GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρόσω ολοταχώς για 11 θέσεις κρουαζιέρας

Τις 11 θα φτάσουν, το 2014, οι θέσεις ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Πειραιά και μετά την έγκριση, από την Ε.Ε. και το υπου...

Τις 11 θα φτάσουν, το 2014, οι θέσεις ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Πειραιά και μετά την έγκριση, από την Ε.Ε. και το υπουργείο Ναυτιλίας, των νέων κρηπιδωμάτων για πλοία νέας γενιάς, οι θέσεις θα αυξηθούν σε 14 το 2016.

Οι νέες θέσεις ελλιμενισμού προκύπτουν από την αδειοδότηση του έργου επέκτασης της νότιας πλευράς του λιμένα. Στο έργο περιλαμβάνεται: κατασκευή εξωτερικών και εσωτερικών λιμενικών έργων (συνολικού μήκους 1.500 μ. και 3.000 μ. αντιστοίχως), χερσαίων χώρων (175.000 m2), νέος επιβατικός σταθμός για την κρουαζιέρα, χώροι στάθμευσης, καθώς και αρκετές άλλες υποδομές.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται κατασκευή περιφερειακής οδού (μήκους 800 μ. και πλάτους 15 μ..), καθώς και επέκταση γραμμής μέσου σταθερής τροχιάς ώς το χώρο του νέου λιμένα.

Επιβατικός σταθμός

Στο νέο επιβατικό σταθμό συγκαταλέγεται η κατασκευή διώροφου κτηρίου, με συνολικό εμβαδόν 24.000 m2 , στο οποίο θα φιλοξενούνται αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταστήματα duty free, τελωνειακοί έλεγχοι και άλλες υπηρεσίες. Εκτιμάται ότι, κατά τη φάση της λειτουργίας του, θα εργάζονται 100 άτομα, ενώ, παράλληλα, θα εξυπηρετείται μεγάλος αριθμός επισκεπτών.

Η χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 135 εκατ., προέρχεται κατά 95% από ευρωπαϊκούς πόρους και εντάσσεται στο πλαίσιο του επενδυτικού αναπτυξιακού προγράμματος του ΟΛΠ.

Αναφορικά με την απόφασή αυτή, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «ξεκινάει η υλοποίηση ενός έργου που μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οικονομικά οφέλη, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Με το έργο αυτό το λιμάνι του Πειραιά καθίσταται ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους κρουαζιέρας σε διεθνές επίπεδο».

Αύξηση κίνησης 20%

Τα μηνύματα είναι ευοίωνα, καθώς σε έναν μη εμπορικό μήνα, τον Οκτώβριο, ο ΟΛΠ σημείωσε αύξηση 20,21% στην κίνηση επιβατών, σε σχέση με πέρσι. Σε επίπεδο συγκριτικών στοιχείων 10μήνου 2013 (Ιανουάριος - Οκτώβριος), η γενική αύξηση, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ανήλθε σε 13,71% (+17,07% οι διερχόμενοι επιβάτες, -3,62% στο homeporting).

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, «το πιο σημαντικό είναι ότι στο λιμάνι κρουαζιέρας του Πειραιά υπάρχει πλέον σημαντικότατη ποιοτική αναβάθμιση στις παρεχόμενες υπηρεσίες και στην ασφάλεια με διεθνείς πιστοποιήσεις».

Πάντως, τα ελληνικά λιμάνια εξακολουθούν να αποτελούν λιμάνια διέλευσης και όχι λιμάνια εκκίνησης και συνεπώς οι δαπάνες των επιβατών αλλά και των εταιρειών κρουαζιέρας είναι χαμηλές. Αυτό, διότι οι εταιρείες κρουαζιέρας συνήθως χρησιμοποιούν τα λιμάνια εκκίνησης, ως βάσεις, στα οποία προμηθεύονται καύσιμα, τρόφιμα και λοιπό εξοπλισμό, ενώ πραγματοποιούν και μεγάλο μέρος των επισκευών των πλοίων.

Συνοπτικά, από τα περίπου 36 δισ. ευρώ που δαπανούνται σε ευρωπαϊκά λιμάνια από την παγκόσμια βιομηχανία της κρουαζιέρας, η Ελλάδα είναι αποδέκτης μόνο 600 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων homeporting, όπως επίσης και λόγω έλλειψης κατάλληλων υποδομών στα περισσότερα από τα συνολικά 57 λιμάνια της χώρας. Αντίστοιχα, η Ιταλία έχει έσοδα 4,5 δισ. και η Ισπανία 1,3 δισ.!


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση