GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

23% αύξηση των νεόπτωχων στο Ρέθυμνο

Συνταρακτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν τους νεόπτωχους στο Ρέθυμνο, καθώς τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται αύξηση της τάξης του 23%...

Συνταρακτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν τους νεόπτωχους στο Ρέθυμνο, καθώς τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται αύξηση της τάξης του 23%. Άνθρωποι που μέχρι πριν λίγο καιρό είχαν μια δουλειά ως υπάλληλοι, ή διατηρούσαν μια μικρομεσαία επιχείρηση, είδαν τη ζωή τους να...
αλλάζει δραματικά είτε επειδή έχασαν τη δουλειά τους, είτε επειδή λόγω της κρίσης αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στην επιχείρησή τους και παράλληλα βλέπουν τις υποχρεώσεις να «τρέχουν».

Άνθρωποι που έχουν οικογένειες να φροντίσουν, δάνεια, λογαριασμούς και όλα τα τρέχοντα έξοδα, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες, αντιμετωπίζουν πλέον θέμα επιβίωσης. Πολλοί όμως από αυτούς έχουν ως τελευταίο «όπλο» για να μην καταρρεύσουν ψυχολογικά την αξιοπρέπεια και την περηφάνια τους και μπορεί να μην έχουν πει ούτε στα κοντινά τους πρόσωπα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Έτσι δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι είναι εκατοντάδες οι οικογένειες που απευθύνονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου για τα βασικά είδη διατροφής, ότι σιτίζονται στα συσσίτια της εκκλησίας ή βοηθούνται αθόρυβα από αλληλέγγυους πολίτες που δεν το διατυμπανίζουν.

Η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, στην οποία κυρίως βρίσκουν αποκούμπι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη, είναι ο βασικός αποδέκτης των αιτημάτων για στήριξη που ολοένα και αυξάνονται, με βασικό αυτό της ανάγκης για φαγητό. Η οικοδομή στην οποία στηρίζονται δεκάδες επαγγέλματα καταρρέει, οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν μειωμένη κίνηση, ακόμη και τα σχετιζόμενα με τον τουρισμό επαγγέλματα περνούν κρίση. Όλα αυτά οδηγούν στην αύξηση της ανεργίας και στο Ρέθυμνο και κατ΄επέκταση στην αύξηση των νεόπτωχων, τον όρο που δημιουργήθηκε για να περιγράψει το νέο αυτό φαινόμενο στη χώρα μας.

Οι διανομές τροφίμων γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», από όπου εξυπηρετούνται περισσότερες από 700 άπορες οικογένειες, ωστόσο τα αιτήματα αυξάνονται. Υπάρχει μια λίστα άπορων οικογενειών τις οποίες ενισχύει η Δ/νση, η οποία ωστόσο κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει και άλλες οικογένειες που γνωρίζει ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Ευτυχώς όμως αυξάνεται η αλληλεγγύη και το ενδιαφέρον του κόσμου που στο μέτρο που μπορούν, προσφέρουν τρόφιμα μακράς διάρκειας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας.

Όμως «η ποσότητα είναι λίγη για τις ανάγκες που υπάρχουν», λέει χαρακτηριστικά η Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Μαρία Καββάλου. Τονίζει ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη, τόσο από σχολεία, φροντιστήρια, φορείς και επιχειρήσεις όσο και από τους πολίτες ατομικά, ωστόσο οι ανάγκες είναι μεγάλες. Γι’ αυτό και κάθε προσφορά, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη είναι καλοδεχούμενη. Άλλωστε το γεγονός ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο μπορεί και βοηθάει εδώ και χρόνια τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις προσφορές των ρεθυμνιωτών και των τοπικών επιχειρήσεων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Συνάντηση εργασίας έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί στις 10 στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, εκπροσώπων των δήμων και των υπευθύνων των κοινωνικών δομών, ώστε να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα προσεγγίσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κρίση, αλλά οι ίδιοι δεν πλησιάζουν τις κοινωνικές δομές.

Η κλειστή κοινωνία έχει κυρίαρχο το στοιχείο της περηφάνιας, με την έννοια ότι οι άνθρωποι που έχουν βρεθεί σε ανάγκη, ενώ μέχρι πρόσφατα ζούσαν χωρίς ουσιαστικά οικονομικά προβλήματα, δεν θέλουν ή ντρέπονται να μαθευτεί. Έτσι δεν προσεγγίζουν τις δομές. Τους ανθρώπους αυτούς θέλει να βοηθήσει η Δ/νση υγείας, «αθόρυβα».
goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση