GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

O Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο πόλεμος του Βιετνάμ και το «μεγάλο μάτι» της NSA

Υπό τη στενή παρακολούθηση της NSA βρισκόταν ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ την εποχή των ένθερμων διαδη...


Υπό τη στενή παρακολούθηση της NSA βρισκόταν ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ την εποχή των ένθερμων διαδηλώσεων ενάντια στον...

πόλεμο του Βιετνάμ, όπως αποκαλύπτουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ακόμη ότι η υπηρεσία είχε κατασκοπεύσει συνομιλίες των ηγετών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Γουίτνεϊ Γιανγκ, καθώς επίσης του πρωταθλητή της πυγμαχίας, Μοχάμεντ Άλι, του δημοσιογράφου Τομ Γουίκερ των Νιου Γιορκ Τάιμς και του αρθρογράφο της Ουάσινγκτον Ποστ, Αρτ Μπούτσβαλντ.

Τα μυστικά αρχεία δημοσιεύθηκαν αφότου μία κυβερνητική επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε ερευνητές του Πανεπιστημίου «Τζορτζ Ουάσινγκτον». Η Υπηρεσία Ασφάλειας Αρχείων και Καταγραφών του Πανεπιστημίου - ένα ερευνητικό ινστιτούτο που ελέγχει το απόρρητο της κυβέρνησης - χαρακτήρισε «τεράστια» τα ονόματα της λίστας παρακολουθήσεων της NSA.

Πάντα κατά τα έγγραφα αυτά, αξιωματούχοι της NSA αργότερα περιέγραψαν το πρόγραμμα αυτό ως «ανυπόληπτο, αν όχι εντελώς παράνομο». Η επιχείρηση με τίτλο «Μιναρές» είχε έρθει στο φως τη δεκαετία του 1970, ωστόσο η λίστα με τα ονόματα εκείνων που παρακολουθούντο τηλεφωνικά είχαν κρατηθεί μυστικά έως σήμερα.

Παράλληλα, η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολούθησε υπεραστικές τηλεφωνικές κλήσεις των δύο γερουσιαστών, του Δημοκρατικού Φρανκ Τσερτς και του Ρεπουμπλικανού Χάουαρντ Μπέικερ. Πολλοί από αυτούς που ήταν στόχος θεωρούντο επικριτές της εμπλοκής των ΗΠΑ στον Πόλεμο του Βιετνάμ.

Το 1967 η ισχύς της αντιπολεμικής εκστρατείας οδήγησε τον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον να ζητήσει από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να διαπιστώσουν, εάν κάποιες διαδηλώσεις ήταν υποκινούμενες από ξένες κυβερνήσεις. Η NSA συνεργάστηκε με άλλες μυστικές υπηρεσίες και συνέταξε τις «λίστες παρακολουθήσεων» αντιπολεμικών ακτιβιστών, παγιδεύοντας τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες.

Το πρόγραμμα αυτό συνεχίστηκε αφότου ο Ρίτσαρντ Νίξον ανέλαβε την προεδρία το 1969, ενώ τερματίστηκε το 1973, μόλις η κυβέρνηση Νίξον ενεπλάκη στο σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις ήλθαν στο φως καθώς η NSA βρίσκεται εν μέσω μίας νέας διαμάχης για τα προγράμματα παρακολουθήσεών της, μετά και την υπόθεση Σνόουντεν. Τα έγγραφα δημοσίευσαν οι ερευνητές Μάθιου Έιντ και Γουίλιαμ Μπερ, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι κατασκοπείες την εποχή του Πολέμου του Βιετνάμ ξεπέρασε κάθε όριο του προγράμματος.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση