GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τελικά ποιος ήταν το μυαλό της Apple: Ο Jobs ή ο Wozniak; [εικόνες+βίντεο]

Λίγες ώρες πριν βγει επίσημα στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία του Joshua Stern για τον συνιδρυτή της  Apple , Steve Jobs, με τον ...


Λίγες ώρες πριν βγει επίσημα στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία του Joshua Stern για τον συνιδρυτή της Apple, Steve Jobs, με τον Αστον Κούτσερ να ενσαρκώνει τον μάγο της τεχνολογίας, επανέρχεται μια παλιά πολεμική για το ποιός από τους δύο Steve ήταν τελικά η (ιδιοφυής) ψυχή της Apple. O Steve Jobs ή ο Steve Wozniak;
H Apple που ξεκίνησε τις δραστηριότητα της στις αρχες του 70 στο γκαράζ του σπιτιου του Jobs στον Σαν Φρανσίσκο με 1500 δολάρια αρχικό εταιρικό κεφάλαιο και ιδρυτές τον ίδιο τον Jobs και τον στενό παιδικό του φίλο του και αυτιδίδακτο μηχνικό, Steve Wozniak, στα σαράντα τόσα χρόνια που μεσολάβησαν μεταξελίχθηκε στην μεγαλύτερη εταιρεία πολυμέσων του πλανήτη. Με χιλιαδες υπαλλήλους ανα τον κόσμο, ασύλληπτα κέρδη, επιρροή και τεχνογνωσία και με μια ρευστότητα κοντα στα 400 δισ. δολάρια, που θυμίζει τράπεζα...

Ο Jobs έχει φύγει πιά από την ζωή, τον Οκτώβριο του 2012, μετά από έναν καρκίνο στο πάγκρεας και πολλαπλές μεταστάσεις που τον ταλαιπώρησαν αφάνταστα. Ο Wozniak αποχώρησε απο την εταιρεία το 1987, λίγους μήνες μετά την εκπαραθύρωση του Jobs απο την Apple απο τους επενδυτές που είχε φέρει ο ίδιος για να αναπτυχθεί η εταιρεία.
O Jobs θα επιστρέψει μερικά χρόνια αργότερα για να σώσει την Apple από την καταστροφήστην οποία την είχαν οδηγήσει "οι σφετεριστές" που εμπιστεύτηκε. Στο μεταξύ είχε εξαγοράσει την Pixar, μια μικρή εταιρεία παραγωγής ταινιών κινουμένων σχεδίων, την οποία εκτόξευσε στην συνέχεια, μεταβάλλοντας την σε κολοσσό του Χόλιγουντ, και η οποία αργότερα θα εξαγοράσει την Walt Disney.
Ο Wozniak, ή "Wez" όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά οι φίλοι του, αφού επέζησε από ένα αεροπορικό ατύχημα το 1981, μένοντας σε κώμα για μήνες, δεν ξαναδούλεψε ποτέ, ζώντας πλουσιοπάροχα από τις υπεραξίες των μετοχών της Apple που κατέχει ως σήμερα.
"Μήπως, τελικά οι σεναριογράφοι της ταινίας για τον Jobs έκαναν λάθος Steve και η πραγματική ιδιοφυία στην υπόθεση Apple είναι ο Wozniak και όχι ο Jobs", αναρωτιέται η γαλλική έκδοση του Huffingtonpost, που κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην ταινία για τον ιδρυτή της Apple.
Η αλήθεια είναι ότι σχέσεις του Jobs με τον Wozniak υπήρξαν διαχρονικά προβληματικές κυρίως λόγω του χαρακτήρα τους. Εσωστρεφής, αυταρχικός και εξαιρετικά δύσκολος σαν άνθρωπος ο Jobs δεν μπορούσε να συννενοηθεί εύκολα με τον Wozniak που φαίνεται να μην μπόρεσε ποτέ να ξεφύγει από την ιδεολογία "Μπαμπακούλ" που σφράγισε την νεότητα του.
Αν και διαμορφώθηκαν και οι δύο στην εφηβεία τους από από την χίπικη κουλτούρα της δεκαετίας του 70 στην Καλιφόρνια, τα ναρκωτικά και την μουσική του Dylan, o Wozniak δεν ενηλικιώθηκε ποτέ, σε αντίθεση με τον Jobs που είδε μέσα από την αναπτυξη της Apple όλη αυτήν την κοσμογονία της ψηφιακής εποχής.
Σίγουρα η Apple δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρις τον Woz, που επινόησε τον φορητό υπολογιστή. Δεν θα μπορούσε όμως να γίνει αυτό που έγινε χωρίς τον Jobs.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση