GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αναγνωρίστηκε ως θύμα του Τείχους μετά από 43 χρόνια

Ο απολογισμός των θανάτων που σχετίζονται με το Τείχος του Βερολίνου, το οποίο είχε ανεγερθεί για να εμποδίζονται οι αποδράσεις στην...


Ο απολογισμός των θανάτων που σχετίζονται με το Τείχος του Βερολίνου, το οποίο είχε ανεγερθεί για να εμποδίζονται οι αποδράσεις στην Δύση από τις αρχές τις Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αναθεωρείται μετά την επανεξέταση αρχείων που οι μελετητές είχαν παραβλέψει και κατέγραφαν το θάνατο, εν έτει 1970, ενός άνδρα σε έναν ποταμό του Βερολίνου.
Ο Χανς-Γιοάχιμ Τσοκ, 30 ετών, κατάφερε να περάσει από το Τείχος, που φρουρούσαν ένοπλοι στρατιώτες και σκυλιά, αλλά πνίγηκε καθώς προσπαθούσε να περάσει τον ποταμό Σπρέε την 14η Νοεμβρίου 1970.
Η Ανατολική Γερμανία, η οποία βρισκόταν αντιμέτωπη με διεθνή κατακραυγή κάθε φορά που οι υπηρεσίες ασφαλείας της σκότωναν κάποιον ο οποίος προσπαθούσε να διαφύγει από το έδαφός της, κράτησε τον θάνατό του μυστικό.
Ο Γιαν Κόστκα του ινστιτούτου έρευνας για τον κομμουνισμό στην Ανατολική Γερμανία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου είπε χθες ότι η υπόθεση είχε καταγραφεί σε ένα φάκελο 90 σελίδων που προηγουμένως είχε παραβλεφθεί αν και παρέμενε στα αρχεία.
Ο θάνατος του Τσοκ, ο οποίος παρέμεινε εντελώς άγνωστος στην Δυτική Γερμανία, αυξάνει τον καταγεγραμμένο αριθμό των θυμάτων επεισοδίων τα οποία σχετίζονται με το Τείχος του Βερολίνου σε 138.
Το Τείχος αυτό εγέρθηκε το 1961 και παρέμεινε όρθιο ως το 1989. Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς σκοτώθηκαν μπροστά στα μάτια δυτικογερμανών αστυνομικών ή δημοσιογράφων και οι φωτογραφίες και οι ειδήσεις για τα περιστατικά αυτά προβάλλονταν εκτενώς στον δυτικό Τύπο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση