GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Greenpeace: Οι «μερικές» απαγορεύσεις δεν είναι αρκετές!

Η Ευρώπη προχώρησε χθες στη μερική απαγόρευση του φυτοφαρμάκου Fipronil της εταιρείας BASF, που αποδεδειγμένα βλάπτει τις μέλισσες. ...


Η Ευρώπη προχώρησε χθες στη μερική απαγόρευση του φυτοφαρμάκου Fipronil της εταιρείας BASF, που αποδεδειγμένα βλάπτει τις μέλισσες. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για...
περιορισμό της χρήσης του φυτοφαρμάκου υποστηρίχθηκε από ξεκάθαρη πλειοψηφία 23 ευρωπαϊκών κρατών-μελών, ανάμεσά τους και η χώρα μας, με μόνο 2 ψήφους κατά και 3 αποχές. Η Greenpeace καλωσορίζει τη θετική αυτή εξέλιξη, ωστόσο ζητά πλήρη και μακροπρόθεσμη απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων που αφανίζουν τις μέλισσες, για να μην στερηθούμε το 1/3 της διατροφής μας.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έχει ήδη από τον περασμένο Μάιο αποφανθεί ότι το Fipronil αποτελεί για τις μέλισσες φυτοφάρμακο υψηλής επικινδυνότητας, ιδίως όταν χρησιμοποιείται σε σπόρους καλαμπoκιού. Η χθεσινή απόφαση για τον περιορισμό του Fipronil έπεται των πρόσφατων μερικών απαγορεύσεων τριών νεονικοτινοειδών, οι οποίες βασίζονται σε αντίστοιχα καταδικαστικές επιστημονικές εκθέσεις της ΕFSA. Η απαγόρευση περιλαμβάνει κάποια «παραθυράκια» όπου επιτρέπει τη χρήση του Fipronil σε θερμοκήπια.

«Βασιζόμενοι στα νέα επιστημονικά στοιχεία και την ελλιπή αξιολόγηση όλων των κινδύνων, δεν μένει παρά μία λύση για να προφυλάξουμε τις μέλισσες: η πλήρης απαγόρευση του φυτοφαρμάκου Fipronil και των άλλων επικίνδυνων εντομοκτόνων. Οι μέλισσες είναι πάρα πολύ σημαντικές για την παραγωγή των τροφίμων μας και τα οικοσυστήματα για να στοιχηματίζουμε σε ημίμετρα, όπως η περιορισμένη χρήση του επικίνδυνου φυτοφαρμάκου. Το ένα τρίτο των παγκόσμιων καλλιεργειών εξαρτάται από φυσικούς επικονιαστές, με σημαντικότερες τις μέλισσες», σχολίασε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace κατά των μεταλλαγμένων.

Η EFSA έχει προσδιορίσει επίσης μεγάλα κενά σε επιστημονικές μελέτες σχετικά με άλλες χρήσεις του φυτοφαρμάκου και τις επιπτώσεις του σε άλλους επικονιαστές, γεγονός που καθιστά αδύνατη την πλήρη αξιολόγηση των κινδύνων[5]. Ήδη η χρήση του Fipronil ως φυτοφαρμάκου απαγορεύεται σε πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών της ΕΕ.

H Greenpeace καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσαυτάρη:

· Να προβεί στην πλήρη απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές (συμπεριλαμβανομένων των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων για τις μέλισσες clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam, fipronil, chlorpyrifos, cypermethrin and deltamethrin).

· Να προωθήσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Μέλισσες, με σκοπό: 1) να παρακολουθείται η υγεία των μελισσών και άλλων επικονιαστών, 2) να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι των φυτοφαρμακων καθώς και να μειωθεί η χρήση τους, 3) να προωθηθεί η αύξηση της βιοποικιλότητας στη γεωργία και εναλλακτικές, μη-χημικές πρακτικές.

· Να στρέψει τους οικονομικούς πόρους μακριά από την καταστροφική βιομηχανική γεωργία και να προωθήσει τη βιώσιμη γεωργία.

και την Ευρωπαϊκή Ένωση:

· να αναπτύξει ένα Σχέδιο Δράσης για την αντιμέτωπιση της κατάρρευσης των πληθυσμών των μελισσών και τη σύνδεσή της με τη βιομηχανική γεωργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση