GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ημέρα προσευχής για τον Μαντέλα

Ημέρα προσευχής και περισυλλογής για τον Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη το βράδυ στο Γιοχάνεσμουργ...


Ημέρα προσευχής και περισυλλογής για τον Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη το βράδυ στο Γιοχάνεσμουργκ, είναι η σημερινή στη Νότια Αφρική. Εκατοντάδες λειτουργίες τελούνται σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα μετείχε στην προσευχή που τελέστηκε στην Εκκλησία των Μεθοδιστών του Γιοχάνεσμπουργκ και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να μην ξεχάσουν ποτέ τις αξίες του «Ματίμπα». Εθνικό μνημόσυνο για τον Νέλσον Μαντέλα θα πραγματοποιηθεί στη Νότια Αφρική την Τρίτη. Ο Ζούμα μίλησε για την αφοσίωση του Μαντέλα στην ειρήνη και την συμφιλίωση. «Πολέμησε για την ελευθερία, πάλεψε κατά των καταπιεστών. Ήθελε όλοι να είναι ελεύθεροι».
Το σώμα του μεγάλου ηγέτη θα βρίσκεται για τις επόμενες τρεις ημέρες στην Πρετόρια, ενώ η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου. Από τη στιγμή που ο Μαντέλα άφησε την τελευταία του πνοή, χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί συμμετέχουν σε αγρυπνίες προς τιμήν του.
59 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην κηδεία του Μαντέλα
Στο μεταξύ, 59 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν είτε στην επίσημη επιμνημόσυνη τελετή είτε στην κηδεία του Νοτιοαφρικανού πρώην προέδρου, όπως ανακοίνωσε η Νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών Μαϊτέ Νκοάνα-Μασαμπάνε.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων στην επίσημη επιμνημόσυνη τελετή για τον Μαντέλα. Στην τελετή αυτή θα παραστεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Ο Βρετανός υπουργός ανακοίνωσε ο ίδιος ότι θα παραστεί στην επιμνημόσυνη τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, στο ποδοσφαιρικό στάδιο στο Σοβέτο.
Λίγο νωρίτερα, το παλάτι του Μπάκιγχαμ είχε ανακοινώσει ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα εκπροσωπήσει τη βασιλική οικογένεια στην κηδεία του Μαντέλα, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στη γενέτειρα του εκλιπόντος Νοτιοαφρικανού πρώην προέδρου, το χωριό Κούνου.
Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, ο Δαλάι Λάμα, στον οποίο οι νοτιοαφρικανικές αρχές έχουν αρνηθεί δυο φορές τα τελευταία χρόνια τη χορήγηση βίζας, δε θα παραστεί στην κηδεία του Μαντέλα.
Σύμφωνα με τον υπουργό προεδρίας της Νότιας Αφρικής Κόλινς Σαμπάνε, οι πρώτοι ξένοι ηγέτες θα αρχίσουν να φθάνουν από σήμερα.
Εκτός από τους εν ενεργεία προέδρους, στη Νότια Αφρική αναμένονται επίσης και πρώην πρόεδροι, όπως οι Αμερικανοί Τζίμι Κάρτερ, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον, ο Γάλλος Νικολά Σαρκοζί και ο Βραζιλιάνος Λούλα.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση