GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εκτοξεύτηκε η αποστολή Maven στον Άρη

Ακρωτήριο Κανάβεραλ, Φλόριντα. Εκτοξεύτηκε το βράδυ της Δευτέρας ώρα Ελλάδας ο πύραυλος που μεταφέρει στο διάστημα το σκάφος Maven της ...

Ακρωτήριο Κανάβεραλ, Φλόριντα.

Εκτοξεύτηκε το βράδυ της Δευτέρας ώρα Ελλάδας ο πύραυλος που μεταφέρει στο διάστημα το σκάφος Maven της NASA. Το ερευνητικό σκάφος της αποστολής θα προσπαθήσει να βρει στοιχεία που να συνθέτουν την ατμοσφαιρική ιστορία του Άρη. Στοιχεία που πιθανώς θα φωτίσουν ορισμένες πτυχές της γεωλογικής εξέλιξης του Άρη όπως π.χ. αυτή που αφορά την ύπαρξη νερού (και πιθανώς ζωής) στην επιφάνεια του πλανήτη. Η λέξη Maven σημαίνει κάποιον που είναι ειδικός σε ένα συγκεκριμένο τομέα χάρις στις εξειδικευμένες γνώσεις του.

Δείτε ακόμα: Νέα αποστολή της NASA θα αναζητήσει τη χαμένη ατμόσφαιρα του Άρη

O πύραυλος Atlas V που μετέφερε το Maven πυροδοτήθηκε στις 20.28 ώρα Ελλάδας. Λίγα λεπτά αργότερα, τα δεδομένα τηλεμετρίας επιβεβαίωαν ότι το σκάφος των 2,4 τόνων αποσυνδέθηκε από το ανώτερο στάδιο του πυραύλου και ξεκίνησε το κύριο σκέλος ενός ταξιδιού δέξα μηνών.

«Παρατηρούμε πολλά χαρακτηριστικά στην επιφάνεια του Αρη που φαίνεται ότι σχετίζονται με την παρουσία νερού. Κάποια σημεία φαίνεται ότι έχουν σμιλευτεί από νερό. Το ερώτημα είναι που πήγε τόσο το νερό όσο και το διοξείδιο του άνθρακα που υπήρχαν στον Αρη. Απορροφήθηκαν στο εσωτερικό του πλανήτη η το μεν νερό εξατμίστηκε το δε διοξείδιο του άνθρακα διέφυγε στο Διάστημα; Μελετώντας την ατμόσφαιρα του Αρη σήμερα θα συγκεντρώσουμε αρκετά δεδομένα για να ανασυνθέσουμε το ατμοσφαιρικό παρελθόν του. Θα προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τον μηχανισμό που ελέγχει το πόσο φιλόξενος για τη ζωή είναι ένας πλανήτης» αναφέρει σε δήλωση του ο Μπρους Τζακόσκι, διευθυντής του Κέντρου Αστροβιολογίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και επικεφαλής της ομάδας ερευνητών της αποστολής.

Η NASA αποφάσισε το ερευνητικό σκάφος να μεταφέρει μαζί του και ένα DVD στο οποίο θα καταγράφονται τα ονόματα όσων φίλων του Διαστήματος το επιθυμούν καθώς επίσης και μικρά ποιήματα (χαϊκού) που εκείνοι έστειλαν σε ειδική ιστοσελίδα που είχε δημιουργήσει για αυτόν τον σκοπό η NASA.

Link: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση