GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μαραθώνια εισαγωγή στην Τριτοβάθμια: Τέσσερις φορές Πανελλαδικές θα δίνουν οι μαθητές

Νέα διάρθρωση για το Γενικό και το Τεχνικό Λύκειο, καθώς και νέο σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργ...


Νέα διάρθρωση για το Γενικό και το Τεχνικό Λύκειο, καθώς και νέο σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Πότε θα εφαρμοστεί Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι μαθητές θα δίνουν εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα για την προαγωγή τους και την απόλυσή τους από το Λύκειο. Αφού πάρουν το απολυτήριο Λυκείου θα δίνουν νέες πανελλαδικές εξετάσεις σε 4 μαθήματα για να εισαχθούν σε ΑΕΙ. Για τον υπολογισμό των μορίων εισαγωγής κάθε υποψηφίου θα μετρά και ο βαθμός και των τριών τάξεων. Για τα θέματα των εξετάσεων θα οργανωθεί Τράπεζα Θεμάτων, ενώ προβλέπεται να ιδρυθεί Οργανισμός Εθνικών Εξετάσεων, που θα προσδιορίζει την εξεταστέα ύλη και θα επιλέγει βαθμολογητές. Στόχος η εφαρμογή από τους μαθητές της προσεχούς Α” Λυκείου Στόχος του υπουργείου είναι το νέο σύστημα να εφαρμοστεί από τους μαθητές της προσεχούς Α’ Λυκείου. Τέσσερις φορές από πανελλαδικές εξετάσεις θα περνούν οι μαθητές του Λυκείου στη μαραθώνια προσπάθειά τους να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι τρεις πρώτες φορές για να προαχθούν από τάξη σε τάξη και να πάρουν το απολυτήριο, και η τελευταία – η τελική, αφού θα έχουν πάρει το απολυτήριο Λυκείου- για να εισαχθούν σε ΑΕΙ. Τα μαθήματα της τελικής εξέτασης εισαγωγής θα είναι 4, όμως για τον υπολογισμό των μορίων θα μετρά και ο βαθμός και των τριών τάξεων. Επίσης, μια σημαντική αλλαγή είναι ότι ο βαθμός από τα προφορικά που θα έχει ο μαθητής σε κάθε μάθημα θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον βαθμό που πήρε στο μάθημα στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Για τα θέματα των εξετάσεων θα οργανωθεί Τράπεζα Θεμάτων.
Αυτά προβλέπει η πρόταση του υπ. Παιδείας, για το Γενικό Λύκειο, το σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ, αλλά και το Τεχνικό Λύκειο. Στόχος είναι το νέο σύστημα να εφαρμοστεί από τους μαθητές της προσεχούς Α’ Λυκείου (Σεπτέμβριος 2013). Για το νέο Γενικό Λύκειο προβλέπεται: Στην Α’ Λυκείου, θα διδάσκονται τα μαθήματα: Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (9 ώρες), Μαθηματικά (5 ώρες), Φυσικές Επιστήμες (6 ώρες), Πολιτική Παιδεία (3 ώρες) και (από 2 ώρες) Θρησκευτικά, Ιστορία, Ξένη Γλώσσα, Φυσική Αγωγή και Ερευνητική Εργασία. Οι μαθητές επίσης θα έχουν ένα δίωρο μάθημα επιλογής (μεταξύ των Εφαρμογών στην πληροφορική, Διαχείρισης φυσικών πόρων και του μαθήματος Εκφραση-Πολιτισμός/ Ευρωπαϊκός Πολιτισμός). Στην Β’ Λυκείου 30 ώρες θα δίνονται στο κοινό πρόγραμμα μαθημάτων για όλους τους μαθητές. Οι υπόλοιπες 5 θα δίνονται στα μαθήματα προσανατολισμού: Αρχαία και Λατινικά για τις ανθρωπιστικές σπουδές, Μαθηματικά και Φυσική για τις θετικές επιστήμες. Στη Γ’ Λυκείου από τις συνολικά 35 ώρες, 12 θα δίνονται στο κοινό πρόγραμμα μαθημάτων.
Οι υπόλοιπες θα μοιράζονται ανάλογα τον προσανατολισμό κάθε μαθητή, καθώς θα υπάρχουν τρεις θεματικοί κύκλοι: ανθρωπιστικών σπουδών (με Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά), θετικών σπουδών (με Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία) και οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών σπουδών (με Μαθηματικά, Οικονομία, Ιστορία και ένα εκ των Αρχών Φυσικών Επιστημών και Οργάνωσης και Λειτουργίας της Πολιτείας). Το 50% των θεμάτων σε προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για όλα τα μαθήματα θα προέρχεται από Τράπεζα Θεμάτων και το υπόλοιπο 50% από τον διδάσκοντα.
 Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ οι μαθητές θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα. (Ολο το νέο σύστημα παρουσιάζεται στο γράφημα). Θα ιδρυθεί Οργανισμός Εθνικών Εξετάσεων που θα προσδιορίζει την εξεταστέα ύλη και θα επιλέγει βαθμολογητές. Αλλαγές θα γίνουν και στο Τεχνικό Λύκειο Οι βασικότερες σε σχέση με το ισχύον σύστημα είναι οι εξής: Στην Β’ και την Γ’ τάξη 22 ώρες θα δίνονται σε μαθήματα ειδικότητας.
Εξ αυτών οι μισές ώρες θα γίνονται στο σχολείο για τη θεωρητική κατάρτιση και οι υπόλοιπες σε παραγωγικές μονάδες. Επίσης, καθιερώνεται 4ο προαιρετικό έτος ως μεταδευτεροβάθμιος κύκλος σπουδών, ο οποίος θα οδηγεί – κατόπιν εξετάσεων πιστοποίησης- σε πτυχίο επιπέδου 4Α. Ο τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν αλλάζει (εξετάσεις σε 4 μαθήματα).

1 σχόλιο

  1. Για τους απανταχού ξερόλες κάτοχους πτυχίων κλπ που κρίνουν αυστηρά κάποιους μεγαλύτερους.
    Αυτό το σύστημα ίσχυσε το 1978 η 79 νομίζω δεν θυμάμαι πια όταν δηλαδή δημιουργήθηκε το λύκειο αντί του εξαταξίου γυμνασίου.
    Τότε έγινε το γενικό και το τεχνικό λύκειο και καταστράφηκαν μια-δύο γενιές γιατί ενώ είχαν οργανωθεί για να δώσουν εισαγωγικές στα πανεπιστήμια (δεν υπήρχαν φροντιστήρια σε τέτοιο βαθμό όπως σήμερα) , εν μιά νυκτί και χωρίς μεταβατική περίοδο βρεθήκαμε να δίνουμε εισαγωγικές για γενικό ή τεχνικό λύκειο
    και την επόμενη χρονιά πάλι ξαφνικά γεννήθηκαν οι Πανελλήνιες οι οποίες παρακαλώ έπαιρναν υπ' όψιν τους βαθμούς της Β και της Γ λυκείου και του απολυτηρίου.
    Φυσικά δεν μπορούσες να κρατήσεις μαθήματα και αν μια ημέρα είχες πονοκέφαλο και δεν έγραφες τελείωνε η σταδιοδρομία σου και τα όνειρά σου.
    Εγώ δεν έγραψα καλά στην έκθεση και τα αρχαία Ελληνικά και για να ξαναδώσω έπρεπε να γυρίσω πίσω στον χρόνο και να ξαναπάω στην Β και Γ λυκείου, ποιός Αινστάιν και μαλακίες...
    Δεν ξέρω πόσες αιτήσεις έκανα στο υπουργείο παιδείας για να ξαναπάω στην τουλάχιστον στην Γ λυκείου...
    Κατέστρεψαν δυό γενιές τα τομάρια με τα πειράματά τους και αυτό φοβάμαι προσπαθούν να κάνουν και τώρα για ταξικούς λόγους μάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση