GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ελεύθεροι να... προσβάλουν τον πρόεδρο της χώρας είναι πλέον οι Γάλλοι

Τον υπεραιωνόβιο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οποιαδήποτε λεκτική προσβολή εις βάρους του ανώτατου άρχοντα της χώρας τιμωρείται με πρό...


Τον υπεραιωνόβιο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οποιαδήποτε λεκτική προσβολή εις βάρους του ανώτατου άρχοντα της χώρας τιμωρείται με πρόστιμο, αποφάσισε να καταργήσει η γαλλική βουλή.
Ο συγκεκριμένος νόμος που ίσχυε από το 1881 περιελάμβανε έναν βασικό περιορισμό στην ελευθερία της έκφρασης: οποιοσδήποτε επιχειρούσε να προσβάλει τον πρόεδρο του κράτους κινδύνευε με πρόστιμο.

Ωστόσο, τον περασμένο Μάρτιο το Ευρωπαϊκό δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ότι η Γαλλία παραβίαζε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, επιβάλοντας πρόστιμο σε έναν άνδρα για προσβολή του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Ο άνδρας, επαναλαμβάνοντας τα ίδια τα λόγια που του είχε απευθύνει ο πρώην πρόεδρος, είχε χρησιμοποιήσει μια πιο αγοραία εκδοχή του «άντε χάσου».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η καταδίκη του άνδρα και το πρόστιμο των 30 ευρώ το οποίο κλήθηκε να πληρώσει ήταν «δυσανάλογα».

Πλέον, μετά και την απόφαση της γαλλικής βουλής, ο εκάστοτε πρόεδρος θα πρέπει να αποδείξει ότι έπεσε θύμα συκοφαντίας ή δυσφήμισης και όχι μιας απλής... λεκτικής παρόρμησης.
'Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση