GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το μέγεθος αποκαλύπτει την υγεία…

Τον περασμένο Αύγουστο, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, στην Ιταλία, δημοσίευσαν μελέτη που κατέληξε στο συμπέρασμα ...


Τον περασμένο Αύγουστο, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, στην Ιταλία, δημοσίευσαν μελέτη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άντρες με μεγάλους όρχεις διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο και να νοσηλευθούν με καρδιολογικά προβλήματα.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 2.809 άνδρες ηλικίας 38 έως 64 ετών,έδειξε επίσης ότι οι άνδρες με μεγάλους όρχεις τείνουν να είναι πιο παχείς, να πίνουν περισσότερο αλκοόλ και να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση.
Πιο πρόσφατα ακόμα, την περασμένη εβδομάδα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Έμορυ, στην Ατλάντα, δημοσίευσαν άλλη μελέτη, που έδειξε ότι οι άνδρες με μικρότερους όρχεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να συμμετέχουν στην φροντίδα των παιδιών.
Και οι δύο μελέτες, απέδωσαν στις ανδρικές ορμόνες τα συμπεράσματά τους: η μεν πρώτη στα υψηλότερα επίπεδα ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) που εντοπίστηκαν στους άνδρες με μεγάλους όρχεις (επηρεάζει το μέγεθος των όρχεων και αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές), η δε δεύτερη στα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης που καθιστούν τους άνδρες λιγότερο ανταγωνιστικούς και περισσότερο στοργικούς.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κλινικές μελέτες συσχετίζουν το μέγεθος οργάνων ή ιστών του σώματος με προβλήματα υγείας και συμπεριφορές. Να τι έχουν δείξει μερικές άλλες:
Μικρά αυτιά. Τα μικρά αυτιά σημαίνουν μικρότεροι ακουστικοί πόροι (τα «σωληνάκια» που ενώνουν το εξωτερικό τμήμα του αυτιού με το μεσαίο του) και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος στα αυτιά, κατά τον δρα Τζωρτζ Μάρτι, χειρουργό-ωτορινολαρυγγολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Leicester.
Τα πολύ μικρά και χαμηλά τοποθετημένα αυτιά (κάτω από το επίπεδο των ματιών) συχνά υποδηλώνουν νεφρολογικό πρόβλημα, προσθέτει.
Μεγάλη γλώσσα ή αμυγδαλές. Και τα δύο συσχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες υπνικής άπνοιας – μιας διαταραχής του ύπνου που προσβάλλει το 4% των ανδρών και το 2% των γυναικών και χαρακτηρίζεται από παροδικές διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου.
Όταν η γλώσσα ή οι αμυγδαλές είναι μεγάλες, είναι πιθανότερο να αποφράξουν την αεροφόρο οδό την ώρα που κάποιος κοιμάται. Η υπνική άπνοια μακροπρόθεσμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης.
Μεγάλοι γοφοί. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου πραγματοποίησαν μελέτη με περισσότερες από 8.700 γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών και βρήκαν συσχέτιση της αυξημένης περιμέτρου στα ισχία με χαμηλή βαθμολογία σε τεστ μνήμης.
Η ίδια μελέτη έδειξε ότι γενικώς οι γυναίκες με πολλά περιττά κιλά έχουν μειωμένη νοητική λειτουργία. Τα καλά νέα, όμως, είναι πως όσοι συσσωρεύουν τα περιττά κιλά τους στους γλουτούς και τα ισχία, και όχι στην κοιλιά, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και διαβήτη.
Μακριά δάκτυλα στα χέρια. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γουώργουϊκ και το Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (ICR) της Βρετανίας, ανακάλυψαν σε μελέτη με σχεδόν 1.500 άντρες με καρκίνο του προστάτη και 3.000 υγιείς εθελοντές, ότι το μήκος του δείκτη συσχετίζεται με τη νόσο.
Η μελέτη τους έδειξε πως όταν ο δείκτης είναι πιο μακρύς από τον παράμεσο δάκτυλο (σ.σ. το δάκτυλο που φοράμε τη βέρα) οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη είναι σημαντικά μειωμένες. Μία άλλη μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, στον Καναδά, έδειξε ότι οι άντρες με μακρύ δείκτη έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη.
Και οι δύο συσχετίσεις αποδίδονται στα επίπεδα τεστοστερόνης (είναι η ορμόνη του ανδρικού φύλου) στα οποία εκτίθενται οι άντρες κατά την εμβρυϊκή ζωή (σ.σ. τεστοστερόνη φέρουν και οι γυναίκες, αν και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι οι άνδρες).
Μακριά δάκτυλα στα πόδια. Όταν το δεύτερο δάκτυλο του ποδιού (αυτό που βρίσκεται δίπλα στο μεγάλο) είναι πιο μακρύ, μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης μιας επώδυνης ασθένειας στα πόδια που λέγεται νόσος του Freiberg.
Όπως εξηγεί ο ορθοπεδικός-χειρουργός δρ Ντέιβιντ Χάλιχαν-Μπερν, από την Κλινική Three Rivers του Μίντλσεξ, η νόσος προκαλεί πόνο κατά τη βάδιση, λόγω νέκρωσης των μεταταρσίων (είναι τα οστά στο πάνω μέρος του άκρου πόδα).
Στενοί γοφοί. Έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ερευνητές από τη Δανία διαπίστωσαν, μελετώντας σχεδόν 3.000 άνδρες και γυναίκες, πως όσοι είχαν στενούς γοφούς διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξάλλου, διαπίστωσαν ότι το σωματικό λίπος στα ισχία, τους μηρούς και τους γλουτούς «παγιδεύει» τα λιπαρά οξέα των τροφίμων, εμποδίζοντάς τα να κυκλοφορούν στο αίμα και να προσκολλώνται σε διάφορα όργανα, προκαλώντας τους βλάβες.
Κοντά πόδια. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ έδειξε ότι τα μακριά πόδια μπορεί να σημαίνουν μειωμένο κίνδυνο εμφανίσεως τύπου 2 διαβήτη. Η μελέτη τους έδειξε πως ανά 4,3 εκατοστά αύξηση στο μήκος των ποδιών, μειώνεται κατά 19% ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου.
Η αιτία της συσχέτισης επίσης πιστεύεται πως οφείλεται στην ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα: αν μία έγκυος είναι σχετικά υποσιτισμένη, είναι πιθανότερο να αποκτήσει μωρό με κοντά πόδια, το οποίο επίσης θα έχει συνηθίσει στην μειωμένη πρόσληψη τροφής.
Μεγαλώνοντας ένα τέτοιο μωρό πιθανώς θα αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, επειδή το πάγκρεάς του δεν μπορεί να αντέξει την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφής, ακόμα κι αν αυτές βρίσκονται στο εύρος του φυσιολογικού, κατά τον δρα Μαρκ Βάντερπαμπ, ενδοκρινολόγο στο νοσηλευτικό οργανισμό Royal Free Hampstead NHS Trust, στο Λονδίνο.

1 σχόλιο

  1. Επισκέφτηκα δυστυχώς το ΙΚΑ Γλυφάδας για μια απλή βεβαίωση... Η κατάσταση δραματική.... Πρέπει να στήσεις αντίσκηνο απο το ξημέρωμα για να εξυπηρετηθείς.... Υπήρχαν άτομα που πήγαν απο τις 5μιση το πρωί για να στηθούν στην ουρά μήπως και προλάβουν να εξυπηρετηθούν....(γιατί δίνουν 100 νούμερα και ζήτημα ειναι αν θα εξυπηρετηθούν οι 60, οι άλλοι αύριο, μεθαύριο)... Οι πόρτες ανοίγουν τις 8 όπου κυριολεκτικά πρέπει να ποδοπατηθείς, βριστείς για να προλάβεις να ανέβεις τα σκαλοπάτια για να εξασφαλίσεις το μαγικό χαρτάκι.... Οι ηλικιωμένοι δεν έχουν καμία τύχη.... Τα χαρτάκια στο μητρώο 8:10 έχουν τελειώσει.... Οποιος πήρε πήρε....
    Σε ένα τετραόροφο κτήριο γεμάτο κόσμο και πολλά γραφεία όλοι σε παραπέμπουν στο μητρώο.... Οτιδήποτε και να θες να κανείς πρέπει να πας στο μητρώο ακόμα και για μια πληροφορία .... Στο μητρώο εξυπηρετούσαν μόνο δυο άτομα, εκ των όποιον η μια πολυ αμφιβάλλω αν ήξερε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή, πέρα απο τις πολυ απαραίτητες γνώσεις, συν του οτι ήταν πάρα πολυ αγενής....ευτυχώς που υπήρχε και η προϊσταμένη που και γνώσεις είχε και προσπαθούσε να εξυπηρετήσει ....
    ΔΕΝ υπήρχε ένα άτομο σε όλο το ικα να κάνεις μια απλή ερώτηση, να δίνει πληροφορίες;;; (πχ είμαι στο σωστό μέρος;; Έχω τα σωστά χαρτιά;; Για να μην περιμένω άδικα στην ουρά....) Και αυτό ακόμα, με δυσκολία το αναλάμβαναν αυτά τα δύο άτομα με αποτέλεσμα να αργεί πάρα πολύ η εξυπηρέτηση της ουράς... Η προϊσταμένη δηλαδή, γιατί όπως προείπα η υπάλληλος ήταν αγενεστατη....
    Ο διευθυντής του ΙΚΑ ανύπαρκτος κλειδωμένος στο γραφείο του.... Ήμουν απο τους τυχερούς που είχε το νούμερο 8... Τελείωσα απο το ΙΚΑ 10:5..... Κουρασμένος, για να πάω στη Εργασία μου ..... Ταλαιπωρία.... Αγένεια ..... Μη εξυπηρέτηση .... Ολο το βάρος της Νότιας Αθήνας να πέφτει σε δυο υπαλλήλους.... Ενω στο κτήριο υπήρχαν άτομα που δεν εξυπηρετούσαν κανέναν και θα μπορούσαν να δίνουν τουλάχιστον πληροφορίες.... Το τραγικό της υπόθεσης ειναι οτι την ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση.... Και αντι να διαμαρτυρηθούμε στους υπεύθυνους... το αποδεχόμαστε και τσακωνομαστε μεταξύ για την ουρά ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση