GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Aναστασιάδης: Η πολιτεία όφειλε μια μεγάλη συγνώμη

«Η 11η Ιουλίου θα πρέπει να αποτελεί την ημερομηνία-ορόσημο για την υποχρέωση λογοδοσίας των αρχόντων της Πολιτείας, αλλά και της απ...


«Η 11η Ιουλίου θα πρέπει να αποτελεί την ημερομηνία-ορόσημο για την υποχρέωση λογοδοσίας των αρχόντων της Πολιτείας, αλλά και της απόδοσης τιμής σε όσους εθελουσίως πρόσφεραν με τη θυσία της ζωής τους...

στη διάσωση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κατά την ομιλία του στο μνημόσυνο των θυμάτων που έπεσαν την 11η Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, λέγοντας ότι οι προτάσεις του για συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες η ασυλία του Προέδρου θα περιορίζεται στο ελάχιστο με τη συγκεκριμενοποίηση των πολιτικών, αστικών και ποινικών ευθυνών τόσο του ιδίου όσο και των Υπουργών της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι σήμερα μνημονεύουμε με φορτισμένη μνήμη και σφιγμένη την καρδιά, τα 13 παλικάρια της ΕΦ, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, που στο πόγειο της νιότης τους οι πλείστοι έδωσαν το το υπέρτατο αγαθό της ζωής σε μια εντεταλμένη, στην πατρίδα, υπηρεσία. «Η οδύνη και η πίκρα μας για τον τραγικό όσο και άδικο χαμό των ηρώων μας, θα μας συντροφεύει για πάντα», τόνισε.

Πρόσθεσε πως είναι δύσκολο τόσο συναισθηματικά όσο και ψυχικά να μετρήσουμε τον πόνο, τη λύπη, την πίκρα και την οργή των γονιών, των συζύγων, των παιδιών και των αδελφών των όσων άδικα και τραγικά χάθηκαν εκείνη την αποφράδα ημέρα. «Όσων αυτοβούλως προσέφεραν τη ζωή τους «ποτέ από το χρέος μη κινούντες». Όσων χάθηκαν εν ειρήνη, θύματα της ανευθυνότητας και της επιπολαιότητας μιας Πολιτείας που ταπεινά σήμερα υποκλίνεται στη μνήμη τους. Και που με συντριβή καταθέτει μια δημόσια απολογία, μια μεγάλη συγνώμη για όσα όφειλε εγκαίρως να πράξει και, δυστυχώς, παρέλειψε, για να προστατεύσει τα παιδιά της», είπε.

Η παρουσία του ιδίου είπε δεν υποδηλοί παρά την τιμή που θέλει να αποδώσει σε δεκατρείς υπηρέτες των ενόπλων δυνάμεων που έδωσαν τη ζωή τους για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας της Πολιτείας και της πατρίδας μας.

«Όμως, δεν περιορίζομαι στην αναφορά των δεκατριών που ευόρκως θυσίασαν τη ζωή τους, αλλά και με αυτοκριτική διάθεση, να αναγνωρίσω τις ευθύνες που η κάθε ευνομούμενη Πολιτεία οφείλει να αναλαμβάνει. Είμαι εδώ για να αποτίσω τον απαιτούμενο φόρο τιμής, αλλά ταυτόχρονα και δημόσια να αναγνωρίσω τη μέγιστη και αποκλειστική ευθύνη για όσα τραγικά και ανεπανάληπτα έχουν επισυμβεί την 11η Ιουλίου, 2011. Νιώθω, ως καθήκον και υποχρέωσή μου, να δηλώσω με παρρησία τη συγγνώμη της Πολιτείας, μέσα από την αναγνώριση των ευθυνών για πολιτικές αποφάσεις και παραλείψεις που οδήγησαν στο θάνατο τους 13 ήρωες, όπως από τούδε και στο εξής - νομοθετημένα και θεσμοθετημένα - θα πρέπει να αποκαλούνται τα θύματα αυτής της τραγωδίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος είπε ότι οι προτάσεις για τις συνταγματικές εκείνες αλλαγές με τις οποίες η ασυλία του Προέδρου θα περιορίζεται στο ελάχιστο με τη συγκεκριμενοποίηση των πολιτικών, αστικών και ποινικών ευθυνών τόσο του ιδίου όσο και των Υπουργών της εκάστοτε Κυβέρνησης δεν είναι άσχετες με τα γεγονότα οι προτάσεις.

«Ούτε και τυχαία είναι η πρότασή μου όπως το Μνημείο που δρομολογείται εις μνήμην των 13 ηρώων, που ευελπιστώ να είναι έτοιμο στο τρίτο ετήσιο μνημόσυνο μνήμης και τιμής, να ονομαστεί Μνημείο Λογοδοσίας και Τιμής. Λογοδοσία για όσους των πολιτειακών αρχόντων αρνούνται να λογοδοτήσουν και εμπράκτως να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεων ή των παραλείψεων τους, αλλά και φόρος τιμής για τους αδικοχαμένους ήρωες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς, Έλληνες και Ελληνίδες, είπε ότι ο ίδιος θέλει να νιώθουν περήφανοι για την κληρονομιά που οι ήρωες μας άφησαν, όχι μόνο στους ίδιους, αλλά και στην κοινωνία και ιδιαίτερα σε εμάς τους πολιτειακούς άρχοντες.

«Μιας κληρονομιάς που σε εσάς αποδίδει την ύψιστη τιμή και σε εμάς τη μέγιστη ευθύνη. Θέλω την ίδια ώρα να σας διαβεβαιώσω πως η Πολιτεία, ως ελάχιστη οφειλόμενη τιμή θα είναι έμπρακτα στο πλευρό σας, όπως μαρτυρούν και οι χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου»

Καταλήγοντας είπε ότι δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν ανάλογα σφάλματα και πως η χώρα μας δεν θα ζήσει παρόμοιες τραγωδίες.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση