GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί οι ξένοι «φουσκώνουν» το Χρηματιστήριο

Ριζικές διαφοροποιήσεις στους χρηματιστηριακούς δείκτες των μετοχών του Χ.Α. έχει φέρει η αλματώδης άνοδος τους τελευταίους μήνες, με απ...

Ριζικές διαφοροποιήσεις στους χρηματιστηριακούς δείκτες των μετοχών του Χ.Α. έχει φέρει η αλματώδης άνοδος τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα αρκετοί πλέον να αναφέρονται σε φαινόμενα φούσκας.

Ενώ λοιπόν το 2012 οι περισσότερες μετοχές του Χ.Α. ήταν διαπραγματεύσιμες πολύ χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία, με βάση το κλείσιμο της 24ης Οκτωβρίου, από τις τριάντα μετοχές που παρακολουθεί η Beta Χρηματιστηριακή, μόνο οι οκτώ τελούσαν υπό διαπραγμάτευση κάτω από τη λογιστική τους αξία: ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Eurobank Properties, ΣΙΔΕΝΟΡ, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Από αυτές τις οκτώ, μόνο οι δύο προβλέπεται να σημειώσουν -σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή- κέρδη για τη φετινή οικονομική χρήση (θα προσθέταμε τρεις με βάση τις λειτουργικές επιδόσεις).

Επίσης, ενώ πέρυσι οι μετοχές με διψήφιο P/E αποτελούσαν μειοψηφία, από τους τριάντα τίτλους που παρακολουθεί η ίδια ΑΧΕΠΕΥ, ούτε μία δεν είναι διαπραγματεύσιμη με μονοψήφιο δείκτη P/E με βάση τα εκτιμώμενα (από την Beta) φετινά καθαρά κέρδη. Οι σχετικά καλύτερες επιδόσεις είναι για τη ΜΕΤΚΑ (10,65) και για τις εταιρείες ΕΧΑΕ, Motor Oil και ΟΤΕ (μεταξύ του 11 και του 12).

Επιπρόσθετα, πολύ χαμηλή είναι και η μερισματική απόδοση των τριάντα αυτών εταιρειών με βάση τα μερίσματα και τις επιστροφές κεφαλαίου του 2012. Έτσι, οι τρεις τράπεζες δεν διένειμαν καθόλου μέρισμα, ενώ η μέση απόδοση των υπόλοιπων 27 τίτλων ήταν μόλις 1,4%.

Ειδικότερα, μόνο δώδεκα από τις τριάντα διένειμαν μέρισμα ή και επιστροφή κεφαλαίου το 2012: ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Motor Oil, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια και Intralot.

Την υψηλότερη μερισματική απόδοση (6,06%) είχε ο ΟΠΑΠ -που όμως αναμένεται να διανείμει μικρότερα ποσά από του χρόνου- και ακολούθησαν Motor Oil (3,58%), ΕΥΑΘ (2,70%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (2,49%), ΜΕΤΚΑ (1,81%), ΕΥΔΑΠ (1,77%), EXAE (1,60%), Ελληνικά Πετρέλαια (1,59%) και Coca Cola (1,58%), ενώ μικρότερες ήταν οι αποδόσεις για ΟΛΠ (0,28%), ΔΕΗ (0,24%) και Intralot (0,03%).
Το θετικό σενάριο

Απέναντι ωστόσο σε όσους θεωρούν πως διάγουμε περίοδο χρηματιστηριακής φούσκας βρίσκονται οι υποστηρικτές του θετικού σεναρίου, και αυτό για τρεις λόγους:

Πρώτον, γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει κίνητρο για τυχόν επιτήδειους που θα ήθελαν να δημιουργήσουν και στη συνέχεια να εκμεταλλευθούν ένα φαινόμενο φούσκας. Συγκεκριμένα, οι αγοραστές των τελευταίων μηνών είναι κατά κανόνα ξένοι και οι πωλητές κυρίως Έλληνες. Και κανένας ξένος δεν έχει την ψευδαίσθηση πως οι Έλληνες επενδυτές που στερούνται ρευστότητα θα είχαν τη δυνατότητα να απορροφήσουν πιθανή αυξημένη προσφορά των ξένων, και μάλιστα σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Έτσι, λοιπόν, η επένδυση στο Χ.Α. μπορεί να εμπεριέχει κινδύνους για μια σειρά λόγους, ωστόσο δεν βιώνουμε μια ενσυνείδητη προσπάθεια δημιουργίας φούσκας γιατί απλά όλοι γνωρίζουν πως απουσιάζει ο... μουτζούρης: αυτός δηλαδή που λόγω έλλειψης επενδυτικών γνώσεων θα αγοράσει στα ψηλά και θα μείνει με τα χαρτιά στο χέρι.

Δεύτερον, μπορεί οι βασικοί αγοραστές στο Χ.Α. να είναι κεφάλαια υψηλού κινδύνου, ωστόσο η τοποθέτησή τους σε ελληνικές μετοχές σημαίνει πως οι διαχειριστές των hedge funds βλέπουν μια μάλλον ελκυστική σχέση κινδύνου-προσδοκώμενης απόδοσης στην Ελλάδα.

Και τρίτον, σύμφωνα πάντοτε με τους οπαδούς του θετικού σεναρίου για το Χ.Α., οι ελληνικές μετοχές δεν θα πρέπει να αξιολογούνται ως φθηνές ή ακριβές με βάση τις οικονομικές τους επιδόσεις την τριετία 2012-2014, αλλά σύμφωνα με τον μέσο όρο της επόμενης πενταετίας, ή ακόμη και δεκαετίας.

Με άλλα λόγια, ποντάρουν σε σημαντική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα επηρεάσει και τις κερδοφορίες των εισηγμένων εταιρειών.

Πάντως, βελτίωση των κερδών για το επόμενο έτος βλέπει και η Beta Χρηματιστηριακή. Συγκεκριμένα, για το 2014 προβλέπεται βελτίωση της κερδοφορίας σε 22 εταιρείες και επιδείνωση σε τρεις (οι υπόλοιπες πέντε θα εξακολουθήσουν να εμφανίζουν ζημίες και το 2014). Μάλιστα, στην περίπτωση της ΕΧΑΕ η επιδείνωση της κερδοφορίας το 2014 αποδίδεται προφανώς στα υψηλά φετινά μη επαναλαμβανόμενα κέρδη.

Επιπλέον, από ζημίες σε κέρδη αναμένεται να γυρίσουν μέσα στο 2014 η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Eurobank Properties (μη λειτουργικές οι φετινές ζημίες) και η Τράπεζα Πειραιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση