GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤV ΧΩΡΙΣ ΞΕΚΑΘΑΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

Το σχέδιο ψηφιακής αδειοδότησης στην τηλεόραση ενεργοποιεί η κυβέρνηση. Συγκεκριµένα, όπως αναφέρει το SECRET των Παραπολιτικών, τις ηµέρ...

Το σχέδιο ψηφιακής αδειοδότησης στην τηλεόραση ενεργοποιεί η κυβέρνηση. Συγκεκριµένα, όπως αναφέρει το SECRET των Παραπολιτικών, τις ηµέρες αυτές δηµοσιεύονται στο ΦΕΚ οι τελευταίες κανονιστικές αποφάσεις προκειµένου να ξεκινήσει... ανάποδα η διαδικασία και χωρίς να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες, σε σηµείο που να κινδυνεύει µε κατάρρευση στο µέλλον η αγορά.

Το τελευταίο διάστηµα, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Σίµος Κεδίκογλου, και ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, υπέγραψαν τρεις διαδοχικές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες δηµοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ. Πρόκειται για τον καθορισµό διακοπής εκποµπών τηλεοπτικού προγράµµατος µε αναλογικό σήµα (αρ. ΦΕΚ 2064/ τ. Β), τον περιορισµό του αριθµού των προς παροχή ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και τον καθορισµό της διαγωνιστικής διαδικασίας (αρ. ΦΕΚ 2359/τ.Β.), καθώς και την τροποποίηση της πρώτης (αρ. ΦΕΚ 2421/τ.Β.). Παράλληλα, αναµένεται η έκδοση του διαγωνισµού από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων, µε τον οποίο θα δηµοπρατηθούν τέσσερις ψηφιακές συχνότητες πανελλαδικής εµβέλειας και 44 περιφερειακής. Στην πρώτη περίπτωση, η καθεµία θα µπορεί να φιλοξενήσει από τέσσερα έως έξι τηλεοπτικά κανάλια. Εναλλακτικά έως και δύο τηλεοπτικούς σταθµούς που θα εκπέµπουν µε σήµα υψηλής ευκρίνειας. Στις συχνότητες περιφερειακής εµβέλειας θα µπορούν να φιλοξενηθούν έως και έξι τηλεοπτικά κανάλια.


«ΛΗΓΜΕΝΕΣ». Εχει ενδιαφέρον να δούµε ποιοι από τους σταθµούς εθνικής εµβέλειας έχουν άδεια που έχει λήξει. Είναι το Mega, ο ΑΝΤ1, το Star, ο Alpha, ο ΣΚΑΪ, το Μακεδονία TV, το E Channel (πρώην 902 TV), αλλά και το Alter, το οποίο όµως δεν εκπέµπει. Πιθανό είναι και το ΑΡΤ TV του ΛΑΟΣ να θεωρηθεί ως εθνικής εµβέλειας, αν και έχει άδεια τοπικής.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ. Στους περιφερειακούς σταθµούς, άδεια για τον νοµό Αττικής, που εκχωρήθηκαν το 1993, διαθέτει, εκτός από το ΑΡΤ TV, το Channel 9. Στη Θεσσαλονίκη το TV 100. Με έγγραφο του ΕΣΡ, δικαίωµα ψηφιακής εκποµπής, το οποίο δεν συνιστά άδεια, έχουν στην Αττική το MTV, το Nickelodeon, το Action 24, το Kontra, το MAD TV, το Blue Sky, το Smile, το Extra, το Zoom TV, το High TV και το Attica TV. Η επιλογή της κυβέρνησης να µην αδειοδοτήσει πρώτα τους σταθµούς εθνικής εµβέλειας που εκπέµπουν µε άδειες δηµιουργεί µια ασυνήθιστη κατάσταση.

Η Digea, αν και διαθέτει προσωρινή άδεια παρόχου δικτύου που έχει λήξει, έχει ένα προφανές προβάδισµα, από τη στιγµή που διαθέτει πελατολόγιο τους µετόχους τους και τους περιφερειακούς σταθµούς. Αντιθέτως, οι πιθανοί ανταγωνιστές της θα πρέπει να ρισκάρουν πολύ περισσότερα χρήµατα για την ανάπτυξη δικτύου, χωρίς να γνωρίζουν αν θα διαθέτουν πελάτες, από τη στιγµή που οι σταθµοί εθνικής εµβέλειας δεν έχουν άδεια ή έχουν ήδη ισχυρές εµπορικές σχέσεις µε την Digea.

Ο ρόλος της Digea

Στην περίπτωση της Digea, όπου συµµετέχουν οι σταθµοί εθνικής εµβέλειας, δεν υπήρξε απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισµού για την ίδρυση της εταιρείας, καθώς επικαλέστηκε έλλειψη αρµοδιότητας. Η ΕΕΤΤ το 2009 έδωσε το «πράσινο φως» στην Diega, υπό τον όρο πως θα κριθεί µέσα σε διάστηµα δύο ετών για τη λειτουργία της, κάτι που δεν έγινε. Πλην της εταιρείας Ψηφιακός Πάροχος, ενδιαφέρον έχουν δείξει για τη διαδικασία η Nova/Forthnet και ο ΟΤΕ, ενώ αυτοδικαίως ψηφιακές συχνότητες αποκτά και η ΝΕΡΙΤ, ως διάδοχος της ΕΡΤ. Αυτό που σηµειώνεται µε έµφαση είναι πως η Πολιτεία είναι για ακόµα µία φορά ανακόλουθη, καθώς, χωρίς να έχει προσδιορίσει τα κανάλια εθνικής εµβέλειας που θα αδειοδοτηθούν, προχωρά στην εκχώρηση φάσµατος σε πάροχο δικτύου που δεν ξέρει αν θα έχει και πόσους πελάτες. Η Nova είναι η µόνη που όλα αυτά τα χρόνια πληρώνει στο ακέραιο τη χρήση φάσµατος και ταυτόχρονα η µοναδική που προχώρησε σε επενδύσεις και ολοκλήρωσε την προβλεπόµενη ψηφιακή µετάβαση, κάτι που δεν έπραξε ούτε η πρώην ΕΡΤ, αλλά ούτε και η Digea για τα µεγάλα ιδιωτικά κανάλια που είναι µέτοχοί της.

1 σχόλιο

  1. «Μπάτσοι, TV, νεοναζί, όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση