GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ετοιμάζεται να ζωντανέψει ξανά το Μοναστήρι του Προδρόμου στον Πρέβελη

Νέα όψη παρουσιάζει το «Πίσω Μοναστήρι» του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στον Πρέβελη, αφού οι χώροι του που...


Νέα όψη παρουσιάζει το «Πίσω Μοναστήρι» του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στον Πρέβελη, αφού οι χώροι του που...

είχαν μείνει στην εγκατάλειψη για πολλές δεκαετίες, σήμερα με τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί είναι επισκέψιμοι και ασφαλώς προκαλούν το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών καθημερινά.

Ήδη οργανώθηκαν για τις επισκέψεις το μουσείο και το αρχονταρίκι. Ωστόσο για την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης θα χρειαστούν υψηλές δαπάνες…

Είναι γνωστό ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις του «Πίσω Μοναστηριού» είχαν ερειπωθεί πάνω από μισό αιώνα αφού εγκαταλείφθηκαν οι λειτουργίες του, και οι χώροι του ως αφύλακτοι, φιλοξενούσαν από τη δεκαετία του 1970 άτομα που διέμεναν και προκαλούσαν φθορές στο εσωτερικό του.

Μάλιστα, αυτή η εγκατάλειψη δημιούργησε πριν λίγα χρόνια το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, που ζήτησαν από τον μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο, να αγοράσουν το ερειπωμένο συγκρότημα προκειμένου να δημιουργήσουν λειτουργίες τουριστικού ενδιαφέροντος με μοναδικό σκοπό την κερδοφορία. Η πρότασή τους απορρίφτηκε από την πρώτη στιγμή…

«ΤΑΙΖΕ ΚΑΙ ΠΟΤΙΖΕ…»

Το «Κάτω Μοναστήρι» είναι το ένα από τα δυο κτιριακά συγκροτήματα της Ιεράς Μονής Πρέβελη και είναι κοντά στον «Μεγάλο Ποταμό». Πρόκειται για ένα ακανόνιστο σύνολο κτηρίων σε ανισόπεδο έδαφος και το Καθολικό είναι μονόχωρο στο κέντρο της αυλής.

Το περιστοιχίζουν πολλά κτήρια και εδώ κατοικούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και, ανάλογα με τις αγροτικές δουλειές, οι νεότεροι από τους μοναχούς μαζί με πολλούς εργάτες και κτηνοτρόφους.

Είναι γνωστό ότι τις περιόδους της συλλογής του ελαιοκάρπου εκατοντάδες μαζώχτρες από την επαρχία αλλά και άλλες επαρχίες του νομού, απασχολούνταν όλη την περίοδο, όπως απασχολούνταν και δεκάδες κτηνοτρόφοι ως εργάτες του μοναστηριού στα πολυάριθμα κοπάδια του…

Η φράση του αείμνηστου παπά Μιχάλη Γεωργουλάκη, πρώην εφημέριου στο χωριό Ασώματος ότι «Ο Πρέβελης τάιζε και πότιζε» στα χρόνια της μεγάλης του ακμής, δείχνει και το μέγεθος του πλούτου στην αγροτοκτηνοτροφία τις περιόδους της κατοχής, πριν και μετά.

Και όταν στα τέλη Αυγούστου του ’41 γερμανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο μοναστήρι, για να τιμωρήσουν τον ηγούμενο και τους μοναχούς που βοηθούσαν τους Άγγλους και τους άλλους συμμάχους στην διαφυγή τους στη Μέση Ανατολή από την παραλία της «Λίμνης», προκάλεσαν λεηλασία στις αποθήκες με τα αγροτικά προϊόντα:

«Η Μονή μετά τις λεηλασίες έμεινε χωρίς εισοδήματα. Καταγράφηκαν, κλοπές από τους Γερμανούς 24 βοοειδών, 28 ημιόνων, 4 όνων, 3 φορβάδων, 5 χοίρων, 26.000 οκάδων οσπρίων και δημητριακών, 3.000 οκάδων πατάτας, 10.000 οκάδων λαδιού και 1000 αιγοπροβάτων…»

Το μοναστήρι καταστράφηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές από διάφορους κατακτητές. Σήμερα υπάρχουν μόνο τα κτήρια, που ευτυχώς ανακαινίζονται, για να υπενθυμίζουν την πολύπλευρη προσφορά του στην κοινωνία. Οι εικόνες του Καθολικού είναι έργα του αγιογράφου Μερκουρίου από την Σαντορίνη το 1841.

Ενδείξεις μαρτυρούν ότι ο πρώτος πυρήνας της Μονής οργανώθηκε στο «Κάτω Μοναστήρι» περί το τέλος του 10ου ή του 11ου αιώνα, τότε που τα νότια παράλια της Κρήτης γέμισαν με μικρά ή μεγάλα μοναστήρια. Η πρώτη ονομασία της Μονής πριν το 1700 είναι «του Μεγάλου Ποταμού κατά την νήσον Κρήτην», σύμφωνα με ορειχάλκινη σφραγίδα της. Στην καμπάνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, πάντως, αναφέρεται χρονολογία το 1594…



madeincreta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση