GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στον αέρα η ανοχή για τα δημοτικά τέλη στην Κύπρο

Η ανοχή που επιδεικνύουν δήμοι και κοινότητες σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός των διοικητικών τους ορίων όσον αφορά την...


Η ανοχή που επιδεικνύουν δήμοι και κοινότητες σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός των διοικητικών τους ορίων όσον αφορά την...

απαλλαγή ή ελάφρυνσή τους από φόρους, μπορεί να συνιστά κρατική ενίσχυση. Λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που διανύουμε, έχει πληροφορηθεί ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, Ονούφριος Κουλλά, ότι επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τα τέλη που επιβάλλονται με δημοτικές και κοινοτικές φορολογίες.

Επισημαίνεται ότι το θέμα έχει να κάνει καθαρά με τις επιχειρήσεις, αφού για τα νοικοκυριά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα είτε διαγραφής τελών είτε παροχής διευκολύνσεων στην πληρωμή.

Επομένως με την εφαρμογή των κανόνων των κρατικών ενισχύσεων ως προς τις ενισχύσεις που χορηγούν οι τοπικές Αρχές, τίθενται στο μικροσκόπιο του Εφόρου τυχόν προγράμματα για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι συμβατά.

Κατά τον κ. Κουλλά, οι δήμοι και οι κοινότητες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της έννοιας του Δημοσίου και συνεπώς δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά ανάμεσα στα μέτρα που εφαρμόζουν, σε σύγκριση με εκείνα που εφαρμόζει η κυβέρνηση ή τα επιμέρους υπουργεία και ημικρατικοί οργανισμοί.

Κρατική ενίσχυση δεν είναι μόνο οι άμεσες επιχορηγήσεις, αλλά κάθε μέτρο με οποιαδήποτε μορφή που μέσω κρατικών πόρων χορηγεί οικονομικό πλεονέκτημα σε ορισμένες επιχειρήσεις ή κλάδους παραγωγής. Στην επιστολή του ο κ. Κουλλάς αναφέρεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση ένα δάνειο σε επιχείρηση με όρους αναντίστοιχους της αγοράς. Άλλο παράδειγμα είναι η πώληση ή ενοικίαση δημόσιας περιουσίας με τίμημα κατώτερο αυτού που επικρατεί στην ελεύθερη αγορά.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι κρατικές ενισχύσεις δίδονται συχνά και διά της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης μιας επιχείρησης ή ενός κλάδου σε σχέση με τον γενικό φορολογικό κανόνα, όπως αυτός ισχύει στην εκάστοτε περίπτωση, όπως είναι η απαλλαγή ή ελάφρυνση μιας επιχείρησης από έναν εθνικό ή δημοτικό φόρο.

Στις κρατικές ενισχύσεις συμπεριλαμβάνεται ακόμα και η τυχόν διακριτική ευνοϊκή μεταχείριση από δήμους/κοινότητες κατά την εφαρμογή του φορολογικού συστήματος, για παράδειγμα η αδικαιολόγητη ανοχή στην καθυστέρηση ή μη πληρωμή των νενομισμένων φόρων/τελών από μία ή περισσότερες επιχειρήσεις.

Επίσης, περιλαμβάνεται ο διακανονισμός ή η ρύθμιση οφειλών μιας ομάδας επιχειρήσεων, κατά τρόπο που δεν συνάδει με τα ίδια οικονομικά συμφέροντα του κράτους ή των δήμων/κοινοτήτων, αλλά έχει ως μόνο στόχο την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων.

Αντιθέτως, σημειώνει ο κ. Κουλλάς, οι διακανονισμοί στους οποίους προβαίνει το κράτος, και έχουν ως απώτερο στόχο την είσπραξη του μεγαλύτερου δυνατού μέρους των οφειλών αυτών -πρακτική που θα ακολουθούσε και μία εμπορική τράπεζα έναντι των δανειζομένων της- δεν αποτελούν κρατική ενίσχυση.

Όσον αφορά τις κεντρικές υπηρεσίες του κράτους, καθώς και τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν συνιστούν επιχειρήσεις, καθώς κατά κύριο λόγο ασκούν λειτουργίες δημόσιας εξουσίας και όχι οικονομικές δραστηριότητες.

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση