GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντιδράσεις για τη «συνταγή» ΟΟΣΑ

Ενδοκυβερνητικές κόντρες και ποικίλες αντιδράσεις στην αγορά προκαλεί η συνταγή ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και των αγορ...

Ενδοκυβερνητικές κόντρες και ποικίλες αντιδράσεις στην αγορά προκαλεί η συνταγή ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και των αγορών σε βασικούς κλάδους της οικονομίας όπως τα είδη διατροφής και το λιανικό εμπόριο.
Η πρόταση του οργανισμού για επέκταση της διάρκειας του γάλακτος αποτέλεσε το πεδίο λεκτικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης, αμφισβητώντας την άποψη που εξέφρασαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία ότι η αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της λιανικής τιμής του, τόνισε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία των πολιτών. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε «αστείο» το επιχείρημα του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες και όχι στις 5,5 ημέρες και τόνισε πως δεν γίνεται να πληρώνει ο Ελληνας καταναλωτής το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη για να μη θιγεί καμία τρίχα συμφερόντων μιας συγκεκριμένης ομάδας.

Περισσότερες επιλογές
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς, τάχθηκε υπέρ της άρσης των περιορισμών, ώστε ο καταναλωτής να έχει περισσότερες επιλογές υπογραμμίζοντας ότι το σημερινό καθεστώς στην παραγωγή και τη διάθεση του γάλακτος όχι μόνο δεν βοηθά στην ανάπτυξη του κλάδου, αλλά αντίθετα οδηγεί στη συρρίκνωσή του.

Το «Εθνος» μίλησε με εκπροσώπους επαγγελμάτων που περιλαμβάνονται στη «λίστα» του ΟΟΣΑ και κατέγραψε τις απόψεις και τις εκτιμήσεις τους για τις αλλαγές που φέρνει στην αγορά η άρση των περιορισμών.

Πλεονέκτημα για τους ισχυρούς

Η απεριόριστη χρονική διάρκεια των εκπτώσεων μπορεί να δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά και να δώσει οικονομικά πλεονεκτήματα στους ισχυρούς, που μπορούν να αναλάβουν ζημιές. Δεν μπορείς να πουλάς με ζημιές ένα προϊόν όλο τον χρόνο.

Χωρίς οφέλη η απελευθέρωση των εκπτώσεων

Η απελευθέρωση των εκπτώσεων δεν θα έχει οφέλη, πρώτον, για τον καταναλωτή και, δεύτερον, για τα καταστήματα. Η πρόταση αυτή μπορεί να δώσει κέρδη στις μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες είναι «πρόθυμες» να γράψουν ζημιές για να αγοράσουν μερίδια αγοράς. Οι τιμές στα είδη των παπουτσιών έχουν μειωθεί έως 40%. Η περίοδος των εκπτώσεων έχει νόημα να φύγουν προϊόντα από τα ράφια. Πρέπει να διατηρηθεί η άδεια για προσφορές από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Θα δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος της εγχώριας παραγωγής. Η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε παραγωγή γάλακτος, δεν είναι εξαγωγική όπως οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Ως το 2015 η Ελλάδα έχει δικαίωμα να παράγει ως 820.000 τόνους γάλακτος τον χρόνο, ενώ φέτος η παραγωγή έπεσε στους 600.000 τόνους. Ξοδεύουμε για εισαγωγή γάλακτος και κρέατος περισσότερα από όσα για εισαγωγή πετρελαίου.

Αφανισμός βιβλιοπωλείων
Τα επιχειρήματα κατάργησης του νόμου της ενιαίας τιμής είναι έωλα και αν επικρατήσουν θα οδηγήσουν λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού στον αφανισμό βιβλιοπωλείων. Στην Αγγλία που δεν ισχύει ο νόμος της ενιαίας τιμής, το τελευταίο βιβλίο του Dan Brown, Inferno, στην amazon έχει αρχική τιμή £28,96 και μετά την έκπτωση £17,97, ήτοι 21,14€. Στην Ελλάδα που ισχύει η ενιαία τιμή και το βιβλίο έχει τυπωθεί σε λιγότερα αντίτυπα και με κόστος μετάφρασης, η τιμή του είναι 18,80€.

Το ζύγισμα του ψωμιού

Ο κ. Βερύκιος υποστηρίζει στο «Εθνος» ότι το ζύγισμα του ψωμιού είναι μια πραγματικότητα εδώ και αρκετά χρόνια, το ψωμί ζυγίζεται μπροστά στον πελάτη. Το σημαντικό, λέει ο κ. Βερύκιος, είναι ότι στο ψωμί υπάρχει ανταγωνισμός και μία φραντζόλα πωλείται από 0,40 έως 0,90 λεπτά του ευρώ. Προσθέτει ότι ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί σε ό,τι αφορά την πρώτη ύλη που είναι το αλεύρι. Η αλευροβιομηχανία μέσω των πωλητών της πουλά το αλεύρι στην ίδια τιμή.

Η υγεία δεν έχει τιμή
Ο κ. Μαυρογένης υποστηρίζει ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι φάρμακα και αυτό είναι αρκετό γι' αυτόν που το πουλά να αναλαμβάνει την ευθύνη. Τα προϊόντα που έχουν δραστικές ουσίες πρέπει να παραμείνουν στο φαρμακείο. Πάντως στη περίπτωση που κάποιος ανοίξει την «πόρτα» στα σούπερ μάρκετ με κίνητρο την τιμή των σκευασμάτων, πολύ γρήγορα θα καταλάβει ότι η υγεία δεν έχει... τιμή. e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση