GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H EKT αντίθετη στην προσπάθεια αλλαγής του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Τη διαφωνία της στην πρόταση νόμου, που προωθείται στην κυπριακή Βουλή, για αλλαγή στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρι...


Τη διαφωνία της στην πρόταση νόμου, που προωθείται στην κυπριακή Βουλή, για αλλαγή στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), εκφράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανή παράβαση της Συνθήκης της ΕΕ σε σχέση με την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.
Η πρόταση της Βουλής προνοεί τον διορισμό δύο εκτελεστικών συμβούλων στο ΔΣ της ΚΤΚ.
Στη γνωμάτευση της ΕΚΤ, που υπογράφει ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι και δόθηκε στη δημοσιότητα από την ΚΤΚ, αναφέρεται «ως γενική παρατήρηση» ότι «οποιαδήποτε διάταξη δυνάμει της οποίας ανατίθενται τα σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) καθήκοντα του διοικητή μιας εθνικής κεντρικής τράπεζας (ΕθνΚΤ) σε εκτελεστικό σύμβουλο ή απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου της εν λόγω ΕθνΚΤ για τη λήψη αποφάσεων από τον διοικητή, προκαλεί προβληματισμούς σχετικά με την ικανότητα του διοικητή να ασκεί ανεξάρτητα τα σχετικά με το ΕΣΚΤ καθήκοντα που του ανατίθενται, εκτός αν οι εκτελεστικοί σύμβουλοι και τα μέλη του Συμβουλίου της ΕθνΚΤ υπόκεινται στις ίδιες νομικές απαιτήσεις και εγγυήσεις ανεξαρτησίας με αυτές στις οποίες υπόκειται ο διοικητής της ΕθνΚΤ».
«Ο διοικητής δεν πρέπει να επηρεάζεται από εκτελεστικό σύμβουλο ή από τα μέλη του Συμβουλίου κατά την ενάσκηση των σχετικών με το ΕΣΚΤ καθηκόντων, τα οποία με βάση το εθνικό δίκαιο ανατίθενται κατ' αποκλειστικότητα στον διοικητή» τονίζει ο κ. Ντράγκι.
Η ΕΚΤ θεωρεί επίσης ότι το σχέδιο νόμου «στερείται σαφήνειας, αναφορικά με τη φύση των εξουσιών των εκτελεστικών συμβούλων και την κατανομή των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο Συμβούλιο και τον διοικητή».
Κατά την άποψη της ΕΚΤ, το σχέδιο νόμου θα πρέπει να είναι σαφές σε ό,τι αφορά: α) το ακριβές πεδίο εφαρμογής των εξουσιών και των καθηκόντων που ανατίθενται στους εκτελεστικούς συμβούλους, β) τα όρια των αρμοδιοτήτων των εκτελεστικών συμβούλων, όταν συνδράμουν τον διοικητή, ιδίως αναφορικά με το εάν οι εκτελεστικοί σύμβουλοι θα έχουν εξουσίες λήψης αποφάσεων, και γ) τη θέση των προτεινόμενων εκτελεστικών συμβούλων στις δομές εσωτερικής οργάνωσης της ΚΤΚ, π.χ. εάν το προσωπικό της ΚΤΚ θα αναφέρεται απευθείας στους εκτελεστικούς σύμβουλους. express.gr

1 σχόλιο

  1. 1) Τελικά την ιδιόκτητη ακίνητη περιουσία των Ελλήνων δεν θα μας την πάρουν οι "κομμουνισταί", αλλά με τους ληστρικούς φόρους και χαράτσια τα δήθεν αστικά κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ! Εκείνα οδηγούν σε φτωχοποίηση το 90% των Ελλήνων, και βοηθούν στη συσσώρευση πλούτου στα χέρια ενός 5-10% του πληθυσμού.

    2) Η σφαγή στις Πανελλαδικές εξετάσεις ( σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται από εφημερίδες )οδηγεί ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών κάτω από τη βάση, ειδικά στα Μαθηματικά και Φυσική, σε ποσοστά 80%. Οι γονείς που οδύρονταν να γίνουν οι εξετάσεις με επιστράτευση των καθηγητών που είναι ; Και τα παιδιά που θα μπουν εξασφάλισαν μια θέση στην ανεργία ή στη μετανάστευση, αφού η ανεργία στους νέους φτάνει το 70% και θα αυξάνεται... Το πρόβλημα, κύριοι γονείς, δεν είναι τα παιδιά σας, ούτε οι καθηγητές, αλλά η ανεργία και η οικονομική παρακμή της Ελλάδας λόγω ύφεσης.Ούτε τα παιδιά μας είναι αποτυχημένα επειδή δεν γράφουν καλά σε θέματα άλλου επιπέδου. Αλλά είδατε πως σας χρησιμοποίησε η κυβέρνηση, για να πετύχει τι ; Η αύξηση του ωραρίου στα σχολεία, θα αφήσει άνεργα για δεκαετίες τα παιδιά που τώρα εισάγονται ή φοιτούν σε σχολές διδασκαλικές ή καθηγητικές ! Μετανάστες ή άνεργοι θα είναι τα παιδιά μας, λόγω ΝΔΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡ.

    3) Όσοι προλάβουν, φεύγουν φέτος ή του χρόνου στη σύνταξη, γιατί από το 2015 υπάρχει μεγάλη μείωση των συντάξεων.Ίσως προλάβουν και εφάπαξ, που θα είναι αδύνατον να καταβάλλονται, ίσως μετά το 2014, από αδυναμία των ταμείων. Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσει η Τρόικα και ΝΔΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡ στους εργαζόμενους. Όσοι προλάβουν το 2013, και μετά το χάος...

    4) Και η έκτακτη εισφορά μέχρι το 2016. Όσο είναι μπροστά στα γκάλοπ η ΝΔ, λόγω ανόητων κομματόσκυλων, τόσο θα μας ξεσκίζουν σε φόρους, μειώσεις, χαράτσια κλπ. Ξυπνήστε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση