GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στουρνάρας: Το 2014 θα βγούμε από την ύφεση

Η ελληνική οικονομία περνάει σταδιακά σε φάση σταθεροποίησης, εντός του πλαισίου των προβλέψεων, δήλωσε σήμερα... ο υπουργός Οικονομικώ...

Η ελληνική οικονομία περνάει σταδιακά σε φάση σταθεροποίησης, εντός του πλαισίου των προβλέψεων, δήλωσε σήμερα... ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμώντας ότι επανέρχεται σιγά σιγά η εμπιστοσύνη και μέσα στο 2014 θα βγούμε από την ύφεση.

«Η Ελλάδα - είτε μας αρέσει είτε όχι - αλλάζει. Αλλάζει προς όφελος δικό της και προς όφελος του Ευρωπαϊκού Εγχειρήματος, στο οποίο διεκδικεί σημαντικό ρόλο. Η διάσωση του ευρώ σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι στάθηκε όρθια η Ελλάδα», επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στην εκδήλωση της βουλευτού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μαριέττας Γιαννάκου, με θέμα «Νέα Ευρώπη Τώρα».

Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας και του κρατικού μηχανισμού και τόνισε πως , το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η χώρα μας, στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν συμβάλλει απλά στη διατήρηση της σταθερότητας της Ευρωζώνης, αλλά αποδεικνύει την προσήλωσή της στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και το κοινό μας όραμα.

Παρουσιάζοντας ορισμένα από τα επιτεύγματα της Ελλάδας, ο κ. Στουρνάρας είπε πως χώρας μας κάλυψε ήδη μεγάλη απόσταση όσον αφορά στη μείωση των δίδυμων ελλειμμάτων που χαρακτήριζαν την οικονομία της: δηλαδή του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας.

Στο μεν δημοσιονομικό έλλειμμα έχουμε καλύψει τα 2/3 μέχρι το τέλος της προσπάθειας - δηλαδή την επίτευξη 4,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 - ενώ στην ανταγωνιστικότητα έχουμε καλύψει κυριολεκτικά όλη την απώλεια, που είχαμε από τότε που μπήκαμε στο ευρώ μέχρι το 2009, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Οδηγείται σε πιστωτική ασφυξία ο ευρωπαϊκός Νότος

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή κρίση, ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως η αποσταθεροποίηση, που προκλήθηκε στο οικοδόμημα της Ευρωζώνης, κατέδειξε τα λάθη της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών, τα λάθη εποπτείας των ευρωπαϊκών αρχών και θεσμών, αλλά σε μεγάλο βαθμό και τις αδυναμίες αρχιτεκτονικής της ίδιας της Ευρωζώνης, ύστερα από μια δεκαετία εύκολης ανάπτυξης.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η κρίση οφείλεται τόσο στην αλόγιστη αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους ορισμένων κρατών - μελών, αλλά κυρίως σε λανθασμένες επιλογές σημαντικού μέρους του τραπεζικού συστήματος, που σχετίζεται με πολύ υψηλή μόχλευση, δηλαδή τον πολύ υψηλό δανεισμό τους, τόνισε.

Σήμερα στην Ευρωζώνη βιώνουμε μια κατάσταση, που χωρίς να δικαιολογείται ικανοποιητικά από τα οικονομικά θεμελιώδη (δικαιολογείται ίσως από μία μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης) μεταφέρονται κεφάλαια από το ευρωπαϊκό Νότο στον ευρωπαϊκό Βορρά, με αποτέλεσμα, στον μεν ευρωπαϊκό Νότο τα επιτόκια να είναι πολύ υψηλά - δείτε πόσο δανείζονται σήμερα οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και δη οι μικρομεσαίες - στο δε ευρωπαϊκό Βορρά τα επιτόκια να είναι ιστορικά στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ.

«Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οδηγεί τον Ευρωπαϊκό Νότο σε πιστωτική ασφυξία με ό,τι αυτό συνεπάγεται», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η εμβάθυνση της κρίσης καθιστά σαφές ότι οι λύσεις, που δοκιμάστηκαν μέχρι τώρα, έχουν πετύχει, μόνο εν μέρει, τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η νομισματική ένωση θα πρέπει να συνοδευθεί από μία πληρέστερη οικονομική ένωση, η οποία σήμερα παραμένει ακόμα ατελής. «Πρέπει, στην ουσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση να περάσει από το στάδιο της παρατεταμένης εφηβείας, κατά το οποίο, έδινε έμφαση στη νομισματική της διάσταση, στην ενηλικίωσή της, που προϋποθέτει την περαιτέρω ενοποίηση των οικονομικών και δημοσιονομικών θεσμών και εργαλείων», επεσήμανε ο Γ. Στουρνάρας.
skai.gr

3 σχόλια

  1. Α ΒΡΕ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΠΟΙΟΙ ΑΡΑΓΕ ΚΡΥΒΟΝΤΕ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΑΝΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΦΟΥΣΚΟΜΑΓΟΥΛΕ.ΗΠΙΑΤΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΛΛΑ Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΣΑΣ. ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΑΝΑΛΓΗΤΟΙ ΤΙΠΟΤΕΝΙΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠ' Τ' ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντε ρε καραγκιοζη παρε τα κουβαδακια σου και παιξε σε καμμια αλλη παραλια ξετσιπωτε.
    Τις ιδιες μαλακιες αραδιαζες και στον ΙΟΒΕ ΞΕΦΤΙΛΑ.
    Το παραμυθιασμα τελος μαγκες παρτε τον πουλο οσο πιο γρηγορα μπορειτε γιατι θα τρεχετε και δεν θα φθανετε πουθενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση