GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δικηγόροι με e-υπογραφές για ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων

της Ιωαννας Μανδρου Επεκτείνεται η ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων σε όλα τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, εισάγοντας με καθυστέρησ...

της Ιωαννας Μανδρου Επεκτείνεται η ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων σε όλα τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, εισάγοντας με καθυστέρηση -τουλάχιστον δεκαετίας- την ελληνική Δικαιοσύνη στον αστερισμό των σύγχρονων τεχνολογιών.

Το πρόγραμμα, που έως τώρα εφαρμοζόταν πιλοτικά στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, επεκτείνεται στα δικαστήρια της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης να εξοικονομηθούν πόροι και να διασφαλιστούν ταχύτερες διαδικασίες απονομής της δικαιοσύνης.

Το καθημερινό φαινόμενο σε όλα τα δικαστήρια της Αθήνας, ακόμα και στον Αρειο Πάγο, να μεταφέρονται με καρότσια του σούπερ μάρκετ οι ογκώδεις δικογραφίες, είναι ένα θέαμα που αποτυπώνει την κατάσταση αναχρονισμού στην οποία βρίσκεται η Δικαιοσύνη.

Η έλλειψη τεχνολογικών δυνατοτήτων για τη διεκπεραίωση και για τις ανάγκες λειτουργίας του δικαστικού μας συστήματος θεωρείται από τους βασικούς παράγοντες που έχουν οδηγήσει τη Δικαιοσύνη σε εκτροχιασμό, σε σχέση με τους χρόνους επίλυσης των διαφορών και εκδίκασης των υποθέσεων. Η κατάσταση που επικρατεί και θεωρείται πλέον από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και από τις ίδιες τις δικαστικές αρχές, ως μη αναστρέψιμη, έχει ξεπεράσει κάθε όριο αρνησιδικίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής κατάθεσης των δικογράφων, που έρχεται να προστεθεί σε σειρά νομοθετικών αλλαγών στο δικαστικό μας σύστημα (υπάρχει και δέσμευση προς την τρόικα), χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, που έχει αναλάβει να «τρέξει» το πρόγραμμα, ήρθε σε συνεννόηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και εξασφαλίστηκαν από το ΕΣΠΑ κονδύλια ύψους 12 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας είναι ο πρώτος που ξεκίνησε ήδη τη χορήγηση σε δικηγόρους ηλεκτρονικών υπογραφών, απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή στην πράξη της ηλεκτρονικής κατάθεσης των δικογράφων. Μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί 500 ηλεκτρονικές υπογραφές σε μέλη του ΔΣΑ, ενώ αναμένεται σύντομα να δοθούν κι άλλες, για να καλυφθούν οι ανάγκες. Γεγονός αποτελεί πάντως ότι η πλειονότητα του δικηγορικού σώματος δεν είναι εξοικειωμένη με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κατάθεσης των δικογράφων, που για πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί καθημερινή πρακτική από χρόνια.

Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κατάθεσης προσδοκάται ότι το Δημόσιο θα κερδίσει σημαντικά ποσά που δαπανώνται σήμερα για το αναχρονιστικό και εξαιρετικά δυσκίνητο δικαστικό μας σύστημα. Επίσης, θα διευκολυνθούν στην άσκηση του επαγγέλματός τους οι δικηγόροι και κατ’ επέκταση οι πολίτες, ενώ θα εξομαλυνθεί και η απονομή της δικαιοσύνης.

Αλλωστε, δικαιοσύνη ουσιαστικά πλέον δεν αποδίδεται, καθώς οι χρόνοι εκδίκασης των υποθέσεων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ενδεικτικά, για τις υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών δίδονται δικάσιμοι για μετά το 2020, ενώ σε Ειρηνοδικεία της Αττικής, όπως στο Μαρούσι, δίκες προσδιορίζονται και για το 2022!

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς μόνον στην Εισαγγελία της Αθήνας εισέρχονται κάθε χρόνο περί το 1 εκατ. μηνύσεις, ενώ στο Εφετείο μόνον τα αδίκαστα κακουργήματα ξεπερνούν τις 5.000! Η ίδια εικόνα αρνησιδικίας και στα Διοικητικά Δικαστήρια, όπου οι αδίκαστες υποθέσεις αγγίζουν πλέον τις 500.000, ενώ υπερφορτωμένο είναι και το Συμβούλιο της Επικρατείας με αδίκαστες υποθέσεις που αριθμούν περί τις 36.000.

kala-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση