GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κορυφαίες επιδόσεις και εύχρηστη γραφίδα συνδυάζει το Samsung Galaxy Note 3

Δοκιμάζουμε το τρίτο tablet της σειράς Galaxy Note της κορεατικής εταιρείας. Του Κώστα Δεληγιάννη Στις δυνατότητες που δίνει το «πάντ...

Δοκιμάζουμε το τρίτο tablet της σειράς Galaxy Note της κορεατικής εταιρείας.

Του Κώστα Δεληγιάννη

Στις δυνατότητες που δίνει το «πάντρεμα» ενός smartphone μεγάλων διαστάσεων με μία ψηφιακή πένα ποντάρει για μια ακόμη φορά η Samsung, κυκλοφορώντας το τρίτο μοντέλο στη σειρά Galaxy Note. Αυτή τη φορά, η εν λόγω «συνταγή» επαναλαμβάνεται πιο βελτιωμένη, αφού το Galaxy Note 3 όχι μόνο είναι αναβαθμισμένο από κάθε τεχνική άποψη συγκριτικά με τους προκατόχους του, αλλά και κάνει ακόμη πιο εύκολη τη χρήση της γραφίδας.

Μάλιστα, τα πρώτα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτή τη στρατηγική, καθώς οι παραγγελίες της συσκευής ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια μέσα σε έναν μόλις μήνα. Παρόλο που η τιμή του νέου Note δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη – κοστίζοντας π.χ. στην Ελλάδα γύρω στα 800 ευρώ.

Κυκλοφορώντας το πρώτο Note, η Samsung ήταν ο κατασκευαστής που ουσιαστικά εγκαινίασε τις «έξυπνες» συσκευές με διαστάσεις μεγαλύτερες από 5 ίντσες, ώστε στην πραγματικότητα να κατατάσσονται στην κατηγορία των phablet – ανάμεσα δηλαδή στα smartphone και τα tablet PC. Με την οθόνη του Note 1 στις 5,3 ίντσες και του Note 2 στις 5,5, η κορεατική εταιρεία επέλεξε τις 5,7 ίντσες για το καινούριο της phablet, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει επιπτώσεις στο μέγεθος και το βάρος της συσκευής.

Για την ακρίβεια, το Note 3 είναι στενότερο και ελαφρύτερο από το προηγούμενο μοντέλο, κάτι που σημαίνει πως μπορεί κανείς να το κρατήσει εύκολα στο ένα χέρι. Ωστόσο, από το Note 2 κράτησε το ίδιο υλικό κατασκευής (πλαστικό) το οποίο, αν και στην «πλάτη» του κινητού έχει τώρα την όψη και υφή δέρματος, μοιάζει να υστερεί σχετικά απέναντι στα υπόλοιπα πλεονεκτήματα του phablet.

Ένα τέτοιο πλεονέκτημα είναι η εντυπωσιακή οθόνη του, τεχνολογίας AMOLED και ανάλυσης Full HD, η οποία έχει πυκνότητα εικονοστοιχείων 396 ppi με συνέπεια να είναι εντυπωσιακά ευκρινής. Η οθόνη έχει εξαιρετικό κοντράστ, γωνίες θέασης και απόδοση του μαύρου ενώ, για όσους θεωρούν ότι η τεχνολογία AMOLED «ρέπει» στον υπερκορεσμό, η Samsung προέβλεψε τέσσερις εναλλακτικές ρυθμίσεις αναπαραγωγής των χρωμάτων.

Στα δυνατά «χαρτιά» του Note 3 ανήκει και ο ταχύτατος επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 800 που, σε συνδυασμό με τη RAM 3 GB, εγγυώνται ότι το κινητό έχει από τις υψηλότερες (αν όχι τις υψηλότερες) επιδόσεις. Επίσης, η 13 Megapixel κύρια κάμερά του, η οποία αποτυπώνει πολύ καλά στιγμιότυπα και υποστηρίζει αρκετές λειτουργίες «κομμένες και ραμμένες» σε συγκεκριμένες συνθήκες φωτογράφησης.

Παράλληλα, η κάμερα βιντεοσκοπεί σε ανάλυση 1080p, ενώ υποστηρίζει και καταγραφή slow motion (720p). Επιπλέον, μπορεί να καταγράψει και βίντεο 4K, για όσους έχουν μια Ultra HD τηλεόραση ή μόνιτορ.

Τα άκρως ικανοποιητικά τεχνικά χαρακτηριστικά συμπληρώνονται από την μπαταρία, η οποία έχει διάρκεια «ζωής» έως και 2 ημέρες για τυπική χρήση, όπως και τη μεγάλη ποικιλία υποδοχών και τεχνολογιών ασύρματης διασύνδεσης – όπως θύρα USB 3.0, NFC, 4G και Bluetooth 4.0.

Από την άποψη του λογισμικού, η Samsung έχει εγκαταστήσει το TouchWiz, με το Multi View που επιτρέπει την παράλληλη εκτέλεσε δύο εφαρμογών στην οθόνη. Επίσης, ενσωμάτωσε «έξυπνες» λειτουργίες σαν το Smart Stay και S Health, που υπάρχουν και στο Galaxy S4.

Εκεί όμως που έκανε πραγματικά τη μεγαλύτερη βελτίωση είναι στην πρόσβαση των λειτουργιών της γραφίδας S Pen, η οποία έχει γίνει εντελώς διαισθητική. Κι αυτό γιατί οι βασικότερες από αυτές βρίσκονται στο S Command, ένα κυκλικό μενού που εμφανίζεται στην οθόνη όταν κανείς πατήσει το πλήκτρο στην πένα και τη φέρει σε μικρή απόσταση από το κινητό.

Μέσα από το μενού, μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει το «Ενεργό Σημείωμα», για να γράψει μια χειρόγραφη σημείωση, ή το «Βιβλίο Αποκομμάτων» για να «φωτογραφίσει» το στιγμιότυπο μιας ιστοσελίδας και να αποθηκεύσει με τις δικές του σημειώσεις. Μέσα από το S Command, έχει ακόμη τη δυνατότητα να φυλάξει ένα snapshot από ό,τι προβάλλεται εκείνη τη στιγμή στην οθόνη («Γραφή στην Οθόνη») και να κάνει αναζητήσεις στη συσκευή («S Finder»).

Επίσης, να ζωγραφίσει ένα παράθυρο («Παράθυρο Πένας»), ορίζοντας τις διαστάσεις που θα έχει το παράθυρο στο οποίο θα προβληθεί η εφαρμογή που θέλει να «ανοίξει». Συμβατά με το «Παράθυρο Πένας» είναι application σαν το YouTube, ο browser και η αριθμομηχανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση