GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Made in USA...

Toυ Ηλία Καραβόλια. Δεν ξέρω πώς αποκωδικοποιούν κάποιοι -και πόσο ορθολογικά- τις προεκλογικές και πονηρές δηλώσεις Σόιμπλε, Μέρκελ γ...

Toυ Ηλία Καραβόλια.

Δεν ξέρω πώς αποκωδικοποιούν κάποιοι -και πόσο ορθολογικά- τις προεκλογικές και πονηρές δηλώσεις Σόιμπλε, Μέρκελ για νέο δάνειο στήριξης προς την Ελλάδα, προσωπικά όμως θα τολμήσω να καταθέσω ένα συμπέρασμα: μάλλον δεν θέλουν πλέον να μας στηρίξουν οι Γερμανοί και μάλλον δεν θα κουρέψουν έυκολα το χρέος, παρα τα καλά τους λόγια για πρωτογενή πλεονάσματα και πρόοδο στην δημοσιονομική μας προσαρμογή. Δεν ρισκάρω πρόσθετες προβλέψεις καθ οτι θα είναι πρόσκαιρες και πρόχειρες, παρά τους φόβους μου για επικίνδυνο ''άδειασμα'' της χώρας μας, μετά τις γερμανικές εκλογές. Αν αυτό το άδειασμα συνεπάγεται νέα μέτρα για να καλυφθούν τα 14-20 δις που λένε ότι θα μας δανείσουν, ή μια ''βελούδινη'' χρεοκοπία μάς εντός ευρώ, δεν το ξέρω. Ελπίζω να μην είναι κάτι πιο ακραίο, και αρκετά απίθανο μάλλον, όπως ένα βελούδινο και προσωρινο διαζύγιο 2 ή 3 ετών απο την Ευρωζώνη,με διάφορες δικλείδες ασφαλείας για την σταθερότητα του ευρω( πχ διπλό παράλληλο νόμισμα και ελεγχόμενη υποτίμηση με τιθασευμένη ''νομισματική'' επέκταση.Αρκετά απίθανο ως σενάριο, αλλά οφείλουμε να το εξετάσουμε)
Επειδή περιέγραψα ως... γνήσιος οικονομολόγος την κατάσταση που μελετάνε σε Βερολίνο-Βρυξέλλες( δηλ. έγραψα όλα τα ενδεχόμενα ώστε να είμαι...μέσα!), δεν νομίζω ότι αναλύω κάτι καινούργιο, κάτι χρήσιμο ως είδηση ή πρόβλεψη. Αλλού είναι η είδηση, και νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να διαβαστεί προσεκτικά. Αφορά τις ξεκάθαρες θέσεις και προσπάθειες των ΗΠΑ να εμπλακούν άμεσα -για πολλούς λόγους- έστω και οριακά, στο πρόβλημα Ελλάδα. Άλλωστε η επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ είχε στοιχεία υποδείξεων και προτροπών προς ημας, απο την υπερδύναμη( και όχι μόνο αντι-γερμανικών υποδείξεων απο τον Ομπάμα, όπως αφελώς βλέπουν πολύ) Απόδειξη και η αρνητική χθεσινή δήλωση του Πούτιν για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, που προδίδει μεταξύ άλλων σκοπιμοτήτων,και το ρωσικό άγχος για αμερικανική εμπλοκή στα ελληνικά δρώμενα.
Πάμε τώρα στην είδηση: έχει διαρρεύσει το επίσημο σχέδιο σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, το οποίο κατάρτισαν για λογαριασμό της κυβέρνησης Ομπάμα στις ΗΠΑ διάφορα think tanks και στελέχη κάποιων υπουργείων στην Washington. Tα βασικά του σημεία(βλ. Deal News, 23/8, σελ. 6)
είναι επιβεβαιωμένα και απο πλευράς μου.Οι Αμερικανοί λοιπόν προτείνουν σε γενικές γραμμές τα εξής:
-Μετάθεση και όχι διαγραφή του ελληνικού χρέους προς τον επίσημο τομέα(ΟSI) , με έκδοση νέων ομολόγων 50ετών, λήξης 2063.
-Μείωση κατά 50% των επιτοκίων αποπληρωμής ώστε να ελαφρυνθεί άμεσα ο ετήσιος ελληνικό προυπολογισμός.
-Επιστροφή στην Ελλάδα των 9 δις κερδών ,απο την ΕΚΤ -κέρδη απο τις αγορές discount των ελληνικών ομολόγων.
-Σύσταση ειδικού εθνικού αναπτυξιακού fund,αλληλεγγύης γενεών( σημ: το πρότεινα και εγώ και Μ.Ανδρουλάκης, πριν... 6 χρόνια), όπου θα διοχετεύονται τα μελλοντικά έσοδα των όποιων υδρογονανθράκων-ώς εγγυήσεις για αποπληρωμή ομολόγων(σημ: είχα προτείνει με τον συνάδελφο μου Α. Σκούταρη ένα παρόμοιο αναπτυξιακό fund με τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, πριν 4 χρόνια, δηλαδή πριν τα δεσμεύσουν αυτά σε ειδικό λογαριασμό)
- Αποχώρηση του ΔΝΤ απο το πρόγραμμα στήριξης, στα τέλη του 2013
- Δωρεάν παραχώρηση στρατιωτικού υλικού στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, για ενίσχυση του αποτρεπτικού τους ρόλου.
Συμπέρασμα που βγάζω; Αν εξαιρέσουμε το τελευταίο δυσερμήνευτο- και ανεπιβεβαίωτο απο πλευράς μου-στοιχείο των προτάσεων για τις ένοπλες δυνάμεις( σημ: ελπίζω να μην θεριέψει η φαντασία συνωμοσιολόγων), τα υπόλοιπα μοιάζουν ώς ορθολογικά και άκρως επείγοντα δραστικά μέτρα,ώστε να μπεί η Ελλάδα σε μια κάποια τροχιά μελλοντικής ανόρθωσης. Αρκεί να υιοθετηθούν και σοβαρές κευνσιανές συνταγές τόνωσης της ζήτησης και της απασχόλησης, όπως αυτές που παρέδωσε στο επιτελείο του Αμερικανού προέδρου το Urban Institute(βλ. Bloomberg , 22/8). Διότι απο μόνα τους τα μακροοικονομικά σχέδια διαχείρισης του χρέους και η διαφύλαξη μελλοντικών εσόδων δημοσίου πλούτου -όχι δηλαδή να πηγαίνουν στην πληρωμή ομολόγων- δεν λύνουν το ελληνικό ζήτημα. Το οποίο έχει ήδη επιβαρυνθεί με μια εμφανή εμπλοκή στα σχέδια ξένων ομίλων : η ελληνική κρατική περιουσία, μέσω αποκρατικοποιήσεων, φαίνεται στην πλειοψηφία της να καταλήγει στην γνωστή εγχώρια ελίτ! Και αυτό χαλάει τις ορέξεις των επίδοξων σωτήρων μας ανα την υφήλιο. Το φθινόπωρο ίσως δεν θα είναι τόσο θερμό όσο νομίζουμε. Και διόλου απίθανο να υψωθεί σύντομα μια αντιμνημονιακή, ως και αντιγερμανική(!) παντιέρα απο πλευράς μας...

3 σχόλια

  1. ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΤΑ
    ΒΡΩΜΕΡΑ ΠΑΚΕΤΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ
    ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ
    ΚΑΙ ΑΣ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΠΟΥ ΑΡΠΑΞΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ . ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΤΟΥΣ ΑΥΛΑ Η ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΑ ΓΙΑΥΤΟ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ . ΒΡΕ ΟΥΣΤ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άργησες αλλά το κατάλαβες ότι θα μας πετάξουν σαν λερωμένη χαρτοπετσέτα όταν τελειώσουν οι Γερμανοί με εμάς.
    Βέβαια πρέπει να σου πώ ότι είναι πια πολύ αργά γιατί υπογράψανε οι προδότες με την στήριξη των εδώ πολιτών-κρετίνων το Αγγλικό δίκαιο...
    Τώρα δεν θα ξεχρεώσουμε ποτέ νομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ: τώρα δεν έχετε καμία δικαιολογία. Ξέρετε ότι η Μέρκελ, είναι η "νέα Χίτλερ", της Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση