GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στη Ν. Αφρική ζητά απειλείται και η ελληνική κομπόστα φρούτων

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Μεταποιημένων Φρούτων και Λαχανικών "Profel" (η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 500 επιχε...


Η Ένωση Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Μεταποιημένων Φρούτων και Λαχανικών "Profel" (η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 500 επιχειρήσεις μεταποίησης σε 12 ευρωπαϊκές χώρες) απευθύνει έκκληση προς τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της...

Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις παραχωρήσεις που κάνει στα θέματα εμπορίου - εξαγωγών, προς τη Νότιο Αφρική, ισχυριζόμενη ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κομπόστας δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τη βιομηχανία μεταποίησης της Ν. Αφρικής, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής στην Ευρώπη. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο αντιπρόεδρος της Profel, κ. Κώστας Αποστόλου: "Η όποια αλλαγή του υφιστάμενου δασμολογικού καθεστώτος - που είναι το ευνοϊκότερο που έχει η Ν. Αφρική από τις λοιπές αγορές της - θα ενισχύσει τις εξαγωγές της προς την Ε.Ε. σε βάρος των δικών μας προϊόντων".

Και προσθέτει: "είναι γνωστό ότι η Νότιος Αφρική είναι παραδοσιακός και σημαντικός παραγωγός κομπόστας. Το σύνολο της ποσότητας που παράγει ουσιαστικά εξάγεται και βασική αγορά της είναι αυτή της Ε.Ε.".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου τα μέλη της Profel πρόσφατα συναντήθηκαν με την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του DG Agriculture and Rural Development, κα. Loretta Dormal – Marino, προκειμένου να της εκθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και προβληματίζουν τους Ευρωπαίους μεταποιητές.

Σύμφωνα με την Profel η Νότιος Αφρική:

Είναι μια σημαντική παραγωγός κονσερβοποιημένων φρούτων, με μια ετήσια παραγωγή 300.000 τόνων.

Διαθέτει άριστες συνθήκες παραγωγής. Το κόστος παραγωγής για τις κονσέρβες φρούτων είναι κατά πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την Ευρώπη: το κόστος των πρώτων υλών είναι χαμηλότερο, το κόστος εργασίας στον τομέα της παραγωγής και στα εργοστάσια είναι επίσης χαμηλότερα από ότι στην Ευρώπη, το κόστος 1 κιλού κονσέρβας είναι χαμηλότερο.

Είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στην Ε.Ε. σε κονσερβοποιημένα ροδάκινα και βερίκοκα, και ο 2ος μεγαλύτερος εισαγωγέας κονσερβοποιημένων αχλαδιών. Σε αξία η Νότιος Αφρική είναι επίσης ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κονσερβοποιημένων αχλαδιών.

Έχει την Ε.Ε. ως προτιμόμενη εξαγωγική αγορά της. Το γεγονός ότι οι παραγωγοί της Νότιας Αφρικής πληρώνουν υψηλότερους δασμούς κατά την εξαγωγή σε άλλες χώρες όπως οι Η.Π.Α. (16-17%) κάνει την αγορά της Ε.Ε. ακόμη πιο ενδιαφέρουσα για τις εξαγωγές τους.

Έχει ήδη προνομιακή πρόσβαση στην αγορά της Ε.Ε., μέσω των ποσοστώσεων οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται κατά 3% ετησίως.

Σε επιστολή που της κατέθεσαν, καταλήγουν ότι η Ευρωπαϊκή κονσερβοποιία ανησυχεί ιδιαίτερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται αυτή την περίοδο με τη Ν. Αφρική.

"Προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική η Ευρωπαϊκή κονσερβοποιία είναι απαραίτητο να μην γίνουν άλλες παραχωρήσεις προς τη Νότια Αφρική, όπως η μείωση των δασμολογικών συντελεστών ή η αύξηση των ποσοστώσεων ή οτιδήποτε άλλο", καταλήγει στην σχετική ανακοίνωσή της η Profel.

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση