GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνέντευξη του Φ. Κουβέλη στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος Βόλου»

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος Βόλου» και το δημοσιογράφο, Χρήστο Μπουκώρο. Κύριε πρό...


Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος Βόλου» και το δημοσιογράφο, Χρήστο Μπουκώρο.

Κύριε πρόεδρε, οι τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις φέρνουν την ελληνική κοινωνία, αλλά και την πολιτική τάξη μπροστά σε νέα δεδομένα, αλλά και νέες ευθύνες. Πώς σχολιάζετε τις...
τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Χρυσή Αυγή;

ΑΠ: Είχαμε μιλήσει για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής πριν από τις εκλογές του 2012. Όλο αυτό το διάστημα και έως το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα αναδεικνύαμε τον εγκληματικό χαρακτήρα της νεοναζιστικής συμμορίας. Είναι προφανές ότι υπήρξε καθυστέρηση και αβελτηρία στην αντιμετώπιση της από την πλευρά της ΝΔ. Επιπλέον έχει μεγάλη ευθύνη διότι δεν προχώρησε τον αντιρατσιστικό νόμο.Η καθυστέρηση δεν ήταν τυχαία. Ήταν η μικροκομματική επιλογή της μη σύγκρουσης με τη Χρύση Αυγή και το ακροδεξιό ακροατήριό της. Χρειάζεται όμως να γίνουν πολλά. Και σε πολιτικό επίπεδο και σε κοινωνικό και σε θεσμικό.

Κατά την άποψή σας η κυβέρνηση και οι θεσμοί της Δημοκρατίας μας κινήθηκαν με την ψυχραιμία και την αντικειμενικότητα που οι συνταγματικές προβλέψεις επιβάλουν;

ΑΠ: Η ελληνική δικαιοσύνη κάνει το καθήκον της για την αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής . Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί προς κάθε πλευρά . Η νομιμότητα και η λειτουργία των θεσμών της Δημοκρατίας είναι η απάντηση στους φασίστες –εχθρούς της Δημοκρατίας .Είναι αναγκαίο το κοινό μέτωπο όλων των δυνάμεων της δημοκρατίας για το ξερίζωμα της εγκληματικής οργάνωσης και την αντιμετώπιση των απάνθρωπων ιδεών της. Η έλλειψη της ψύχραιμης αντιμετώπισης της κατάστασης από την κυβέρνηση οφείλεται στις εξελίξεις που τα γεγονότα δημιούργησαν και στη μη έγκαιρη αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της Χρυσής Αυγής.


Ποικίλες αντιδράσεις καταγράφηκαν για το γεγονός ότι κάποιοι από τους κατηγορούμενους προφυλακίστηκαν και κάποιοι όχι. Ποια είναι η δική σας πολιτική, αλλά και νομική προσέγγιση στο ζήτημα;

ΑΠ: Το γεγονός ότι δεν εκρίθησαν προφυλακιστέοι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν σημαίνει ότι έχουμε ολοκληρωμένη την κρίση της δικαιοσύνης. Από την πρώτη στιγμή έχω υποστηρίξει ότι η νομιμότητα, η εφαρμογή του νόμου είναι εκείνη η οποία πρέπει να δώσει απάντηση στις όποιες ενέργειες χαρακτηρίζονται εγκληματικές με τα στοιχεία και με την απόδειξη που απαιτεί ο νομικός μας πολιτισμός. Η προφυλάκιση δεν είναι προκαταβολή ποινής. Η προφυλάκιση είναι ένα μέτρο για την αποτροπή άλλων γεγονότων, δηλαδή η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων, εάν είχε θεωρηθεί ότι υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο ή αν κάποιος είναι ύποπτος φυγής.


Κύριε πρόεδρε, διαβλέπετε προσπάθεια εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων εξελίξεων και αν ναι από ποια κατεύθυνση;

ΑΠ: Όποιος επιδιώκει να αξιοποιήσει το φαινόμενο του νεοναζισμού για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη κάνει τεράστιο λάθος σε βάρος της δημοκρατίας μας. Στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ναζισμού δεν χωρούν σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις. Μίλησα από την πρώτη στιγμή για την ανάγκη κοινού μετώπου των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου απέναντι στη Χρυσή Αυγή και στα παρακλάδια της. Με την ίδια υπεύθυνη στάση η ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζει τα γεγονότα και τις εξελίξεις. Με υπευθυνότητα και νηφαλιότητα, αλλά και με σεβασμό στη λειτουργία και στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.


Εκτιμάτε ότι υπάρχει κίνδυνος ενίσχυσης του νεοναζιστικού μορφώματος από τις όλες εξελίξεις; Η ελληνική κοινωνία διαθέτει την ωριμότητα να διακρίνει την ουσία και τους κινδύνους που περικλείονται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης οργάνωσης και να την απορρίψει με δημοκρατικά μέσα;

ΑΠ: Η ελληνική κοινωνία πλέον γνωρίζει. Κανείς δεν δικαιούται να πει δεν ήξερα ή δεν γνώριζα. Τα γεγονότα και οι αποκαλύψεις για τη δράση της Χρυσής Αυγής επιβεβαιώνουν ότι το κόμμα αυτό δεν είναι μια ακτιβίστική οργάνωση ή μια αντισυστημική παρέα, αλλά μια εγκληματική οργάνωση με χαρακτηριστικά παραστρατιωτικής συμμορίας. Κατά συνέπεια δεν ανησυχώ. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα τα αίτια που γέννησαν αυτό το απεχθές φαινόμενο. Μιλάω για την οικονομική κρίση, την ανεργία, την ανέχεια, την απαξίωση των θεσμών και τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος.


Κύριε πρόεδρε, πέντε μήνες μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα θα λέγατε ότι οι εξελίξεις σας δικαιώνουν;

ΑΠ: Η ΔΗΜΑΡ λειτούργησε ως παράγοντας πολιτικής σταθερότητας για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και στην ΕΕ . Πετύχαμε αρκετά και θα θέλαμε να πετύχουμε περισσότερα. Αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση όταν αυτή παραιτήθηκε από την επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων του Μνημονίου, αποδέχθηκε ακόμη και καταφανώς ανορθολογικές απαιτήσεις της τρόικας και επέλεξε λύσεις μονοκομματικής αντίληψης και για ζητήματα που δεν αποτελούσαν δεσμεύσεις της χώρας.


Θέλω να τονίσω ότι η συνεργασία μας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της κυβέρνησης, δεν έγινε στη βάση ιδεολογικών συμπτώσεων, αλλά στη βάση των συγκεκριμένων αναγκών που είχε η πατρίδα μας. Ήταν μια υπεύθυνη στάση απέναντι στη χώρα και την κοινωνία, προκειμένου να αποτραπεί η χρεοκοπία και η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη. Με την ίδια στάση ευθύνης πορευόμαστε και τώρα, χωρίς να μετανιώνουμε για την ιστορική απόφαση που πήραμε τον Ιούλιο του 2012 να στηρίξουμε την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης.

Ποια πορεία θα ακολουθήσει στο εξής η ΔΗΜΑΡ τόσο για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές, όσο και σε σχέση με τη γενικότερη πορεία της χώρας.

ΑΠ: Ο χώρος της αυτοδιοίκησης είναι ο κατ΄ εξοχήν χώρος των ενεργών πολιτών και των ευρύτερων συμπαρατάξεων στη βάση των αυτοδιοικητικών προγραμμάτων με προοδευτικό περιεχόμενο. Προγραμμάτων που διεκδικούν την αναβάθμιση και τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ενίσχυση της ανάπτυξης, την αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη, την ενθάρρυνση της συμμετοχής του δημότη.

Οι αυτοδιοικητικές μας δυνάμεις με αυτά τα κριτήρια θα κάνουν τις επιλογές τους.

Σε ότι αφορά στις ευρωεκλογές, εμείς έχουμε σαφέστατο ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Θεωρούμε ότι η Ευρώπη είναι ο κοινός μας τόπος και η συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη αποτελεί στρατηγική επιλογή. Μιλάμε για μια ενωμένη Ευρώπη, των λαών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

1 σχόλιο

  1. ΛΑΛΙΣΤΑΤΟΣ ΓΕΡΟ ΤΑΡΝΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΚΑΡΟ ΡΕΠΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση