GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η «Μικρή Γοργόνα» κλείνει τα 100

Η «Μικρή Γοργόνα», το «σήμα κατατεθέν» της Κοπεγχάγης, συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής και οι Δανοί γιόρτασαν την επέτειο αυτή με μια εντυπωσι...

Η «Μικρή Γοργόνα», το «σήμα κατατεθέν» της Κοπεγχάγης, συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής και οι Δανοί γιόρτασαν την επέτειο αυτή με μια εντυπωσιακή παράσταση στην προκυμαία της πρωτεύουσας, στην οποία συμμετείχαν 100 «ζωντανές» γοργόνες.
Το μικρό μπρούτζινο άγαλμα, που αναπαριστά την πασίγνωστη ηρωίδα του ομώνυμου παραμυθιού του δανού συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, φιλοτεχνήθηκε το 1913. Έχει ύψος μόλις 1,25 μέτρο και βρίσκεται πάνω σε ένα βράχο στο λιμάνι της Κοπεγχάγης. Κοιτάζει με θλίψη προς την θάλασσα και τον χαμένο της έρωτα, και προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες.
Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, αγόρια-φρουροί τραγούδησαν σε μια συναυλία γενεθλίων για παιδιά. Πραγματοποιήθηκε παιδική παρέλαση, και εκατό γυναίκες κολύμπησαν γύρω από το άγαλμα στο λιμάνι. Στη συνέχεια σχημάτισαν ένα μεγάλο «100» μέσα στο νερό.
Γοργόνες ζωγραφισμένες στα σώματα ανθρώπων πόζαραν επίσης μπροστά από άλλα αξιοθέατα παγκοσμίου φήμης, από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, μέχρι την Όπερα του Σίδνεϋ.
Η Μικρή Γοργόνα προσελκύει περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο, και έχει επανειλημμένα γίνει θύμα βανδαλισμών.
Έχει αποκεφαλιστεί δύο φορές, έχει χάσει το ένα χέρι, και την έχουν βάψει με χρώματα τουλάχιστον επτά φορές. Η αίγλη της ξεπερνάει τα όρια της πατρίδας της: το 2010, εκτέθηκε στην Παγκόσμια Έκθεση της Σαγκάης, στην Κίνα.
Η Μικρή Γοργόνα βασίζεται σε έναν χαρακτήρα παραμυθιού, που δημιουργήθηκε το 1837 από τον Άντερσεν. Στην ιστορία, η κόρη ενός βασιλιά της θάλασσας ερωτεύεται έναν πρίγκιπα, αλλά πρέπει να περιμένει 300 χρόνια για να μεταμορφωθεί από γοργόνα σε άνθρωπο, για να ζήσει μαζί του.
Το άγαλμα κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Έντβαρντ Έρικσεν, και πήρε την θέση του στο λιμάνι της Κοπεγχάγης το 1913. Το παραμύθι έχει εμπνεύσει, μεταξύ πολλών άλλων, την βιομηχανία Ντίσνεϋ.
AthensVoice

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση