GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μια μάχη ιδεών δίχως ίχνος ιδέας…

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.     Ο κ. Αντώνης Σαμαράς προφανώς δεν διδάχθηκε τί είναι ιδέα, αν και πολλά φαίνεται να έχει διαβάσει ή ακού...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.  
 
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς προφανώς δεν διδάχθηκε τί είναι ιδέα, αν και πολλά φαίνεται να έχει διαβάσει ή ακούσει περί μαχών!
Πρώτη φορά ακούω περί «μάχης ιδεών» , δίχως να ορίζεται στοιχειωδώς το περιεχόμενο της ιδέας, ή της σχέσης ιδεών στο πλαίσιο κάποιας διαπάλης για πολιτική ηγεμονία!
Επιτέλους σοβαρευτείτε και επιστρέψτε στα θρανία. Μην εξευτελίζεστε! Μιλήστε για τις ιδέες σας, αφού πρώτα καταλάβετε τί είναι ιδέα, πώς δομείται και πώς αναλύεται! Όλα αυτά δηλαδή που ταλαιπώρησαν τους αναγνώστες των σημειωμάτων μου τα τελευταία έξι χρόνια…
Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να κηρύσσει «μάχη ιδεών», δίχως να αισθάνεται την υποχρέωση να ορίσει στοιχειωδώς την ιδέα που χαρακτηρίζει το δικό του στρατόπεδο, ενώ αποκαλεί λαϊκιστές όσους τοποθετούν το δικό τους στο πλαίσιο κάποιων ιδεολογιών;
Μήπως αυτός ο ίδιος ο Κήρυκας του ιδεολογικού αγώνα της δεξιάς εναντίον της αριστεράς δεν έχει ιδέαν για πια ιδέα αγωνίζεται, ή μήπως ξέρει πολύ καλά και δυσκολεύεται να το εκφράσει; Μήπως και στις δύο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με χυδαίο λαϊκισμό και παλαιοκομματισμό, σαφώς χειρότερης μορφής από την πολιτική αφήγηση εκείνων που δομούν λόγο επί παρωχημένων ιδεολογιών, όπως λέει ο ίδιος λοιδορώντας τις… υπερβατικώς!
Είστε ακροδεξιός, νεοφιλελεύθερος, δεξιός κοινωνιστής, κάτι άλλο, όλα μαζί και χώρια, ή μήπως αναπτύσσετε κάποια ιδιαίτερη πολιτική αφήγηση από την οποία να παράγονται κάποιες νέες πολιτικές ιδέες; Όλο περί «Νέων» ομιλείτε, αλλά αποκλειστικά το «παλαιό» αρθρώνετε! Μήπως τελικά έχετε κάποια παλαιά ιδέα, κάποιο είδος ανεκπλήρωτου πολιτικού πόθου που διστάζετε να μας γνωστοποιήσετε;
Περιμένω να μάθω την πολιτική ιδέα της Νέας Δεξιάς και ειλικρινά μιλώ, όποια κι αν είναι, ότι και αν είναι θα την προσεγγίσω / θα το προσεγγίσω με μεγάλο σεβασμό και ασφαλώς ανυπόκριτο ενδιαφέρον. Μέχρι σήμερα όμως η αφήγηση Σαμαρά δεν έχει να κάνει με ιδέες. Με καμία απολύτως συγκεκριμένη πολιτική ιδέα. Μέμφεται αορίστως ιδέες άλλων πολιτικών παραγόντων και αναφέρεται σνομπιστικά σε (μεγάλες) ιδεολογίες, για να υποτιμήσει τον ρόλο τους στις πολιτικές του 21ου αιώνα, αλλά ποτέ δεν «καταδέχεται» να προσδιορίσει στο επίπεδο των ιδεών, της πολιτικής φιλοσοφίας και της ιστορίας της διανόησης, το πολιτικό στίγμα του φορέα της. Μήπως η «ιδέα» σας δεν είναι φιλοσοφικού χαρακτήρα αλλά θεολογικού; Πείτε μας! Δεκτό και αυτό. Όλα είναι αποδεκτά, εκτός από τον αισχρό πολιτικαντισμό: Να μιλά κανείς για ιδέες, δίχως ιδέες!
Μέχρι σήμερα, η μόνη «ιδέα» της πολιτείας Σαμαρά κομβικό στοιχείο της αφήγησης του, είναι πως οι πολιτικοί του αντίπαλοι είναι το χθες και αυτός είναι το σήμερα και το αύριο. Ωραία «ιδέα», αλλά όχι πολιτική! Μήπως τελικά ο κ. Σαμαράς δεν είναι καν πολιτικός; Μήπως η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πολιτικό κόμμα με την αυστηρή έννοια που διδάσκονται φοιτητές στα πανεπιστήμια; Ρητορικό είναι το ερώτημα και δραματική η αλήθεια: με την παραδοσιακή έννοια κόμμα είναι μόνον το ΚΚΕ στην Ελλάδα και αυτό δυστυχώς δεν προκύπτει αποκεντρωμένα όπως θα ήταν το ιδανικό, αλλά δια του «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού». Με την σύγχρονη έννοια των πολιτικών κομμάτων δεν υπάρχει «πολιτικό κόμμα» σήμερα στην Ελλάδα, τουλάχιστον από αυτά που γνωρίζω και εκπροσωπούνται κοινοβουλευτικά, ενώ ο μόνος που παλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια του να απαλλαγεί από το χαλαρό ομοσπονδιακό μοντέλο του power-sharing, που τον χαρακτηρίζει. To τελευταίο είναι, ωστόσο, ο πολιτικός κανόνας στη ΝΔ, με «συνιστώσες» κλίκες πολιτικών οικογενειών, που διαπλέκονται στενά με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.
Αυτή η πραγματικότητα δεν επιτρέπει στον πολιτικό ανταγωνισμό να πάρει μια γνήσια μορφή «μάχης ιδεών» στην πατρίδα μας. Να γίνει δηλαδή αυθεντικός πολιτικοϊδεολογικός αγωνισμός – και όχι ανταγωνισμός. Ας αφήσουν λοιπόν αυτή την σαχλαμάρα, όσοι την αρθρώνουν σήμερα, ή ας προχωρήσουν στην δόμηση νέων κομμάτων πράγματι πολιτικών ιδεών - αφού ξεκινήσουν πρώτα από την σαφή δόμηση τους (των ιδεών), σύμφωνα με τους αναλυτικούς κανόνες της επιστήμης - και όχι πελατειακών μηχανισμών φορέων διαπλοκής. Αυτό όμως είναι ένα ευρύτερο ζήτημα πολιτικής και πολιτειακής οργάνωσης στην Ελλάδα, που απαιτεί κρίσιμες μεταβολές στην οργάνωση της πολιτείας και του κομματικού ανταγωνισμού και πλέον ιδανικά μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση, η οποία θα καταλήξει σε ένα Νέο Σύνταγμα που θα υιοθετεί αμεσοδημοκρατικές πρακτικές, παράλληλα με την αντιπροσωπευτική λειτουργία δημοκρατικών, μη αρχηγικών, κομμάτων.

4 σχόλια

  1. ΤΙ ΙΔΕΕΣ ΝΑΧΕΙ ΕΝΑΣ "ΣΙΕΛ" ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σχόλιό σου είναι και ευθύβολο καιέύστοχο αγαπητέ κ Γιαννακόπουλε.
    Συχνά έχω αναρωτηθεί αυτά τα τελευταία χρόνια εάν και ο κ Καραμανλής ως απόφοιτος του Fletcher και οι κκ Παπανδρέου και Σαμαράς είχαν την ίδια ιδέα όταν ήταν roommates στο Amherst College ότι κάποια μέρα θα γίνουν και οι δυό του πρωθυπουργοί της χώρας μας όπως και ο κ Καραμανλής...
    Φοβάμαι ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα "ελέγξει" τον ρόλο και των τριών στην εξέλιξη του κοινωνικο-πολιτικό-πολιτισμικού δράματος που ζούμε με κοινό παρονομαστή το οικονομικό ζήτημα...
    Τον κ Σημίτη (μακροβιότερο στη θέση του Πρωθυπουργού και από τον Ηγέτη και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ δεν τον αφήνω απέξω για να τον απαλλάξω από τις τεράστιες δικές του ευθύνες αλλά επειδή με εκείνα τα Thak you και την βίαιη ΕΝΤΑΞΗ μας στην ΕΥΡΩΖΩΝΗ ήδη κρίθηκε όχι από τον ιστορικό του μέλλοντος αλλά από την τρέχουσα ελληνική Ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και μετά από όλα αυτά που είπε ο κ. Πρωθυπουργός -σωτήρας της ΝΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ είπα ας τα ασπαστώ .. είπα λοιπών ότι θα πρέπει να σώσω πρώτα την οικογένεια μου, τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου και μετά τον εαυτό μου...εγώ παίρνω ακόμα 600 ευρώ λοιπών ,έτσι ΠΡΏΤΑ θα τα ταΐσω τα παιδια μου και τα εγγόνια μου και μετά θα σώσω την ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ... Κύριοι ελάτε να με συλλάβετε δεν ξανά δίνω ούτε ΈΝΑ ευρώ ΑΝ δεν φάνε και κοιμηθούν ήσυχα τα παιδια μου... και αν μου τα κόψετε και αυτά θα ΦΆΩ ΕΣΑΣ..

    Υ.Γ ..{{Με την λογική Σαμαρά -Βενιζέλου ότι έκανε συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ να σώσει την ΝΈΑ ΕΛΛΑΔΑ , θα πρέπει και εγώ αύριο να ψηφίσω την ΧΡΥΣΉ ΑΥΓΉ;}} Ευτυχώς που δεν είμαστε όλοι μπαμπουίνοι ,άλλα βλέπω τα ΧΡΥΣΆ ΚΛΟΥΒΙΑ ΑΥΓΆ να έχουν Πανευρωπαϊκά πολλούς ΝΑΖΙ μέσα στην ευρωβουλή ...ΚΑΛΗ τύχη κ.Φαιλο , καλή τύχη κ.Τασσουλα, καλή τυχη κ. Κεφαλογιάννη, καλή τύχη κ.Πολύδωρα, καλή τύχη κ.Αδωνι , καλή τύχη κ. Ντινόπουλε καλή τύχη κ .ΠΛΕΥΡΗ..

    ΕΓΏ δεν θα ψηφίσω ΠΌΤΕ ΝΑΖΙ για να σώσω την ΕΛΛΑΔΑ , εσείς μάλλον είστε έτοιμοι ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΌ με ένα καλό νονό και ένα κάλο βάπτισμα ΌΛΑ γίνονται στην εποχή μας.


    { ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΏΤΟ ,ΠΟΥ ΔΕΙΝΕΙ 10.000 ΕΥΡΩ ΜΙΣΘΟΥΣ στους βουλευταδες μας ..,ΕΚΤΟΣ ΤΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ...

    Κύριοι Δεν σας στηρίζει ο ΛΑΟΣ ,σας στηρίζουν τα στημένα γκάλοπ, οι προπαγανδιστες σας , και αυτοί ΟΙ ΝΈΟ ΦΑΣΙΣΤΕΣ που στέκονται έξω από τα πολιτικά γραφεία σας μήπως και πάρουν καμιά θεσούλα ... γνωστά είναι σε εσάς αυτά τερτίπια ΧΡΟΝΙΆ ΤΏΡΑ...ΑΥΤΌ ΛΈΓΕΤΕ Α.Σ.Ε.Π-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ- ΑΞΙΟΛΌΓΗΣΉ ..ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΙΠΕΣ ΔΗΛΑΔΗ

    Η Ο.Π.Λ.Α..Μπούτζουκας Τηλέμαχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν ένα καταναλωτικό είδος ότι οιονδήποτε από τροφή μέχρι PS ΔΕΝ μπορεί να το καταναλώσει αυτός που το παράγει ΦΤΗΝΆ άλλα προσπαθεί να το πουλήσει σε άλλους ΛΑΟΥΣ λίγο πιο ακριβά από ότι το παράγουν αυτοί τι συμβαίνει; ΟΛΙΚΉ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ...π.χ ΈΝΑ φωτοβολταϊκό στην Γερμάνια κάνει 100 ευρώ και από ΚΙΝΆ 50 ΕΥΡΏ ,με την απελευθέρωση της αχαλίνωτης αγοράς εγώ ο ΧΧΧ μάγκας επιχειρηματίας πάω το εργοστάσιο στην ΚΙΝΆ και τα παράγω με μισθούς 20 ευρώ με φουκαράδες ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΥΣ εργαζόμενους, ο εξαλθιομενος ΚΙΝΕΖΟΣ δεν θα μπορεί να το αγοράσει πάω λοιπόν και το πουλώ στους Γερμανούς;...ΕΎΚΟΛΟ ΕΕΕ.. ΓΑΜΩ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥΣ..

    Τι θα συμβεί;

    1} Οι Γερμανοί πολίτες δεν θα έχουν ΧΡΉΜΑΤΑ να αγοράσουν ΟΎΤΕ τα κινεζικά μου η να τα συντηρήσουν

    2}Άλλα ούτε οι ΚΙΝΈΖΟΙ μπορούν , αλλά ούτε οι μάγκες επιχειρηματίες να τα πουλήσουν στους Γερμανούς... ΑΡΑ ΜΠΟΥΜΜΜΜΜ…

    Την Παγκοσμιοποίηση την ονειρεύτηκαν ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΗΤΟΎΣΑΝ πολλοί και επαναστάτες για τους ΛΑΟΥΣ {βλέπετε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα}
    Αυτή την ιδέα την πήραν οι κεφαλαιοκράτες και έγιναν ολιγάρχες.. για λίγο, τελειώνουν και αυτοί.

    Οι δε ηγέτες της Ευρώπης είδαν και από είδαν ότι δεν βγαίνει το πράμα και έγιναν τοκογλύφοι ο ένας ενάντια του άλλου, έτσι τα πήραν ΌΛΑ από της χώρες του ΝΌΤΟΥ τι κατάφεραν; ΤΙΠΟΤΑ, πέσανε στην παγίδα του κεφαλαίου..

    ΟΙ ΔΕ ΡΏΣΟΙ, ΚΙΝΈΖΟΙ, ΑΖΕΡΟΙ Κ.Τ.Λ φασοκομμουνιστές { ας μου πει ένας σας πως έγινε ο Αμπράμοβιτς και η ΛΥΚΟΣΥΜΜΟΡΙΑ της Κα-Γκε-Μπε, K.G.B ΑΠΟ το 1993 που έπεσε το ανατολικό μπλοκ ΠΆΜΠΛΟΥΤΟΙ;} τι ανακάλυψαν; τα αέρια της χώρας τους η ΤΑ ΆΡΠΑΞΑΝ η την αθανασία της ΖΩΗΣ;..

    Παγκοσμιοποίηση λοιπόν ΝΑΙ, ΑΛΛΑ Πανανθρωπινή με σεβασμό στην ζωή και στην εργασία,στην υγεία,στην παιδεία, σεβασμός στην κατανομή του πλούτου ΊΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ...Αλλιώς το ΜΠΟΥΜΜΜΜΜΜ θα είναι για όλους .

    ΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΧΑΡΆ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΤΑ, ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ, ΤΟΥ ΘΕΟΜΠΑΙΧΤΗ, ΔΕΝ ΚΡΎΒΕΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΛΕΝΕ.

    Κανεις ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ; Κάνεις γήινος; ... ΔΥΣΤΥΧΟΣ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΣΉΜΕΡΑ....

    Κάνεις άπιστος ΓΙΑ αυτά που λέω ΣΊΓΟΥΡΑ ΠΟΛΛΟΊ...ΔΈΣΤΕ ΛΟΙΠΌΝ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΑΝΝΝ ΈΧΕΤΕ ΜΥΑΛΌ σκεφτείτε ΛΙΓΟΟΟ.
    ------------------------------
    Προς Χρεοκοπία Οδεύει η Γερμανική Conergy..

    Η γερμανική Conergy, μια από τις πιο γνωστές εταιρείες του κλάδου των φωτοβολταϊκών, ανακοίνωσε ότι θα υπαχθεί στις ρυθμίσεις περί χρεοκοπίας, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

    Αιτία για τις δυσκολίες αυτές αποτελεί τόσο η καθυστέρηση των εσόδων από ένα μεγάλο σχέδιο της εταιρείας, όσο και η αδυναμία συνομολόγησης δανείου το οποίο θα κάλυπτε τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες.

    Η διοίκηση της εταιρείας τόνισε επίσης ότι θα ήθελε να συνεχιστεί η λειτουργία της με τη βοήθεια ενός επενδυτή, αλλά σε κάθε περίπτωση, η σχετική αίτηση περί χρεοκοπίας θα κατατεθεί σύντομα στο δικαστήριο του Αμβούργου.

    Πάντως, πίσω από την επερχόμενη χρεοκοπία της Conergy κρύβονται βαθύτεροι λόγοι που έχουν να κάνουν με την αγορά φωτοβολταϊκών στη Γερμανία και στην Ευρώπη.

    Τον τελευταίο χρόνο, οι επιδοτήσεις για τα φωτοβολταϊκά μειώθηκαν αισθητά σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές, ενώ υπάρχουν και αρκετοί άλλοι περιορισμοί, όπως είναι για παράδειγμα η απαγόρευση νέων αδειών που ισχύει στη χώρα μας. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός από τα φθηνά κινέζικα φωτοβολταϊκά διαβρώνει διαρκώς τη θέση των ευρωπαϊκών κατασκευαστών...

    ΠΗΓΗ energia.gr..Κυριακή, 7 Ιουλίου 2013..

    Η ΟΠΛΑ..Μπούτζουκας Τηλέμαχος ,τελειόφοιτος του Εικοστού έκτου δημοτικού σχολείου Ηράκλειου Κρήτης.. ΤΌΤΕ ξύλινου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση