GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το πρώτο τεστ της κυβέρνησης για το 2014

Το νομοσχέδιο για πώληση μετοχών από το ΤΧΣ. Ποια επενδυτικά funds συνωστίζονται για την ιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών. Η Βουλ...

Το νομοσχέδιο για πώληση μετοχών από το ΤΧΣ. Ποια επενδυτικά funds συνωστίζονται για την ιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών.

Η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη δυνατότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να πουλά τις μετοχές των συστημικών τραπεζών. Αυτό θα αποτελέσει άλλο ένα μεγάλο κάβο για την κυβέρνηση.

Θα είναι το πρώτο μεγάλο κοινοβουλευτικό τεστ της κυβέρνησης για το 2014. Και από το αποτέλεσμά του, θα κριθούν πολλά σχετικά με την ανθεκτικότητα, αλλά και την επόμενη μέρα της οριακής πλειοψηφίας της στη Βουλή. Ο λόγος αφορά το νομοσχέδιο που θα «κατεβάσει» οσονούπω αναφορικά με τη δυνατότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να πουλά τις μετοχές που απέκτησε το περασμένο Ιούνιο, κατά τις αυξήσεις κεφαλαίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, σε χαμηλότερη τιμή (discount). Ουσιαστικά, κατ’ αυτόν τον τρόπο: α) θα επιτυγχάνεται η αποκρατικοποίησή τους, β) χωρίς να ενέχονται σε ποινικές, αστικές ή άλλες ευθύνες τα μέλη του Ταμείου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από το υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται η αισιοδοξία ότι «ο νόμος θα περάσει» και ότι «υπάρχουν δεσμεύσεις, οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν». Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο... ρόδινα και βεβαίως ούτε τόσο εύκολα. Κι αυτό γιατί από την πλευρά της αντιπολίτευσης έχει αρχίσει να καλλιεργείται ένα κλίμα ότι με τον συγκεκριμένο νόμο γίνεται μια ακόμα διευκόλυνση προς το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εν μέσω κρίσης. Κι αυτό, όπως είναι φυσικό, μπορεί να χτυπά σε «ευαίσθητα αντανακλαστικά» βουλευτών της συμπολίτευσης.

Από την άλλη, όμως, συνιστά αδήριτη πραγματικότητα το γεγονός ότι αν δεν περάσει ο συγκεκριμένος νόμος, τότε καμία επαναϊδιωτικοποίηση συστημικής τράπεζας δεν μπορεί να προχωρήσει και κατά συνέπεια, τα σημερινά στεγανά στον χώρο, θα παραμείνουν αδιατάραχτα. Ωστόσο, οι χρόνοι πιέζουν. Αρκεί να σημειωθεί ότι η πρώτη αύξηση –δηλαδή, αυτή της Eurobank– έχει προγραμματισθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2014, με πιθανότερη ημερομηνία προς τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Κατά συνέπεια, ό,τι είναι να γίνει, θα πρέπει να γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο, το πολύ.

Αυτή τη στιγμή, στο τρίγωνο Ταμείο –Τράπεζα της Ελλάδας–υπουργείο Οικονομικών, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις αναφορικά με το ύψος του discount. Δηλαδή, για την τιμή στην οποία θα πρέπει να γίνει η αύξηση κεφαλαίου, όπου το ΤΧΣ θα κληθεί να πωλήσει τη συμμετοχή του. Τα σενάρια που υπάρχουν είναι τρία, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον κανένα δεν θεωρείται επικρατέστερο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Eurobank θα προχωρήσει σε μια αύξηση της τάξης των 2 δισ. ευρώ, όπως έκανε γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, κατά το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του προς τους υπαλλήλους και τα στελέχη της.

Από το συγκεκριμένο μήνυμα, όμως, έγινε ξεκάθαρο επίσης και κάτι ακόμα: ότι η αύξηση θα χωρισθεί «στα δύο». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα κομμάτι της θα αφορά σε εκείνους τους επενδυτές οι οποίοι θέλουν να γίνουν οι επόμενοι βασικοί της μέτοχοι και ένα άλλο σε όσους θέλουν, απλώς, να τοποθετηθούν επενδυτικά στη διαδικασία. Στην πρώτη κατηγορία, που θα καλύψει το ποσό των 750 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, «συνωστίζονται» μερικά πολύ γνωστά ονόματα από τον χώρο των επενδυτικών funds διεθνώς. Συγκεκριμένα, ακούγονται τα ονόματα των Fairfax, Third Point, Apollo, Soros κ.ά. Κι όπως είναι φυσικό, πολλά θα κριθούν από τη διαδικασία εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας που εξελίσσεται.

Στη δεύτερη κατηγορία, η οποία θα καλύψει τα υπόλοιπα 1,25 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 2 δισ.), το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει «παρέλαση» κάθε είδους επενδυτικού κεφαλαίου, το οποίο θέλει να «αγοράσει» Ελλάδα. Και είναι πολλά αυτά τα κεφάλαια, όπως δείχνει η πρόσφατη εμπειρία, τόσο από την Αμερική, όσο και από την Ευρώπη, αλλά και από άλλες περιοχές του πλανήτη. Τουλάχιστον, αυτό αφήνουν να εννοηθεί από το μάνατζμεντ της Eurobank, αλλά και από την πλευρά του ΤΧΣ, που από κοινού, όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν συντονισμένες κινήσεις για να διερευνήσουν στην αρχή και να προσελκύσουν κατόπιν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Σε λιγότερο από 2,5 μήνες, το αποτέλεσμα της διαδικασίας θα έχει γίνει γνωστό.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση