GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κίνα: Χαλαρώνει την πολιτική του ενός παιδιού

Η Κίνα αποφάσισε να χαλαρώσει την πολιτική του ενός παιδιού σε εθνικό επίπεδο, πολιτική η οποία βρίσκεται σε ισχύ εδώ και δεκαετίες, μετ...

Η Κίνα αποφάσισε να χαλαρώσει την πολιτική του ενός παιδιού σε εθνικό επίπεδο, πολιτική η οποία βρίσκεται σε ισχύ εδώ και δεκαετίες, μεταδίδουν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Η αλλαγή της πολιτικής θα επιτρέπει στις οικογένειες να έχουν δύο παιδιά αντί για ένα.

Από την πολιτική έχουν εξαιρεθεί οι κάτοικοι της υπαίθρου και οι εθνικές μειονότητες.

Η ιδέα για την αλλαγή της πολιτικής του ενός παιδιού προέκυψε πριν από περίπου πέντε χρόνια, καθώς οι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι ο αυστηρός κανόνας υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη και οδηγεί σε έναν ολοένα και μεγαλύτερη γήρανση του πληθυσμού, τον οποίο η χώρα δεν θα μπορούσε να στηρίξει οικονομικά.

Μετά από τριήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος η απόφαση ελήφθη και επισήμως.

Η νομοθεσία είχε εισαχθεί τη δεκαετία του 1970, σε μία προσπάθεια να μην τεθεί εκτός ελέγχου η αύξηση του πληθυσμού. Ωστόσο, πλέον θεωρείται επιβλαβής για την οικονομία και πολλοί είχαν καλέσει την κυβέρνηση να την καταργήσει.

«Η πολιτική των γεννήσεων θα προσαρμοστεί και προοδευτικά θα βελτιωθεί για να προωθεί "μια ισορροπημένη αύξηση μακροπρόθεσμα του πληθυσμού της Κίνας"», ανέφερε το Νέα Κίνα επικαλούμενο κείμενο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Εκτιμάται ότι η αλλαγή της πολιτικής δεν θα έχει μεγάλες δημογραφικές επιπτώσεις.

Μία άλλη σημαντική αλλαγή που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του κόμματος είναι η κατάργηση της «επανεκπαίδευσης μέσα από στρατόπεδα εργασίας».

Τα στρατόπεδα εργασίας δημιουργήθηκαν πριν από 50 περίπου χρόνια και σε αυτά κρατούνται χιλιάδες άτομα.

Μέχρι σήμερα, η αστυνομία έχει τη δυνατότητα να στέλνει εκεί ανθρώπους που θεωρεί ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα, οι οποίοι παραμένουν σε αυτά για χρόνια.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, η απόφαση να εγκαταλειφθούν τα στρατόπεδα εργασίας «αποτελεί τμήμα των προσπαθειών να βελτιωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δικαστικές πρακτικές».

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αλλαγές αυτές μπορεί να μην εφαρμοστούν άμεσα, καθώς το Κομουνιστικό Κόμμα θέλει να εξασφαλίσει την αποδοχή τους από τους πολίτες.

Μεταρρυθμίσεις και στην οικονομία

Παράλληλα, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία πέρυσι, ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος, η ελεύθερη αγορά θα παίζει μεγαλύτερο ρόλο και οι αγρότες θα έχουν μεγαλύτερα δικαιώματα ιδιοκτησίας στη γη τους.

Επίσης, η κινεζική ηγεσία θα επιτρέψει να λειτουργήσουν ιδιωτικές τράπεζες, θα αναπροσαρμόσει τις τιμές διάθεσης ενέργειας ώστε να ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς και θα ενθαρρύνει τις κινήσεις ιδιωτικών κεφαλαίων σε πολλούς τομείς.

Το κόμμα σχεδιάζει να «διευρύνει περισσότερο τον τραπεζικό τομέα, υπό τον όρο ότι θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία, επιτρέποντας σε ελεγμένα ιδιωτικά κεφάλαια να δημιουργήσουν μικρού και μεσαίου μεγέθους τράπεζες» αναφέρει το κείμενο που επικαλείται το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Οι πρώτες αντιδράσεις υπήρξαν ιδιαίτερα θετικές. Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κινεζική ηγεσία έδειξε πως είναι δεσμευμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις προς την οικονομία της αγοράς, αλλά η δοκιμασία θα είναι να υπάρξουν αποτελέσματα.

Ο Κιθ Μπόουμαν, ένας αναλυτής μιας επενδυτικής εταιρείας του Λονδίνου επισήμανε πως «παρά το ότι χρειάζεται περαιτέρω εκτίμηση και θέλουμε να δούμε τις λεπτομέρειες, η κίνηση αυτή εκ πρώτης όψεως μοιάζει να είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «κάθε ενέργεια η οποία βοηθά την κινεζική οικονομία και άρα συμβάλλει να ισορροπήσει ξανά η παγκόσμια οικονομία πρέπει να καλωσορίζεται με ανοιχτές αγκάλες».Η οικονομία της Κίνας, η οποία αναπτυσσόταν με διψήφιο ρυθμό επί σχεδόν τρεις δεκαετίες, έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η κυβέρνηση αναμένει ότι θα υποχωρήσει στο 7,5% φέτος, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 23 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση