GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κουβέιτ: Ήττα κατά κράτος για τους σιίτες

Η σιιτική μειοψηφία στο Κουβέιτ απώλεσε περισσότερες από τις μισές έδρες στο Κοινοβούλιο, κάποιες από τις οποίες καρπώθηκαν οι φιλελεύθ...

Η σιιτική μειοψηφία στο Κουβέιτ απώλεσε περισσότερες από τις μισές έδρες στο Κοινοβούλιο, κάποιες από τις οποίες καρπώθηκαν οι φιλελεύθεροι μετά τις ...
δεύτερες βουλευτικές εκλογές στη χώρα σε μόλις οκτώ μήνες.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στη διάρκεια της νύκτας, οι υποψήφιοι της μειονότητας συγκέντρωσαν μόλις οκτώ από τις 50 έδρες, που αριθμεί το Κοινοβούλιο. Στις περασμένες εκλογές του Δεκεμβρίου, οι σιίτες, που αντιπροσωπεύουν το 30% του πληθυσμού της χώρας, είχαν κερδίσει τον αριθμό-ρεκόρ των 17 εδρών.

Οι φιλελεύθεροι, που στο προηγούμενο Κοινοβούλιο δεν είχαν κατακτήσει καμμία έδρα και στη χθεσινή αναμέτρηση κέρδισαν τουλάχιστον τρεις. Επιπλέον, οι σουνίτες ισλαμιστές ενίσχυσαν την κοινοβουλευτική επιρροή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των εδρών τους από πέντε στις επτά.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, η προσέλευση στις κάλπες ήταν αυξημένη σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, με το 52,2% των ψηφοφόρων να έχουν προσέλθει στα εκλογικά τμήματα, έναντι μόλις 40% στην προηγούμενη του Δεκεμβρίου—που αποτελεί ιστορικό υψηλό αποχής. Η αύξηση της προσέλευσης στις εκλογές αυτές εξηγείται εν μέρει από τη συμμετοχή των φυλών, οι οποίες είχαν μποϋκοτάρει την προηγούμενη αναμέτρηση.

Ο υπουργός Πληροφοριών (Τύπου) σεΐχης Σαλμάν Χαμούντ αλ Σάμπαχ εξέφρασε χθες την ευαρέσκειά του για τη μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου υπήρχε φόβος μην αποθαρρύνουν τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες.

Η χθεσινή ψηφοφορία ήταν επίσης και μία πρωτιά στο Κουβέιτ, καθώς διεξήχθη στη διάρκεια του Ραμαζανιού, κατά την οποία οι πιστοί νηστεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μέχρι τη δύση του ηλίου.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση