GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι προβλέπει το 2014 για τα διεθνή συναλλάγματα

Η παγκόσμια αγορά συναλλάγματος έχει ξεπεράσει αρκετά ήσυχα το έτος που έφυγε. Το 2014 υπόσχεται μια μέτρια ενίσχυση των συναλλαγμάτων ...

Η παγκόσμια αγορά συναλλάγματος έχει ξεπεράσει αρκετά ήσυχα το έτος που έφυγε. Το 2014 υπόσχεται μια μέτρια ενίσχυση των συναλλαγμάτων που σχετίζονται με φυσικούς...
πόρους, στα οποία περιλαμβάνεται και το ρούβλι, όπως γράφουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, η Russia Voice σημειώνει ότι αναφορικά με τη συμπεριφορά των κύριων νομισμάτων – του δολαρίου και του ευρώ, μεταξύ των εμπειρογνωμόνων δεν υπάρχει μια κοινή γνώμη. Ότι αφορά τα νεότευκτα εικονικά νομίσματα, τα οποία απότομα κερδίζουν τη δημοτικότητα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι πολλά από τα λεγόμενα κρυπτοσυναλλάγματα μπορεί να εξαφανιστούν.

Οι εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg, πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου στην αγορά αναμένεται μια ύφεση του αμερικανικού νομίσματος ως προς το ευρωπαϊκό κατά 8%. Πολύ πιθανόν τους επόμενους μήνες το δολάριο να είναι αρκετά ισχυρό. Ο Μαρκ Ρουμπινστέιν, σύμβουλος προέδρου της διοίκησης του YAR-bank, πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει σημαντική εξασθένηση των συναλλαγμάτων που σχετίζονται με φυσικούς πόρους, στα οποία περιλαμβάνεται και το ρωσικό ρούβλι.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε να μειώνει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή μειώνει τον όγκο εκτύπωσης του χρήματος. Αυτό επιδρά θετικά στο δολάριο. Όμως το δολάριο, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση, σχετικά με τα κύρια νομίσματα παρουσιάζεται να είναι αρκετά ακριβό. Προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 μπορεί να δούμε το ρούβλι στο επίπεδο των 32.60-32.85 έναντι του δολαρίου. Πρώτα απ’ όλα το ρούβλι θα βοηθάνε οι υψηλές τιμές για τους υδρογονάνθρακες, επίσης το ρούβλι θα επηρεάζεται θετικά από τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού και την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Στο δεύτερο τρίμηνο θα δούμε μια επιτάχυνση.

Όσον αφορά το ευρώ, οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι σήμερα αυτό το νόμισμα παρουσιάζεται να είναι αρκετά ισχυρό ως προς το ρούβλι και το δολάριο. Γι’ αυτό το κάπως υπερτιμημένο ευρώ τους επόμενους μήνες μπορεί να φθηνύνει μέτρια. Το ευρώ στηρίζεται στην αποκατάσταση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη, γι’ αυτό δεν αναμένονται δυνατές αλλαγές της ισοτιμίας του ευρώ σχετικά με το δολάριο, πιστεύει ο Μαρκ Ρουμπινστέιν:
Η ισοτιμία στο επίπεδο 1.35-1.375 ευρώ για ένα δολάριο θα παραμείνει κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, διότι υπάρχουν παράγοντες όπως υπέρ έτσι και κατά του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ. Και σχετικά με το ρούβλι, νομίζω ότι το ρούβλι θα ενισχυθεί ελαφρώς έναντι του ευρώ. Πιο κοντά στο δεύτερο τρίμηνο του ρούβλι που μπορεί να ενισχυθεί έως το επίπεδο των 44.40-44.80.

Το ιαπωνικό γιεν το 2014 έχει μεγάλες πιθανότητες να υφίσταται αποδυνάμωση, μετά από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να αποδυναμώσει το εθνικό νόμισμα έναντι του δολαρίου σχεδόν κατά 25 τοις εκατό. Οι Οικονομικές Αρχές με αυτό τον τρόπο έχουν αυξήσει σημαντικά την ελκυστικότητα των εξαγωγών τους και «καλυτέρεψαν την υγεία» των μεγάλων εταιρειών. Όμως τα προβλήματα της ιαπωνικής οικονομίας δεν μειώθηκαν. Οι εταιρείες στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών συνεχίζουν να χάνουν στους ανταγωνιστές από τη Νότια Κορέα, το ΑΕΠ αυξάνεται πολύ λίγο, ενώ το χρέος της κυβέρνησης ξεπέρασε τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, τιμή η οποία ξεπερνά κατά δύο φορές όλη την οικονομία της Ιαπωνίας.

Επίσης το Τόκιο συνεχίζει την πορεία της αποδυνάμωσης του νομίσματός του επειδή το πρόγραμμα βοήθειας της οικονομίας έχει στην ουσία αποτύχει, αναφέρει ο Μιχαήλ Αριστακεσιάν, επικεφαλής του τμήματος στοιχείων και ανάλυσης της παγκόσμιας αγοράς της επενδυτικής εταιρείας «Φινάμ»:

Το περιβόητο πρόγραμμα «Το τρίτο Βέλος», το οποίο προβλέπει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, βρίσκεται σε στασιμότητα. Δεν βλέπουμε κάποια σημαντική πρόοδο. Και μέχρι να δούμε κάποια ριζικά μέτρα για να ξεπεραστούν οι τρέχουσες αρνητικές τάσεις στην ιαπωνική οικονομία, το γιεν θα συνεχίσει την αποδυνάμωση. Κατά τη διάρκεια του έτους πιθανόν να φτάσει την ισοτιμία των 110-115 γιεν έναντι του δολαρίου.

Στον τομέα των εικονικών νομισμάτων δεν αποκλείεται η συνέχιση του «μπουμ». Ο αριθμός των κλώνων του μπιτκόιν μπορεί κάλλιστα να φτάσει τα εκατό, πιστεύουν μερικοί εμπειρογνώμονες. Σύμφωνα με κάποιους άλλους, από την αγορά θα αρχίσουν να εξαφανίζονται τα νομίσματα που εμφανίστηκαν το τελευταίο καιρό. Η συνολική ποσότητα των μπιτκόιν ξεπερνά κατά φορές τους ανταγωνιστές, και αυτό σημαίνει ότι η πρώτη θέση στον τομέα των κρυπτοσυναλλαγμάτων δεν απειλείται στο εγγύς μέλλον.

Το 2014 θα συνεχιστεί σίγουρα η συζήτηση σχετικά με τη νομική ρύθμιση αυτούς του είδους των χρημάτων. Τα κρυπτοσυναλλάγματα, και πρώτα απ’ όλα το μπιτκόιν, αναφέρονται συχνά στα παγκόσμια ποινικά γεγονότα. Επιπλέον, όλες οι κεντρικές τράπεζες δεν ενδιαφέρονται να αναπτύσσεται ο ανταγωνισμός από την πλευρά των εικονικών χρημάτων. Συνεχίζουν με όλα τα μέσα να προστατεύουν το κοινό από τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις, περιορίζοντας την κυκλοφορία αυτών των νομισμάτων. Για παράδειγμα, έτσι έχει κάνει η κινεζική Κεντρική Τράπεζα: αυτή απαγόρευσε στους χειριστές πληρωμών να εξυπηρετούν τις συναλλαγές των online χρηματιστηρίων, τα οποία ασχολούνται με την αγοραπωλησία των μπτικόιν. Παρεμπιπτόντως, μετά από αυτή τη δήλωση η ισοτιμία του κρυπτοσυναλλάγματος σημείωσε πτώση κατά 40%.

Greek Finance Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση