GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Σλοβενία δε θα χρειασθεί διάσωση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της

Τα αποτελέσματα του ελέγχου κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών της Σλοβενίας δείχνουν ότι η χώρα δεν θα χρειασθεί να ζητήσει διάσωση...


Τα αποτελέσματα του ελέγχου κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών της Σλοβενίας δείχνουν ότι η χώρα δεν θα χρειασθεί να ζητήσει διάσωση από την Ευρωζώνη, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Όλι Ρεν.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο έλεγχος έδειξε ότι οι σλοβενικές τράπεζες χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια ύψους 4,7 δισ. ευρώ, ένα ποσό που η χώρα θα είναι πιθανόν σε θέση να καλύψει μόνη της.
«Σήμερα είναι σαφές ότι η Σλοβενία μπορεί να προχωρήσει στην εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χωρίς να στραφεί στους Ευρωπαίους εταίρους της για οικονομική βοήθεια», ανέφερε ο Επίτροπος σε ανακοίνωσή του.
Οι σλοβενικές τράπεζες είναι φορτωμένες με προβληματικά δάνεια, το ύψος των οποίων εκτιμάται σε 7,9 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο του εθνικού προϊόντος της, καθώς η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση αποκάλυψε τις κακές πρακτικές δανεισμού που ακολουθούσαν και τις διαπλεκόμενες ιδιοκτησιακές δομές τους.
Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα μίας εξωτερικής αξιολόγησης για το μέγεθος των προβληματικών δανείων, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Μπόστιαν Γιάτζμπεκ δήλωσε ότι οι τρεις μεγαλύτερες σλοβενικές τράπεζες έχουν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης ύψους 3,12 δισ. ευρώ.
Οι τρεις αυτές τράπεζες θα λάβουν 2,1 δισ. ευρώ σε μετρητά, θα συγκεντρώσουν επιπλέον 441 εκατ. ευρώ από την επιβολή ζημιών σε ομολογιούχους τους χαμηλής διαβάθμισης και θα αποκτήσουν περίπου 905 εκατ. ευρώ σε κρατικά εγγυημένα ομόλογα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Για τις μικρότερες τράπεζες θα δοθεί προθεσμία έως τον Ιούνιο του 2014 να συγκεντρώσουν 1,6 δισ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια.
Τη μερίδα του λέοντος των προβληματικών δανείων έχουν οι τρεις μεγάλες κρατικές τράπεζες, οι οποίες είχαν συνολικά ζημίες 390 εκατ. ευρώ στο πρώτο 9μηνο του 2013 και από τους χαμηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη την έγκριση της Βουλής για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες έως το ποσό των 4,7 δισ. ευρώ.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση