GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η πόλη-φάντασμα της Ισπανίας: Τα απούλητα σπίτια ενός πάλαι ποτέ μεσιτικού παραδείσου [εικόνες]

H μικρή πόλη Λα Μουέλα βρίσκεται 320 χιλιόμετρα βόρεια της Μαδρίτης, στα περίχωρα της Σαραγόσα. Η «χώρα του Δον Κιχώτη» στέκει σήμερα ως ...

H μικρή πόλη Λα Μουέλα βρίσκεται 320 χιλιόμετρα βόρεια της Μαδρίτης, στα περίχωρα της Σαραγόσα. Η «χώρα του Δον Κιχώτη» στέκει σήμερα ως ένα άλλο μνημείο εκείνης της κοντινής, και συνάμα τόσο μακρινής εποχής όπου η οικιστική ανάπτυξη βρισκόταν στον κολοφώνα της.

Οι δρόμοι της Λα Μουέλα οδηγούν από τα παλιά πέτρινα σπίτια της εισόδου της, στα νεόκτιστα, μοντέρνα και άδεια κτίρια του κέντρου. Ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών στέκονται άδεια, εκεί όπου κάποτε χαράχτηκαν μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά σχέδια στηριγμένα πάνω σε μια κατασκευαστική φούσκα.

Όπως αναφέρει στο CNN ο Ενρίκε Μπαράο, υπάλληλος της πολεοδομίας της Λα Μουέλα, στην πόλη υπάρχει ένας ικανός αριθμός σπιτιών για να στεγάσει άμεσα 2.000 άτομα, και ημιτελείς οικοδομές που αντιστοιχούν σε ακόμη χίλιους. Κι όλα αυτά μόνο στο κεντρικό σημείο μιας πόλης η οποία έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 5.000 ανθρώπους.
Με το χρήμα των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών να πέφτει «βροχή» τις δεκαετίες του 1990 και 2000, η Λα Μουέλα αποτέλεσε μια από τις αγαπημένες περιοχές των μεγάλων επενδυτών του κατασκευαστικού τομέα. Η δήμαρχος Μαρία Βικτόρια Πινίλα, -την οποία βαρύνουν ακόμη κατηγορίες για διαφθορά σχετικά με τον κατασκευαστικό τομέα- έχτισε αρένα ταυρομαχιών, μέγαρο μουσικής, γήπεδο, πτηνοτροφείο, και τρία μουσεία. Τα μουσεία παραμένουν πάντως κλειστά «λόγω τεχνικών προβλημάτων».
Σήμερα τα άδεια γήπεδα γκολφ, οι κενές πισίνες και τα τεράστια πάρκα αναψυχής μοιάζουν σα να έχει σταματήσει ο χρόνος στο «ανέμελο» 2007 κάνοντας τη μικρή Λα Μουέλα να μοιάζει με ιστορικό μνημείο μιας εποχής που το παρόν ευημερούσε σε βάρος του μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση