GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνάντηση Γεροντόπουλου με μοναδικό επιζόντα αντιτορπιλικού Αδρίας

Μια ιδιαίτερα συγκινητική συνάντηση είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του σ...


Μια ιδιαίτερα συγκινητική συνάντηση είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στην Αλεξάνδρεια. Στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο συναντήθηκε με τον ομογενή από την... αιγυπτιακή πόλη κ.Δημήτριο Γαβαλά, τον μοναδικό επιζόντα του αντιτορπιλικού "Αδρίας", το οποίο πρωταγωνίστησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγκεκριμένα, πριν 70 χρόνια, στις 22 Σεπτεμβρίου 1943 και ενώ το "Αδρίας" βρίσκονταν κοντά στην Κάλυμνο, προσέκρουσε σε γερμανική νάρκη και από την έκρηξη αποκόπηκε η πλώρη του. Παρά τις πολύ σοβαρές ζημιές, κατόρθωσε και έφθασε στην κοντινή τουρκική ακτή Γκιουμουσλούκ, με απώλειες 21 νεκρούς και 30 τραυματίες. Μετά από επισκευές που κράτησαν 40 μέρες, την 1η Δεκεμβρίου 1943 και ουσιαστικά κομμένο στην μέση, απέπλευσε για την Αλεξάνδρεια όπου έφτασε στις 6 Δεκεμβρίου και έγινε δεκτό μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού από τον συμμαχικό Στόλο και όλους τους κατοίκους.

Ο κ.Γαβαλάς, που όπως είπε στον κ.Γεροντόπουλο είναι πλέον ο μοναδικός εν ζωή από όσους επέβαιναν στο αντιτορπιλικό μας "Αδρίας", έφερε στο μυαλό του τις ηρωϊκές στιγμές που διαδραματίστηκαν πριν από 70 χρόνια. Του αφηγήθηκε μάλιστα πως αν και κομμένο στη μέση, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του πληρώματος έφτασε από τα τουρκικά παράλια στην Αλεξάνδρεια προκαλώντας τεράστιο ενθουσιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση