GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οδηγός για τα σουβενίρ!

Ο αριθμός προκαλεί ζάλη, αν όχι… πονοκέφαλο: Υπολογίζεται ότι οι τουρίστες το 2012 ξόδεψαν περισσότερα από 12,3 δις δολάρια (!) για να ...

Ο αριθμός προκαλεί ζάλη, αν όχι… πονοκέφαλο: Υπολογίζεται ότι οι τουρίστες το 2012 ξόδεψαν περισσότερα από 12,3 δις δολάρια (!) για να αγοράσουν σουβενίρ και να δείξουν ότι θυμήθηκαν τους οικείους τους κατά τη ...
διάρκεια ενός ταξιδιού στο εξωτερικό! Ο υπολογισμός αυτός, μάλιστα, που έγινε από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ (US Aviation Service) περιλαμβάνει μόνο τα δωράκια που αγοράστηκαν στα αεροδρόμια, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, και όχι άλλα που αποκτήθηκαν αλλού. Η βιομηχανία των σουβενίρ είναι πολύ ανθηρή, αλλά δεν σημαίνει ότι κι εσείς πρέπει να πέσετε στην παγίδα της αγοράς άχρηστων μπιχλιμπιδιών, τα οποία το πιθανότερο είναι να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ και να καταλήξουν σ’ ένα συρτάρι ή ένα ντουλάπι. Δεν θα προκαλέσουν καν αυτό που θέλετε, την ευχάριστη έκπληξη του συγγενή ή φίλου…

Πώς, λοιπόν, μπορούμε να διαλέξουμε χρήσιμα σουβενίρ για τους δικούς μας; Η, αν δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, να… δημιουργήσουμε δικά μας, ώστε και να δείξουμε ότι σκεφτόμαστε τους πάντες, αλλά να μην ξοδέψουμε τα χρήματά μας χωρίς λόγο; Ιδού μερικοί από τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Οδηγός για τα σουβενίρ!Θυμηθείτε ότι η λέξη σουβενίρ σημαίνει «θυμάμαι» στα γαλλικά. Αγοράζουμε, λοιπόν, κάτι για να μας θυμίζει το ταξίδι. Στον δικό μας άνθρωπο το ταξίδι μας δεν θυμίζει τίποτα. Μπορεί, μάλιστα, σε κάποιους να προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα, επειδή όταν ταξιδεύαμε δεν ήμασταν κοντά τους ή επειδή έχουμε την οικονομική δυνατότητα να ταξιδεύουμε κι αυτοί όχι. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να αγοράζουμε μινιατούρες των μνημείων (Πύργος Αϊφελ, Μπιγκ Μπεν κτλ.), ή τασάκια ή μπλούζες με το χάρτη της χώρας και τη σημαία της. Δεν τους λένε τίποτα. Σκεφτόμαστε να αγοράσουμε κάτι μικρό, αλλά χρηστικό γι’ αυτούς. Ένα ανοιχτήρι π.χ. με το διακριτικό σήμα ή το όνομα της πόλης, ένα αλατοπίπερο, μια σειρά σελιδοδεικτών για τα βιβλία τους. Ετσι το δώρο μας τους φαίνεται χρήσιμο.

Είναι πολύ πιο συναισθηματικό και αισθητά φθηνότερο αν προσπαθήσετε να φτιάξετε εσείς το σουβενίρ. Αν ταξιδέψετε π.χ. σε μια πόλη της Ανατολής ονομαστή για το σαφράν της, αγοράστε μια ικανή ποσότητα και άδεια βαζάκια και τοποθετήστε το σαφράν οι ίδιοι. Δεν θα κάνει καμία διαφορά σ’ αυτόν που θα το δεχτεί.

Οδηγός για τα σουβενίρ!Για τα μικρά παιδιά προτιμήστε κάτι που να έχει σχέση με παιχνίδι, όχι διακοσμητικό για το δωμάτιό τους, ούτε ρούχο. Ενα παζλ π.χ. με θέμα τη χώρα που επισκεφθήκατε είναι ό,τι πρέπει. Τα παιδιά θυμούνται πολύ πιο έντονα ποιος τους έφερε το παιχνίδι και από πού. Και πριν σκεφτείτε… διδακτικά και αγοράσετε ένα βιβλίο για τη χώρα, σκεφτείτε ότι μπορεί να μην ανοιχτεί ποτέ, γιατί δεν θα υπάρχει το ερέθισμα.

Εκμεταλλευθείτε οτιδήποτε μπορείτε να πάρετε για να δημιουργήσετε σουβενίρ. Μερικά περίεργα σουβέρ από τη μπυραρία που επισκεφθήκατε, μερικά βότσαλα ή κοχύλια σ’ ένα βαζάκι με άμμο αν πήγατε σε καλοκαιρινό προορισμό, ή ακόμα και… νομίσματα και χαρτονομίσματα που σας περίσσεψαν και δεν έχουν μεγάλη αξία. Προσαρμόστε τα σε διαφανείς θήκες, τοποθετήστε αυτοκόλλητα με την αξία τους και μοιράστε τα.

Μην πάρετε κάτι που μπορείτε να το βρείτε και στην Ελλάδα, εκτός αν πρόκειται για μια συμφέρουσα αγορά ενός παιχνιδιού, ενός ρούχου κτλ., άρα δεν εμπίπτουν στις αγορές σουβενίρ. Κουκλάκια, φανέλες διεθνών ποδοσφαιρικών ομάδων και καπελάκια με σήματα δημοφιλών αυτοκινήτων δεν πρέπει να βρίσκονται μέσα στις επιλογές σας.

flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση