GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στοιχεία για την ασθένεια της ευλογιάς των ζώων στη Θράκη

Με την από 06/11/2013 ερώτησή του, ο Βουλευτής Έβρου Μαρίνος Ουζουνίδης, από κοινού με πέντε ακόμα βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ...


Με την από 06/11/2013 ερώτησή του, ο Βουλευτής Έβρου Μαρίνος Ουζουνίδης, από κοινού με πέντε ακόμα βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, έφερε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το μεγάλο πρόβλημα της ασθένειας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στον Έβρο και τη Θράκη γενικότερα, καθώς και των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων, οι οποίοι έχουν αναγκασθεί να θανατώσουν τα ζώα τους λόγω της συγκεκριμένης ασθένειας.

Σύμφωνα με την από 16/12/2013 (Αριθ. Πρωτ. 336/16.12.2013) απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κου Μάξιμου Χαρακόπουλου, ισχύουν τα εξής:

Α) Οι αποζημιώσεις, οι οποίες χορηγούνται στους παραγωγούς που θανατώνουν τα ζώα τους σε περίπτωση μεταδοτικής ασθένειας προβλέπονται από την ΚΥΑ 741/2013 (ΦΕΚ 730/τ.Β’/29-3-2013)

Β) Η ευλογιά αιγοπροβάτων περιλαμβάνεται στη λίστα των ασθενειών, οι οποίες δικαιολογούν την αποζημίωση επιλέξιμων δαπανών σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος Α1; πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 4, παράγραφος 1, στις επιλέξιμες δαπάνες που καλύπτονται περιλαμβάνεται αποζημίωση 100% για τους παραγωγούς που αναγκάζονται να θανατώσουν τα ζώα τους, σύμφωνα με την αγοραία αξία του εκάστοτε ζώου, με τις τιμές για τα αιγοπρόβατα να ανέρχονται έως και 165,00 ανά ζώο.

Γ) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχρηματοδοτεί κατά 50% τις συγκεκριμένες αποζημιώσεις, και ήδη η χώρα μας έχει αποστείλει αίτημα προς τις υπηρεσίες της Ε. Επιτροπής για την ενεργοποίηση του σχετικού μηχανισμού, το οποίο και έχει γίνει ήδη δεκτό με την ψήφιση απόφασης από τη Μόνιμη Επιτροπή Τροφικής Αλυσίδας και Υγείας των Ζώων να αναμένεται εντός των προσεχών ημερών.

Δ) Έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 19/11/2013 στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για την αντιμετώπιση της ευλογιάς, αποφασίσθηκε η προσαρμογή της νέας ΚΥΑ για το προσεχές έτος και να εξεταστούν από κοινού τα αιτήματα των παραγωγών από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΑΤ και των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ε) Τέλος, αναφορικά με την ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία του Διαβαλκανικού Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων Έβρου, η απάντηση που δόθηκε είναι ότι η συμβολή του θα μπορούσε να εξεταστεί για την αντιμετώπιση των ασθενειών στη Θράκη. Ωστόσο, η αοριστία της διατύπωσης αυτής δημιουργεί την εύλογη εντύπωση ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στα πραγματικά πλάνα του Υπουργείου, το οποίο και αδιαφορεί για την αξιοποίηση της ήδη υπάρχουσας τεχνογνωσίας και επιστημονικού προσωπικού στην περιοχή του Έβρου.

Κατόπιν των λεγομένων του Υπουργού, αναμένουμε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα των υποσχέσεων της Κυβέρνησης απέναντι στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι καθημερινά δίνουν μεγάλο αγώνα για να ανταπεξέλθουν οικονομικά μέσα στη δίνη της κρίσης και να προσφέρουν τις υπερπολύτιμες υπηρεσίες τους στον πρωτογενή τομέα παραγωγής της χώρας μας. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να σταθεί αντάξια των περιστάσεων, έστω και καθυστερημένα, και να αποζημιώσει προσηκόντως τους πληγέντες κτηνοτρόφους, καθώς επίσης και να λάβει τα κατάλληλα και απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση