GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αρβανιτόπουλος: Είχαμε εποικοδομητικές συναντήσεις με τους πρυτάνεις

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε ο διάλογος του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τους πρυτάνεις στο πλαίσιο της αναδιάρ...

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε ο διάλογος του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τους πρυτάνεις στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης με βάση τα έξι σημεία των Πανεπιστημίων.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος, μετά τις συναντήσεις του με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ και εκπροσώπους των διοικητικών του υπαλλήλων, καθώς και με τον Πρύτανη του ΕΜΠ, μελών της Συγκλήτου και εκπροσώπους των διοικητικών του υπαλλήλων προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε δύο εποικοδομητικές συναντήσεις με στόχο τη διοικητική αναδιάρθρωση των δύο Ιδρυμάτων και την άμβλυνση των συνεπειών του μέτρου της διαθεσιμότητας. Ο διάλογος διεξήχθη στη βάση των ακόλουθων

Με τη διαθεσιμότητα των 1165 Διοικητικών Υπαλλήλων ολοκληρώθηκε η διαχείριση του πλεονάζοντος προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Παράλληλα, αρχίζει άμεσα η διαδικασία της Πανεπιστημιακής Κινητικότητας για την επανατοποθέτηση των 650 εξ αυτών.

Το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα εξετάσει εντός των προσεχών ημερών, όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών που προέκυψαν από ανακριβείς δηλώσεις στοιχείων από απογραφόμενους υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια της απογραφής τους. Η υποβολή των ενστάσεων πρέπει να συνοδεύεται από τις σχετικές βεβαιώσεις πιστοποίησης των αιτιάσεων από τις Διευθύνσεις Διοικητικού/ Προσωπικού του οικείου Πανεπιστημίου.

Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων θα συμβάλει στις μεταρρυθμιστικές δράσεις και τη συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των Ιδρυμάτων – με στόχο την κατάρτιση και έγκριση του Οργανισμού τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια υπο-στελέχωση βασικών λειτουργιών προκύψει, θα αντιμετωπιστεί με δια-ιδρυματική κινητικότητα από Διοικητικούς Υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, εκπληρώνοντας σταθερά το στόχο της ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, προέβη το 2013 στην πρόσληψη 454 μελών Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και θα προβεί εντός του 2014 στην πρόσληψη άλλων 400. Προσλήψεις νέων επιστημόνων, που εκκρεμούσαν την τελευταία πενταετία και οι οποίες αναβαθμίζουν το διδακτικό και ερευνητικό δυναμικό των ιδρυμάτων και θέτουν φραγμό στην «διαρροή επιστημονικού δυναμικού» στο εξωτερικό.

Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων ολοκληρώνει εντός του έτους την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων. Συνεπώς, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και η επανατοποθέτηση του διοικητικού προσωπικού θα πραγματοποιηθεί χωρίς τις επικαλύψεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα σε διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και κατέχουν τα σχετικά προσόντα, να τοποθετηθούν σε θέσεις ΕΔΙΠ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 79 του Ν. 4009.

Τέλος, το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων διαπιστώνει ότι λόγω της μη απογραφής ενός σημαντικού αριθμού διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εκ του νόμου τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ο συνολικός αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που αφαιρούνται από το δυναμικό του ΕΚΠΑ υπερβαίνει τους πλεονάζοντες που καταργούσε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση της 13ης Οκτωβρίου. Γι’ αυτό προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους. Όλα αυτά προϋποθέτουν ανοιχτά Πανεπιστήμια».

Το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, ύστερα από τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Συνόδου, συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας και του έθεσε υπόψιν τις θέσεις των πανεπιστημίων για τα τρέχοντα προβλήματα:

1. Όπως κατ’ επανάληψη η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει δηλώσει, τα προβλήματα της παιδείας αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από διάλογο. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η συζήτηση για το θέμα της διαθεσιμότητας, το οποίο έχει ταλανίσει τα πανεπιστήμια και την ελληνική κοινωνία, έχει ήδη ανοίξει.
2. Το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι ένα μέτρο με ολέθριες συνέπειες για τα πανεπιστήμια και για το λόγο αυτό η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει ζητήσει την ακύρωση της σχετικής ΚΥΑ. Κινούμενα στο πλαίσιο της νομιμότητας, τα οχτώ πανεπιστήμια που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της ΚΥΑ. Η αίτηση ακύρωσης εκκρεμεί στο ΣτΕ και αναμένεται η εκδίκασή της στις 14 Ιανουαρίου.
3. Να τροποποιηθούν οι διαπιστωτικές πράξεις που έθεσαν διοικητικούς υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα με τον επανέλεγχο των στοιχείων και την εξέταση των ενστάσεων των διοικητικών υπαλλήλων.
4. Να συσταθεί τριμερής επιτροπή αποτελούμενη από εκπρόσωπους του Υπουργείου, της Συνόδου των Πρυτάνεων και των διοικητικών υπαλλήλων, προκειμένου να εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.
5. Ο τακτικός προϋπολογισμός του 2014 να μείνει τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με αυτόν της φετινής χρονιάς.
6. Να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση για τη φοιτητική μέριμνα.
Επιδίωξη της Συνόδου των Πρυτάνεων είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια να είναι ανοιχτά, πλήρως λειτουργικά και διεθνώς ανταγωνιστικά.

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση