GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι σημαίνει η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Fitch Ratings. Η Ελλάδα αξιολογείται πλέον στη βαθμίδα...

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Fitch Ratings. Η Ελλάδα αξιολογείται πλέον στη βαθμίδα Β- (από CCC προηγουμένως) ενώ παράλληλα ο οίκος τονίζει πως η προοπτική της ελληνικής οικονομίας παραμένει...
Σταθερή. Για την ακρίβεια ο οίκος αναβάθμισε σε Β, (από CCC προηγουμένως) τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, αλλά και σε Β (από C), τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας. Παράλληλα, αναβάθμισε σε B από B- το Country Ceiling.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα στην κλίμακα του οίκου αξιολόγησης αιτιολογείται από τους αναλυτές της Fitch ως αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης, της σταθεροποίησης (rebalancing) της ελληνικής οικονομίας.

Θετική είναι η αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Τετάρτη καθώς ο Γενικός Δείκτης καταγράφει νέα υψηλά διετίας προσπαθώντας να διασπάσει τις 1.100 μονάδες ενώ την ίδια ώρα σε υψηλά επίπεδα και πάνω από τις 370 μονάδες αναρριχάται ο δείκτης FTSE 25 με τις οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά να υποχωρούν κάτω απ' το 9%.

Πως εξηγούν οι αναλυτές την απόφαση για αναβάθμιση

Στο αιτιολογικό σημείωμα ο οίκος τονίζει: Η Ελλάδα έχει επιτύχει σαφή πρόοδο στην τιθάσευση του ελλείμματός της, ενώ και το πρόγραμμα προσαρμογής της (Economic Adjustment Programme), βρίσκει πρόσφορο έδαφος λόγω της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας που εσχάτως καταγράφεται στη χώρα.

Εκτός αυτών η Fitch τονίζει πως πλέον το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει μειωθεί κατά πολύ.

Aναλυτικότερα η Fitch εκτιμά πως η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εδράζεται στους εξής παράγοντες:

- Καταγράφεται σαφής πρόοδος ως προς την τιθάσευση τόσο του δημοσιονομικού, όσο και του τρέχοντος ελλείμματος. Η “εσωτερική υποτίμηση” υλοποιείται, όχι όμως χωρίς κόστος το οποίο εστιάζεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής και στην αύξηση της ανεργίας. Αυτοί οι δύο παράγοντες θέτουν εν αμφιβόλω την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει άμεσα. Πλην όμως τόσο η μείωση του ελλείμματος και του χρέους, όσο και η συμφωνία με την ΕΚΤ και τους εταίρους της χώρας μας να δοθεί περαιτέρω χρόνος στην Ελλάδα να καλύψει το σύνολο των δεσμεύσεών της, μείωσε κατά πολύ τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ και λειτουργεί θετικά για την ψυχολογία των οικονομικών παραγόντων.

Το Πρόγραμμα Προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας (Economic Adjustment Programme) είναι σε θετική τροχιά κυρίως γιατί πλέον στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Η σημερινή κυβέρνηση έχει επιδείξει πολύ πιο μεγάλη αποφασιστικότητα σε σχέση με τους προκατόχους της στο να καλύψει τις υποχρεώσεις της χώρας και τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ). Ακόμα βέβαια δεν είναι απτή η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία, κυρίως γιατί υπάρχουν σοβαρές αντιστάσεις στην υιοθέτηση των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες όμως η κυβέρνηση επιδεικνύει αποφασιστικότητα στο να τις υλοποιήσει το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος, οι αναλυτές του οίκου αποδίδουν τα εύσημα στην Ελλάδα και για το ότι οι συνολικές προσπάθειες μέχρι στιγμής και κυρίως “η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας κατά 9% του ΑΕΠ την περίοδο 2009 - 2012 αποτελεί την πιο φιλόδοξη υλοποίηση προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ανάμεσα στις αναπτυγμένες οικονομίες, κατά τη νεότερη οικονομική ιστορία”!

Στην έκθεσή της η Fitch τονίζει πως παρά την πρόοδο η προσπάθεια της Ελλάδας παραμένει ευάλωτη και σε κρίσιμο σημείο και διευκρινίζει πως για να φτάσει η χώρα στο τέλος της διαδρομής χρειάζεται η σταθερή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και η υλοποίηση των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων. Παράγοντες που εκτός των άλλων θα οδηγήσουν και σε περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης.

almyrosinfo.gr

1 σχόλιο

  1. Ώστε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ΑΥΤΗ Η ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΛΙΓΟΥΡΗΔΩΝ ΑΠΛΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ, κάνει έρανο για να μαζευτεί το ποσό που χρειάζεται ως εγγύηση ο Αθλιότατος Χιτλερίσκος πρόεδρος της Νίκος Φωτόπουλος για να μην πάει φυλακή.
    Αυτός που έλεγε σε συναδέλφους του, εμείς πάμε μπροστά και δεν σε συμφέρει να είσαι απέναντι μας και κανόνισε την πορεία σου, και πολλά άλλα για το Πασόκ, επί παντοδυναμίας Πασόκ, παρά το γεγονός ότι δήλωνε Πασοκάρας και εκλεγόταν με τους ψήφους των Πασόκων, αυτή λοιπόν η ΑΘΛΙΟΤΑΤΗ ΕΠΙ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΝΟΠ, κάνει έρανο για να μαζέψει τα χρειαζούμενα να μην πάει φυλακή ο Αθλιότατος ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ.
    Και βέβαια ο Χιτλερίσκος που το θεωρό το απιθάνων απίθανο να μην έχει κάνει την μπάζα του, αυτό το θέλει όχι για να μην πάει φυλακή αλλά για να αποδείξει? Ότι είναι θύμα και λαϊκός ΗΡΩΑΣ, ότι έχει έρεισμα για να το χτυπήσει στα μούτρα εκείνων που γλείφει όπως το συνηθίζει για να τον προσέξουν για καμιά καλή καρέκλα, αυτός που σήμερα είναι συνδικαλιστής, αύριο βουλευτής με τον Σύριζα, μεθαύριο υπουργός και παραμεθαύριο πρωθυπουργός για να μας σώσει…….
    Και βέβαια σύμφωνα με την προσφιλή τακτική του, στους λιγούρηδες συναδέλφους του, που με την ανέλιξη του ελπίζουν σε κοκαλάκια ή κανένα κοψίδι αλλά και γιατί όχι σε βολέματα παιδιών σκυλιών και συγγενών παντί τρόπο και κάτω από το τραπέζι, δεν τους το είπε ευγενικά αλλά ωμά, εσείς που τρώγατε ταξιδάκια πληρωμένα από την ΔΕΗ, για να με στηρίζετε και να εκλέγομαι πρόεδρος ΓΕΝΟΠ με τα χρήματα που της έπαιρνα σαν ΓΕΝΟΠ, εκβιάζοντας την για να μην σας κατεβάσω σε απεργία ανοίξτε το πουγκί σας. Και βέβαια δεν τους εξασφάλιζε τα ταξιδάκια επειδή τους αγαπούσε, αλλά γιατί έτσι τους εξαγόραζε, για να τον ψηφίζουν και να το χρησιμοποιήσει για παραπέρα δική του πολιτική εξέλιξη
    ΟΜΩΣ επειδή είμαι υποψιασιάρης και όλοι το γνωρίζουν ότι από λιγούρη δεν παίρνεις δεκάρα, ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΖΕΥΤΟΎΝ 99/100 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΑΖΑ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΛΑΜΗ ΤΩΝ ΚΟΛΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΕΡΑΝΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση