GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καλαμάτα: Μαζικό όχι είπαν στη συνέλευση οι έμποροι για τις Κυριακές

Συνάντηση- ψηφοφορία του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας έγινε το βράδυ της Πέμπτης, προκειμένου να αποφασίσουν τα μέλη του αν θέλουν ή...


Συνάντηση- ψηφοφορία του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας έγινε το βράδυ της Πέμπτης, προκειμένου να αποφασίσουν τα μέλη του αν θέλουν ή όχι να ανοίγουν τα καταστήματά τους πέραν των δύο Κυριακών που ήδη ανοίγουν.

Από την αρχή η συνάντηση «μύριζε μπαρούτι», αφού κάποιοι καταστηματάρχες ήταν υπέρ του να ανοίγουν τα καταστήματα τουλάχιστον τις 7 Κυριακές που αναφέρει ο νέος νόμος. Ένας νόμος που είναι σε διαβούλευση και για τον οποίο ο αντιπεριφερειάρχης περίμενε την επίσημη θέση του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας μετά την προχθεσινή διαδικασία- ψηφοφορία.

Τοποθετήσεις
Στην αρχή το λόγο πήρε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λ. Ψηλάκη, η οποία αναφέρθηκε στο νέο νόμο που επιτρέπει στα καταστήματα να κάνουν εκπτώσεις 4 φορές το χρόνο, «αλλά που μειώνει κι άλλο τα κέρδη των καταστηματαρχών, και είναι στην κρίση του καθενός αν θα το κάνει ή όχι», ενώ ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν πρέπει να κάνει πλασματικές εκπτώσεις.
Στη συνέχεια μίλησε για το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, υποστηρίζοντας πως το πρόβλημα δεν είναι ότι ο κόσμος δεν έχει χρόνο να ψωνίσει, αλλά ότι δεν έχει χρήματα. Το άνοιγμα και άλλων Κυριακών, κατά την ίδια, «θα επηρεάσει τις θρησκευτικές μας συνήθειες, αλλά και θα χαλάσει τις οικογενειακές και εργασιακές μας σχέσεις, αφού θα μιλάμε για δουλεία και όχι για δουλειά».
Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι από τους καταστηματάρχες της Καλαμάτας εξαρτάται αν θα δουλέψουν τα καταστήματα των πολυεθνικών, «αφού, αν είναι κλειστά τα υπόλοιπα καταστήματα, ελάχιστος κόσμος θα κυκλοφορεί στην αγορά, κάτι που μπορεί κανείς να δει κάνοντας μία βόλτα ένα απόγευμα Δευτέρας ή Τετάρτης».
Και κάπου εκεί άρχισαν οι εντάσεις και οι φωνές, αφού δύο-τρεις καταστηματάρχες τάχθηκαν υπέρ του ανοίγματος τις Κυριακές, έστω ως δοκιμή, ενώ οι άλλοι δήλωσαν αντίθετοι.
Μετά τις λογομαχίες το λόγο πήρε πάλι η κα Ψηλάκη, η οποία έφερε ως παράδειγμα συνεχόμενου ωραρίου τα Sprider, κάτι που θεωρεί ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο για το λουκέτο που μπήκε στην εταιρεία.
Έπειτα ακούστηκαν και άλλα επιχειρήματα καταστηματαρχών που είχαν ανοίξει μια Κυριακή παρά το τότε όχι του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ έγινε αναφορά και στη "Λευκή Νύχτα".
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Θ. Μπαζίγος από την πλευρά την ομοσπονδιών και επισήμανε ότι πρέπει να είναι όλα τα καταστήματα κλειστά και κατηγόρησε τους καταστηματάρχες ότι φωνάζουν, αλλά όταν τους καλούν σε κινητοποιήσεις, αδιαφορούν, όπως έγινε πρόσφατα στη διαμαρτυρία στο ΤΕΒΕ, που πήγαν μόνο 7 άτομα. Απαντώντας δε στο επιχείρημα ότι στο εξωτερικό τα καταστήματα ανοίγουν, δήλωσε ότι εκείνη τη μέρα τα προϊόντα πωλούνται ακριβότερα. Με τη σειρά του ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γ. Λαγανάκος, επανέλαβε ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη χρημάτων και όχι η έλλειψη χρόνου.
Τοποθετηθείς κατόπιν ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Π. Στέφανος, είπε: «Μακάρι τα καταστήματα να είχαν δουλειά και να άνοιγαν 24 ώρες, αλλά με αυτό το άνοιγμα δε βγαίνουν και όσοι το κάνουν θα κλείσουν. Το θέμα δεν είναι πότε θα ανοίγουν, αλλά πώς θα εμποδιστούν οι πολυεθνικές και πώς θα τονωθούν τα τοπικά καταστήματα».
Τελευταίος μίλησε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων που είχε έρθει από την Αθήνα, ο κ. Θ. Βασιλόπουλος, ο οποίος δήλωσε αντίθετος στο άνοιγμα και αναφέρθηκε σε ένα Νόμο του 1992 που επέτρεπε στα καταστήματα να ανοίγουν 24 ώρες τη μέρα, «ένας νόμος που τελικά αποσύρθηκε, αφού κανείς δεν άνοιξε». Τη δε πρόταση «ας δοκιμάσουμε και βλέπουμε» την παρομοίασε με μια χειροβομβίδα που κρατά κάποιος και αποφασίζει να βγάλει την περόνη για να δει αν θα σκάσει.
Ολοκληρώνοντας ανέφερε ότι θέλουν να αφανίσουν τις μικρές επιχειρήσεις και να στραφούν όλοι στις πολυεθνικές.
Για δε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, που είναι το επίσημο πρώτο άνοιγμα, είπε ότι πρέπει να γίνει απεργία και αν κάποιος ανοίξει, να βρεθούν όλοι έξω από το κατάστημα και να εμποδίσουν τη λειτουργία του.
Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων έγινε ψηφοφορία, όπου και υπερψηφίστηκε η πρόταση να μην αλλάξει τίποτα και τα καταστήματα να ανοίγουν 2 Κυριακές το χρόνο.

"Ναι" από πολυκαταστήματα και μεγάλες επιχειρήσεις
Από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, μόλις το 54% των εμπορικών συλλόγων δηλώνει ότι τα μέλη του θα λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους. Μεγάλος είναι και ο αριθμός εκείνων των μικρομεσαίων εμπόρων που λένε ότι δεν θα κάνουν χρήση των επιπλέον Κυριακών που δίνει ο νόμος εκτός από την καθιερωμένη τις παραμονές των Χριστουγέννων. Στον αντίποδα βρίσκονται τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες επιχειρήσεις, που όπως λένε θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που προσφέρει ο νόμος.
«Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον στην αγορά θα δώσουν μια νέα ώθηση και ελπίδα στην δοκιμαζόμενη χώρα μας προς όφελος του καταναλωτή, της πολιτείας και των επιχειρήσεων», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λιανεμπορικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Αντώνης Μακρής, ο οποίος μάλιστα εκτιμά ότι οι καταναλωτές θα μπορέσουν να βρουν το 10ήμερο των εκπτώσεων του Νοεμβρίου χαμηλές τιμές σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας
tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση