GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παραμένει πρωταθλήτρια στην κατάχρηση αντιβιοτικών η Ελλάδα

Παρά τη μικρή ετήσια μείωση από το 2010, αυξήθηκε η λήψη χωρίς συνταγή Στις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στην Ευρώπ...

Παρά τη μικρή ετήσια μείωση από το 2010, αυξήθηκε η λήψη χωρίς συνταγή

Στις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στην Ευρώπη εξακολουθεί να συγκαταλέγεται η Ελλάδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής, δηλαδή η δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά, τόσο στο νοσοκομειακό χώρο όσο και στην κοινότητα συνδέεται άμεσα με τη χρήση των αντιβιοτικών.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κυρία Τζένη Κρεμαστινού, η Ελλάδα συμμετέχει από το 2002 στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Καταγραφής της Κατανάλωσης Αντιβιοτικών. Από το 2004, όπως είπε, παραμένει σταθερά πρώτη στην εξωνοσοκομειακή κατανάλωση αντιβιοτικών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τη μικρή ετήσια μείωση στην κατανάλωση που έχει αρχίσει να καταγράφεται από το 2010. Πάντως, έρευνα που διεξήχθη τον Οκτώβριο δείχνει μείωση στην ατομική χρήση αντιβιοτικών, παρ' όλο που στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον (ειδικά όπου υπάρχουν παιδιά) εξακολουθεί ο ένας στους δύο να κάνει χρήση αντιβιοτικών.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα και προβληματίζουν τους επιστήμονες είναι:
- η αύξηση της λήψης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή (από 10% το 2007 σε 15,6% το 2013), και
- η ύπαρξη αντιβιοτικών στο σπίτι για ώρα ανάγκης (36% το 2013).

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων έχει αποτέλεσμα να γίνονται πιο ανθεκτικά τα βακτήρια (π.χ. το κολοβακτηρίδιο, το οποίο αποτελεί το συχνότερο αίτιο ουρολοιμώξεων).

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση