GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καταδίκη Πανεπιστημιακού για παράβαση καθήκοντος‏- Ιατρική Θεσσαλίας κατά Δικαιοσύνης!

Με σκληρή γλώσσα και ευθείες βολές κατά των δικαστών, η Γενική Συνέλευση του τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στρ...

Με σκληρή γλώσσα και ευθείες βολές κατά των δικαστών, η Γενική Συνέλευση του τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στρέφεται, με ψήφισμά της που δημοσιεύτηκε χθες στην «Ελευθερία», εναντίον της Δικαιοσύνης και διαμαρτύρεται για προσπάθεια ποινικοποίησης του πανεπιστημιακού λειτουργήματος, καθώς ο συνάδελφός τους Κωνσταντίνος Κάππας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καταδικάστηκε την 1η Ιουλίου από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας, μετά από δύο σχεδόν μέρες ακροαματικής διαδικασίας, σε 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή, για την πράξη της παράβασης καθήκοντος!
Το ιστορικό
Στην υπόθεση αυτή, που είχε αναδείξει ο «Κόσμος», ο παραπάνω καθηγητής, καταδικάστηκε, αφού οδηγήθηκε για δεύτερη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ύστερα από έφεση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών κ. Χατζησιαφαρίκα, καθώς την πρώτη φορά είχε αθωωθεί ομόφωνα από το πρωτόδικο δικαστήριο. Σύμφωνα με την έφεση του Εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος είχε οριστεί ως εισηγητής και κριτής για τους συμβασιούχους διδάσκοντες του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το έτος 2006.
Όπως ανέφερε η έφεση, ο καθηγητής Κάππας «παρέβη το καθήκον της υπηρεσίας του, καθώς εισηγήθηκε παράνομα να προσληφθεί και τελικά προσλήφθηκε, ο υποψήφιος με τον οποίο είχε φιλικές σχέσεις, ο υποψήφιος που είχε λιγότερα ακαδημαϊκά και επιστημονικά προσόντα και ο υποψήφιος που δεν είχε εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, προϋπόθεση επιβεβλημένη σύμφωνα με το νόμο και την προκήρυξη, (αν και το γνώριζε ο Κάππας)». Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω θέση είχε κηρυχθεί άγονη δυο φορές και όταν έγινε τελικά η παράνομη πρόσληψη, παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη!
Εναντίον των εισαγγελέων
Οι πανεπιστημιακοί, στο ψήφισμά τους που δημοσιεύεται πιο κάτω, καταφέρονται εναντίον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ο οποίος άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης και ο οποίος "τόλμησε" να διατυπώσει κρίση για τα ακαδημαϊκά προσόντα των υποψηφίων, αφού αυτό είναι δικό τους έργο και μόνο! Δεν παραλείπουν επίσης να ασχοληθούν και με τον Εισαγγελέα Εφετών κ. Κοσμίδη, ο οποίος επίσης "τόλμησε" να προτείνει την ενοχή του συναδέλφου τους για παραδειγματισμό για τη λειτουργία των πανεπιστημίων! Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υπόθεση εμπλέκεται και έτερος Εισαγγελέας Εφετών, ο κ. Στ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος απέρριψε την προσφυγή του καθηγητή Κάππα κατά του κλητήριου θεσπίσματος και έστειλε την υπόθεση στο ακροατήριο.
Μάλιστα οι πανεπιστημιακοί θεωρούν την απόφαση και την κρίση του δικαστηρίου περί ενοχής του συναδέλφου τους «ως προσπάθεια ποινικοποίησης της έκφρασης επιστημονικής γνώμης και ως προσπάθεια εκφοβισμού τους», καθώς και αυτοί κινδυνεύουν, λένε, με τη σειρά τους να βρεθούν ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης και να καταδικαστούν για παρόμοιες συμπεριφορές! Τονίζουν ακόμα ότι τα επιστημονικά προσόντα δεν κρίνονται στα δικαστήρια.
Κάλεσμα...
Το ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο καταλήγει σε... κάλεσμα προς τα άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της χώρας «να εναντιωθούν σε αυτές τις πρακτικές και να στηρίξουν τον συνάδελφο Κ. Κάππα, ο οποίος διώκεται διότι απλά έπραξε το καθήκον του», το υπογράφει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ιατρικής σχολής καθηγητής Ι. Στεφανίδης, ο οποίος, ας σημειωθεί, είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του καταδικασθέντος συναδέλφου του!
Παραβλέπουν πάντως οι συντάκτες του ψηφίσματος ότι το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου και η ακαδημαϊκή ελευθερία δεν σημαίνουν και υπαλληλική αυθαιρεσία, ούτε προσλήψεις διδασκόντων με τα κριτήρια της «παλιάς» Ελλάδας, αυτής που μας οδήγησε σήμερα ως εδώ.
Επίσης, μάλλον, δεν τιμά τους πανεπιστημιακούς καθηγητές να καταφέρονται εναντίον της δικαιοσύνης και εναντίον των δικαστικών λειτουργών και να θεωρούν την τελεσίδικη δικαστική απόφαση ως «πρακτικές που πρέπει να εναντιωθούν»...
Το ψήφισμα
Το σχετικό ψήφισμα έχει ως εξής:
«Λάρισα 11/07/2013
Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην 5η Γ.Σ./10‐07‐2013 συνέλευσή του αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει το εξής ψήφισμα.
Με αφορμή την καταδίκη του Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Κάππα για "παράβαση καθήκοντος" εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την προσπάθεια ποινικοποίησης του πανεπιστημιακού λειτουργήματος. Ο Καθηγητής κ. Κ. Κάππας οδηγήθηκε ξανά, μετά από ομόφωνη πρωτόδικη αθωωτική απόφαση, στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από έφεση του εισαγγελέως, κατηγορούμενος διότι ως εισηγητής προς την Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής, το 2006, για την επιλογή διδάσκοντα με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την κάλυψη ωρών διδασκαλίας, α) δεν αξιολόγησε το πιστοποιητικό στρατολογίας των υποψηφίων και β) γνωμοδότησε θετικά για έναν υποψήφιο αντί για άλλον ο οποίος, κατά την κρίση του εισαγγελέως (!), έπρεπε να είχε επιλεγεί λόγω περισσότερων, υποτίθεται, επιστημονικών προσόντων.
Το Ιατρικό Τμήμα τονίζει, μετά λόγου γνώσεως, τα εξής:
Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος έχουν την ευθύνη επιλογής επιστημονικών συνεργατών, ευθύνη την οποία και αναλαμβάνουν σε κάθε περίπτωση. Είναι προφανές ότι ο καθηγητής Κ. Κάππας ήταν μόνο εισηγητής και επομένως δεν φέρει καμία ευθύνη και εσφαλμένα καταδικάσθηκε. Ο κ. Κάππας έπραξε ευσυνείδητα το καθήκον του και κατέθεσε μία πλήρως εμπεριστατωμένη εισήγηση η οποία ανέλυε τα επιστημονικά προσόντα των υποψηφίων και κατέληξε, ως όφειλε, σε αξιολογική κατάταξη. Παρόμοια αξιολογική κατάταξη, ως τεχνική κρίση, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να στοιχειοθετήσει παράβαση καθήκοντος. Επίσης, ο εισηγητής δεν έχει υπηρεσιακό καθήκον και δεν είναι υπεύθυνος για την κρίση διοικητικών εγγράφων, όπως το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάταξης, πόσο μάλλον δε όταν το τελευταίο δεν αποτελεί προσόν για την επιλογή υποψήφιων αλλά για τον τελικό διορισμό (απόφαση ΣτΕ 1672/01).
Είναι πρωτοφανής η πρόταση του Εισαγγελέα Λάρισας που πρότεινε ενοχή για «παραδειγματισμό για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων». Τονίζουμε ότι τα επιστημονικά προσόντα δεν κρίνονται στα δικαστήρια. Τα μέλη ΔΕΠ είναι οι μόνοι αρμόδιοι, οι μόνοι που διαθέτουν τα κατάλληλα γνωστικά εργαλεία για την ορθή και αντικειμενική αξιολόγηση των νέων πανεπιστημιακών δασκάλων της χώρας.
Ο κ. Κάππας είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος και βραβευμένος επιστήμονας που με το ήθος και το επιστημονικό του έργο τιμά το Τμήμα Ιατρικής, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας. Τα δώδεκα έτη που είναι καθηγητής στο Τμήμα μας έχει σημαντική προσφορά στο εκπαιδευτικό, ιατρικό και ερευνητικό έργο, η οποία αναγνωρίζεται από τους φοιτητές μας και την τοπική κοινωνία. Έχει συμβάλλει καθοριστικά στην λειτουργία του Παν/κού Νοσοκομείου και στην θεραπεία χιλιάδων καρκινοπαθών ενώ η κοινωνική του προσφορά αναγνωρίζεται τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Για τους λόγους αυτούς χαίρει της αμέριστης εκτίμησης μόνο των συναδέλφων του στην Λάρισα αλλά και της Διεθνούς Ένωσης Ιατρικής Φυσικής (International Organization of Medical Physics – IOMP) η οποία τον επέλεξε μεταξύ των "50 προσωπικοτήτων οι οποίες εξέφρασαν με το ήθος τους και την επιστημονική προσφορά τους, για τον αιώνα που πέρασε και την αυγή της νέας χιλιετίας, την ειδικότητα".
Το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με ομόφωνη απόφασή του, δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετο σε κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της έκφρασης επιστημονικής γνώμης καθώς και σε κάθε προσπάθεια εκφοβισμού των μελών του για το ότι, ως εν δυνάμει εισηγητές, κινδυνεύουν να βρεθούν ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης και να καταδικαστούν επειδή απλά και μόνο κατέγραψαν την επιστημονική τους κρίση. Επίσης καλεί τα άλλα Τμήματα του Π.Θ. και τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της χώρας να εναντιωθούν σε αυτές τις πρακτικές και να στηρίξουν τον συνάδελφο Κ. Κάππα ο οποίος διώκεται διότι απλά έπραξε το καθήκον του.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Καθηγητής Ιωάννης Λ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ».

Eφ. ΚΟΣΜΟΣ"

4 σχόλια

  1. Η Δικαστική αυτή απόφαση αποτελεί βάλσαμο για κάθε αδικηθέντα υποψήφιο για μια Πανεπιστημιακή θέση.
    Οι καθηγητές Πανεπιστημίου θεωρούν την έδρα τους δικό τους ΜΑΓΑΖΙ στο οποίο μπορούν να κάνουν ότι θέλουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα μα σε κανένα.
    Ημουνα υποψήφιος Λέκτορας αλλά δεν είχα 2500000 δρχ για τον Καθηγητή όπως με πληροφόρησε ο γραμματέας της σχολής και περιμέναμε τον άλλο υποψηφιο που προφανως τα είχε να πάει και να τελειώσει τον στρατό του τοτε ήταν 2 χρονια περίπου για να γίνει η κρίση και να πάρει την θέση ο οποίος ας σημειωθεί είχε πτυχίο Ρουμανιας και εγώ δύο πτυχία απο το Πανεπιστήμιο Αθηνών, φυσικά με επεισαν να μην προσφύγω στη διακαιοσύνη ταζοντας μου ότι σε επομενη κρίση θα εκλεγώ...
    Γνωρίζω τοσα για την εκλογή Λεκτόρων, αποκτηση πτυχίων διδακτορικών Μαιμου με τα οποία εξελέγησαν στη συνέχεια λέκτορες και στη συνέχεια επικουροι που μια σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών θα πάει όλη φυλακή αλλά ίσως μετά εγω το παιδι μου θα πρέπει να μεταναστευσουμε στον ΑΡΗ καθόσον ολοι οικαθηγητάδες είναι μια μαφία και θα με βάλουν στην μαυρη λιστα και λόγο επαγγέλματος που υπάρχει επιστημονική σχέση με κλινικάρχες δεν μιλάω, αν όμως υπάρχει κάποιος εισαγγελέας που μου εγγυηθεί την πλήρη ανωνυμία να του προσκομίσω όλα τα στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσυ μιλας για μια προσοπικη εμπειρια με εναν καθηγητη που τα επερνε αποδειξε μου οτι ο συγκεκριμενος λαδωνεται και πες μου εσυ ο εισαγγελεας επειδη ξερει το νομο μπορει να κρινει και ποιος ειναι ικανος για μαθητης! με ποια κριτιρια και με πιες γνωσεις δηλαδη ενας απο τους 50 καλυτερους καθηγητες στον κοσμο δεν μπορει να κρινει σωστα και μπορει ο εισαγγελεας επειδη γνωριζει τον νομο τι να πω οτι να ναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν γίνει ένα μαγαζί, όπωςπολύ σωστά αναφέρεται σε προηγούμενο σχόλιο. Συμφωνώαπόλυτα με την ποινικοποίηση του ακαδημαικού συστήματος καθώς είναι τραγικό να σπυδάζει κανείς μια ζωή ολόκληρη και αντί εκείνοι που έχουν μια θέση στο σύστημα να ακολουθούν την τυπική διαδικασία, το αξιοκρατικό σύστημα, να σου πετάνε ένα κόκαλο και να θεωρούν ότι σου έκαναν και χάρη, ενώ δεν έκαναν καν σωστά τη δουλειά τους. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές. όλοι οι βολεμένοι δε θέσεις θεω΄ρουν οτι πληρώνονται για κάποιον άλλο λόγο και όχι για να κάνουν ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ τους. Θα πρεπει να γίνουν συστηματική έλεγχοι στο ακαδημαικό σύστημα...είναι σάπιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν γίνει ένα μαγαζί, όπωςπολύ σωστά αναφέρεται σε προηγούμενο σχόλιο. Συμφωνώ απόλυτα με την ποινικοποίηση του ακαδημαικού συστήματος καθώς είναι τραγικό να σπουδάζει κανείς μια ζωή ολόκληρη και αντί εκείνοι που έχουν μια θέση στο σύστημα να ακολουθούν την τυπική διαδικασία, το αξιοκρατικό σύστημα, να πετάνε ένα κόκαλο και να θεωρούν ότι έκαναν και χάρη, ενώ δεν έκαναν καν σωστά τη δουλειά τους. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές. Όλοι οι βολεμένοι δε θέσεις θεωρουν οτι πληρώνονται για κάποιον άλλο λόγο και όχι για να κάνουν ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ τους. Θα πρεπει να γίνουν συστηματικοί έλεγχοι στο ακαδημαικό σύστημα...είναι σάπιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση