GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες σε κτίρια στα Χανιά μετά τα 6,3 Ρίχτερ και τους μετασεισμούς

Από την Κίσαμο ξεκινούν οι πρώτες αυτοψίες σε κτίρια και καταστήματα των Χανίων προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές από τον ισχυρό ...

Από την Κίσαμο ξεκινούν οι πρώτες αυτοψίες σε κτίρια και καταστήματα των Χανίων προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το Σάββατο, ο οποίος έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη, στα νησιά των Κυκλάδων, στην Αθήνα, και σε όλη τη Νότια Πελοπόννησο.
Ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθύμης Λέκκας μεταβαίνει στην Κίσαμο, η οποία θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες γεωλογικά περιοχές σε όλη τη Κρήτη, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα οι περισσότερες ζημιές, συνοδευόμενος από συνεργάτη του, σύμφωνα με πληροφορίες του flashnews.gr.
Ο κ. Λέκκας μετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια, κατά την διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την γενική εικόνα των ζημιών που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος.
Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, αυτήν την ώρα συστήνονται οι επιτροπές που θα εργαστούν στο έργο της καταγραφής των ζημιών ενώ οι αυτοψίες θα ξεκινήσουν πρώτα από τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια. Η επιχείρηση απαιτεί τον συντονισμό των επιτροπών και η Τεχνική Υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας Χανίων βρίσκεται επί ποδός προκειμένου να “τρέξει” η διαδικασία όσο γίνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Όσον αφορά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο νερό αυτά έχουν ξεπεραστεί στις περισσότερες περιοχές, οι αγωγοί έχουν καθαρίσει από το χώμα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κόσμος μπορεί να επικοινωνεί στα τηλέφωνα της Αντιπεριφέρειας 2813 40100 – 40101 – 40102 για οποιαδήποτε αναφορά
Συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία
Τον σεισμό μεγέθους 6,4 της Κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, διαδέχτηκαν μικρότερου μεγέθους σεισμικές δονήσεις από 2,4 μέχρι 4,3 Ρίχτερ.
Σήμερα, στις 16:12 στην θαλάσσια περιοχή νότια των Χανίων, σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων απο την Παλαιόχωρα. Το εστιακό του βάθος εκτιμάται στα 12 χιλιόμετρα.
Σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου για να μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ είναι ο κύριος.
«Ο χθεσινός σεισμός δεν ήταν αναμενόμενος»
«Από τις 20 Μαΐου στο μυαλό μας βρισκόταν η περιοχή του Αιγαίου, όπου για δύο μήνες είχαμε μικρούς σεισμούς των 4 – 4,5 βαθμών. Μετά άρχισε η δραστηριότητα στο Καλλίδρομο, κοντά στο ρήγμα της Αταλάντης, κάτω από τη Λαμία, όπου σημειώθηκε σεισμός 5,1 βαθμών με τοπικές καταστροφές και 2.100 μετασεισμούς στη συνέχεια. Ο χθεσινός σεισμός στην Κρήτη δεν ήταν αναμενόμενος», δηλώνει ο καθηγητής Σεισμολογίας, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, ενώ προσέθεσε πως το μεγάλο εστιακό βάθος (60 χλμ.) του σεισμού, στα δυτικά των Χανίων χθες το απόγευμα μειώνει τις πιθανότητες μεγάλων και πολλών μετασεισμών,
Όπως σημειώνει, όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος ενός σεισμού, τόσο πιο μακριά επεκτείνεται – εξαπλώνεται το κύμα και τόσο μικρότερους και λιγότερους μετασεισμούς προκαλεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και από κατοίκους του Φαλήρου, αν και το επίκεντρό του απέχει 274 χλμ. από την Αθήνα, ενώ συγχρόνως από χθες το μεσημέρι έως σήμερα στις 11 το πρωί σημειώθηκαν 40 μετασεισμοί, εκ των οποίων ο υψηλότερος ήταν μεγέθους 3,8 Ρίχτερ.
Σχετικά με το επίμαχο 48ωρο, που «κλείνει» αύριο, Δευτέρα, το απόγευμα, ο κ. Μακρόπουλος εξηγεί ότι διεθνώς έχει αποδειχθεί πως κάθε ώρα που περνά ελαττώνονται οι πιθανότητες για μεγαλύτερο σεισμό. Στο 48ωρο, λοιπόν, οι πιθανότητες εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού θα έχουν μειωθεί κατά 85% και αυτό θα επιτρέψει μια ασφαλή επιστημονική ανακοίνωση για άμβλυνση του κινδύνου.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση