GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η φλόγα στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ δεν άναψε ποτέ -Σήμερα η νέα προσπάθεια

Το πολυπόθητο άναμμα της φλόγας στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ δεν έγινε τελικά την Πέμπτη όπως όλοι περίμεναν, αφού ένα τεχνικό πρόβλ...

Το πολυπόθητο άναμμα της φλόγας στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ δεν έγινε τελικά την Πέμπτη όπως όλοι περίμεναν, αφού ένα τεχνικό πρόβλημα έβαλε φρένο στα επίσημα εγκαίνια των γεωτρήσεων, τα οποία θα πραγματοποιηθούν -αν όλα πάνε καλά- σήμερα Παρασκευή.

Όπως εξήγησε το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου σε ανακοίνωσή του, η διαδικασία της παραγωγικής δοκιμής στη γεώτρηση άρχισε κανονικά, όμως «οι εργασίες που περιλαμβάνουν τη ροή και καύση παραγόμενου φυσικού αερίου δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθούν λόγω μηχανικών επιπλοκών και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το πρόγραμμα».

Ακολούθως, η πλατφόρμα γεώτρησης ENSCO 5006 θα ξεκινήσει τις εργασίες σφράγισης και αναχώρησής της από την περιοχή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, η παραγωγική δοκιμή θα συμβάλει στην εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με την ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα, τη διαπερατότητα, τη σύσταση του φυσικού αερίου, καθώς και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά του ταμιευτήρα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, που ξεκίνησε στις 7 Ιουνίου, αναμένεται να ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατόν, εκτιμώντας περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με τη Noble, αρχικά το χρώμα της φλόγας θα έιναι πορτοκαλοκίτρινο λόγω και της μεγάλης πίεσης του φυσικού αερίου που έρχεται στην επιφάνεια. Το πολυσυζητημένο τεστ στην πλατφόρμα της Noble στο οικόπεδο 12, το οποίο θα καταδειξει την πυκνότητα και η ποιότητα του κοιτάσματος φυσικού αερίου, θα διαρκέσει για πέντε περίπου ημέρες.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, θα τρυπηθούν κάποια σημεία του κοιτάσματος, επιτρέποντας στο φυσικό αέριο να βγει στην επιφάνεια. Από το χρώμα της φλόγας θα διαφανεί η ποσότητα του μεθανίου.

Η πίεση και η ροή είναι δεδομένα εξαιρετικής σημασίας, αφού αποτελούν τη φυσική δύναμη, η οποία θα οδηγεί το αέριο στην πλατφόρμα εξόρυξης και στη συνέχεια με αγωγούς στην περιοχή Βασιλικού.

Ανακοινώσεις για τις ποσότητες φυσικού αερίου θα γίνουν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ανάλογα με τις ποσότητες θα γίνει και ο προγραμματισμός. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκκοτρύπη, προς το τέλος του 2019 με αρχές του 2020 αναμένεται χρήση και εξαγωγή του φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση