GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013, Ο ΣΕΕ εισέρχεται στην ένατη δεκαετία!

Συμπληρώνονται σήμερα 89 χρόνια από την δημοσίευση του καταστατικού του ιδρυτικού του ΣΕΕ. Έτσι, μετά το Λύκειο Ελληνίδων, το Εθνικό Συμβ...

Συμπληρώνονται σήμερα 89 χρόνια από την δημοσίευση του καταστατικού του ιδρυτικού του ΣΕΕ. Έτσι, μετά το Λύκειο Ελληνίδων, το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων και τον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, έλαβε σάρκα και οστά ο πρώτος στην ιστορία γυναικείος επιστημονικός σύλλογος και από τότε λειτουργεί διαρκώς.

Η ιδρυτική συνέλευση έγινε μέσα στον Αύγουστο του 1924, όπως μας πληροφορεί το περιοδικό Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ( 1925, Β, 13).

Ιδρύτρια και πρώτη του Πρόεδρος υπήρξε η Μαρία Φλαμπουριάρη, Νομικός, η πρώτη δικηγορίνα του Πειραιά και ιδρύτρια, πριν από λίγα χρόνια, και του "Συνδέσμου Ελληνίδων Φοιτητριών", όπως μας πληροφορεί το περιοδικόΕΛΛΗΝΙΣ ( 1921, A, 1).

Τα άλλα Μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου ήταν :
- η Ισμήνη Περράκη – Παπατέστα, Ιατρός,
- η Κωνσταντίνα Περτουντζή, Νομικός,
- η Κ. Σακελαρίου, καθηγήτρια φυσικών,
- η Κ. Καρύδη, Φαρμακοποιός,
- η Ελένη Κανελλοπούλου – Πατρικίου, Αρχιτέκτων ,
- η Θηρεσία Σερβετά, καθηγήτρια μαθηματικών,
- η Ν. Κιοσέ, Φαρμακοποιός,
- η Μαρίκα Μπότση, Φαρμακοποιός ,
- η Ε. Δουκάκη, διπλωματούχος φιλοσοφικής
- και η Μ. Λεούση, οδοντίατρος.

Το πρώτο επίτευγμα του Συνδέσμου ήταν η παροχή άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στις επιστήμονες δικηγόρους, το 1925, ενώ αργότερα μαζί με άλλα γυναικεία σωματεία, αγωνίστηκε για την παροχή πολιτικών δικαιωμάτων στις γυναίκες, πράγμα που κατακτήθηκε μετά από πολλούς αγώνες το 1955.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση