GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρόκληση οι χιλιάδες κενές θέσεις στα ΑΕΙ και η διαχρονική αδράνεια του Υπουργείου Παιδείας

Ανοιχτή Επιστολή Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Κοινοποίηση Γ...


Ανοιχτή Επιστολή Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Κοινοποίηση
Γεν. Γραμματέα κ. Αθανάσιο Κυριαζή
Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων Βουλής
Πολιτικά Κόμματα
Βουλευτές
Θέμα
Πρόκληση οι χιλιάδες κενές θέσεις στα ΑΕΙ και η διαχρονική αδράνεια του Υπουργείου Παιδείας. Μόνη λύση η Β Κατανομή.

Κύριε Υπουργέ,
Λόγω στρεβλώσεων του συστήματος εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα παραμείνουν χιλιάδες κενές θέσεις, ενώ υπάρχει αντίστοιχος αριθμός ενδιαφερομένων υποψηφίων που στερείται της ευκαιρίας να σπουδάσει για λίγες δεκάδες μορίων, από τη στιγμή μάλιστα που στα ίδια τμήματα εισάγονται συνυποψήφιοί τους με λιγότερα ή πολύ λιγότερα μόρια!

Συνηθέστερες αιτίες του φαινομένου:

· η δεινή οικονομική κατάσταση την οποία βιώνουμε όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες πολίτες (για 3η χρονιά έχουμε το μαζικό φαινόμενο υποψήφιοι φοιτητές να εισάγονται σε σχολή της επιλογής τους αλλά να αδυνατούν να προσέλθουν ακόμη και για εικονική εγγραφή)

· με υπαιτιότητα του Υπουργείου φέτος, έχουμε για πρώτη φορά το φαινόμενο των «διπλά επιτυχόντων» φοιτητών, αφού τα αποτελέσματα των μετεγγραφών βγήκαν μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής μηχανογραφικών με το 10% κι έτσι υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι λ.χ. μετεγγράφησαν στη σχολή Α και στη συνέχεια πέρασαν στην ίδια σχολή με το 10%!!!

· η χαλαρή εφαρμογή του 10% (έχουν υποβληθεί αλόγιστα χιλιάδες μηχανογραφικά είτε από μη συνειδητοποιημένους υποψήφιους που ήδη κατέχουν θέση είτε από εκπαιδευτικούς οργανισμούς για λόγους προβολής)

· η εισαγωγή των υποψηφίων σε τμήματα με αντικείμενο σπουδών τελείως ξένο προς τα ενδιαφέροντά τους (σύμφωνα με έρευνες αφορά στο 20 -25% των επιτυχόντων)

· η μεταστροφή στις επιλογές των υποψηφίων για αστάθμητους παράγοντες (μόνο στην κατηγορία των ελλήνων του εξωτερικού είχαν καταγραφεί πέρυσι περί τις 2.000 κενές θέσεις!)
πέραν αυτών, χιλιάδες κενές θέσεις τελούν σε λανθάνουσα μορφή και αφορούν στις περιπτώσεις εκείνων που εγγράφονται μεν αλλά δεν φοιτούν στην πραγματικότητα, αφού ουδέποτε προσέρχονται έστω και για μια τυπική παρουσία, αλλά παρ' όλα αυτά είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα των φοιτητών.

Ο παράγοντας αυτός στοιχίζει τελικά πάρα πολλά χρήματα στους πολίτες αλλά και στο ίδιο το κράτος αφού, οδηγεί χιλιάδες υποψηφίους στην επώδυνη ψυχολογικά αλλά και δυσβάσταχτη οικονομικά, διαδικασία της συμμετοχής εκ νέου στις πανελλήνιες εξετάσεις ή της φυγής στο εξωτερικό αλλά και της χρηματοδότησης από τη μεριά του κράτους, ανύπαρκτων στην πράξη θέσεων φοίτησης.

Επειδή αναφερόμαστε σε καθοριστικές επιλογές που αφορούν στη ζωή νέων ανθρώπων επιβάλλεται κατά τη γνώμη μας, να υποστηριχθούν άμεσα με στοχευμένες παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και θα ανακουφίσουν χιλιάδες οικογένειες που ταλανίζονται από την οικονομική κρίση.

Η Πρόταση

Μέσω δεύτερης – τρίτης κατανομής, να δοθεί η δυνατότητα στους υποψήφιους, να διεκδικήσουν κάποιες από τις χιλιάδες κενές θέσεις που θα έχουν μείνει μετά τη λήξη της περιόδου των εγγραφών.

Το θέμα είναι υπαρκτό και σε άλλες χώρες αλλά, αντίθετα απ’ ότι συμβαίνει στην πατρίδα μας, εδώ και χρόνια έχουν φροντίσει να δώσουν απλές και πρακτικές λύσεις (βλ. λ.χ. Κύπρος).

Προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για τη δεύτερη κατανομή

Μέχρι στις 27 Σεπτεμβρίου, οι υποψήφιοι – είτε πέρασαν είτε όχι - να μπορούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά εάν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία της δεύτερης κατανομής (με το μηχανογραφικό που ήδη έχουν οριστικοποιήσει).
Οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, προτείνουμε να διεκδικούν την εισαγωγή τους μόνο σε τμήματα τα οποία έχουν δηλώσει στο μηχανογραφικό με προγενέστερη σειρά προτίμησης από αυτή του τμήματος εισαγωγής.
Εάν έχουν θετικό αποτέλεσμα, αυτομάτως η θέση τους στο προηγούμενο τμήμα ελευθερώνεται και είναι διεκδικήσιμη από άλλους συνυποψήφιους με την ίδια λογική. Εάν δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα διατηρούν την αρχική θέση επιτυχίας.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, είναι εφικτό να βγουν άμεσα τα οριστικά αποτελέσματα και να ολοκληρωθούν οι εγγραφές της Β κατανομής με τον συνήθη τρόπο έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Σχετικά με το θεσμό της 2η κατανομής, για όσους έχουν την άποψη πως φέτος δεν επαρκούν τα χρονικά περιθώρια, να θυμίσουμε πως επί δεκαετίες, χιλιάδες επιτυχόντες υποψήφιοι εγγράφονται στις σχολές τους 3 – 4 μήνες μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους (μετεγγραφές, υποψήφιοι με το 5%, έλληνες του εξωτερικού, αθλητές κλπ).

Σε μια χρονιά όπως η φετινή, κατά την οποία έχουν λάβει χώρα τόσα έκτακτα γεγονότα, με διαλυτική επίδραση στην κοινωνική συνοχή, νομίζουμε πως και με δεδομένη την καλή σας διάθεση αλλά και με κριτήριο την ανακούφιση των συμπολιτών μας, επιβάλλεται να δοθεί λύση.

Κυρία Υπουργέ,

Θεωρούμε πως το πρόβλημα των κενών θέσεων είναι αρκετά σοβαρό και ειδικά φέτος θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από ποτέ (από την επικοινωνία μας με τους υποψηφίους, έχουμε δει φέτος έντονη τάση στροφής προς ΚΕ.Μ.Ε., όταν η σχολή επιτυχίας δεν πληροί τις προϋποθέσεις που αυτοί έχουν θέσει τόσο για τον τόπο όσο και για το γνωστικό αντικείμενο. Άρα στο τέλος της φετινής χρονιάς, θα προσμετρούνται στο πελατολόγιο των ΚΕΜΕ οι "πλασματικοί" φοιτητές, αλλά και όσοι δεν πέρασαν εξ' αιτίας τους).

Μια εβδομάδα μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των φετινών πανελλαδικών, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε, να επιδείξετε το δυναμισμό και την αποφασιστικότητα που απαιτείται, ώστε να επιβάλλετε την ηθική τάξη και το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να δείτε θετικά μια πολιτική παρέμβαση από τη μεριά σας, προς την ενδεδειγμένη κατεύθυνση και θα μας επιτρέψετε να πούμε πως οι Πολιτικοί δεν θα κριθούν μόνο από αυτά που έκαναν αλλά από αυτά που δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν ή δεν τόλμησαν να κάνουν.
Οι έκτακτες καταστάσεις δεν επιβάλλουν έκτακτα μέτρα μόνο για την εξουθένωση αλλά και για την ανακούφιση των πολιτών.

Με Εκτίμηση

Ομάδα Εκπαιδευτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση