GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δημοσιεύματα ευρωπαϊκού Τύπου για την έναρξη της ελληνικής προεδρίας

Άρθρα με θέμα την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιεύουν οι ισπανικές εφημερίδες El País, La Vanguardia κα...


Άρθρα με θέμα την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιεύουν οι ισπανικές εφημερίδες El País, La Vanguardia και ABC, στα οποία δίνεται έμφαση στην προσπάθεια της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση, στις παραινέσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προς την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις με «αποφασιστικότητα», όπως και στην πιθανότητα για ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.
Το άρθρο της El País, με τίτλο «Η Ελλάδα σκληραίνει τον τόνο προς την ΕΕ για να βελτιώσει τους όρους της διάσωσης» αναφέρει ότι παρά την φαινομενική πολιτική ηρεμία, «κάτι κινείται στην Αθήνα». Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Κλάουντι Πέρεθ, η Ελλάδα έχει επιτύχει για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό μια σχετική σταθερότητα, συνεχίζει να προσπαθεί να εφαρμόσει τους σκληρούς όρους της τρόικας, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζει θετικά μακροοικονομικά στοιχεία.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ωστόσο η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού και τα αρνητικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, σε αντίθεση με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Μπροστά σε αυτό το πολιτικό πανόραμα, η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται βοήθεια και άμεσα, πριν οι ευρωεκλογές του Μαΐου επιβεβαιώσουν τις δημοσκοπήσεις και περιπλέξουν ακόμα περισσότερα τα πράγματα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Με αυτό το στόχο, η Αθήνα «αντεπιτίθεται» και ανεβάζει τους τόνους απέναντι στους δανειστές της, του ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ. Δεδομένου ότι έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, η Αθήνα δεν ζητάει απομείωση του χρέους της, αλλά θα ήθελε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και χαμηλότερους τόκους. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και στο ευρώ, αλλά έχει ανακοινώσει ότι θα επέβαλλε απομείωση του χρέους που είναι στα χέρια ευρωπαίων εταίρων και θα άμβλυνε άμεσα τα μέτρα λιτότητας. Οι εντάσεις με τις Βρυξέλες και την ΕΚΤ θα είναι εγγυημένες σε αυτή την περίπτωση, οπότε η παρούσα κυβέρνηση επισείει αυτό το φόβητρο για να ζητήσει καλύτερους όρους για την επιστροφή των δανείων που σχετίζονται με τη διάσωση, αναφέρεται στο δημοσίευμα της El País.
Στο άρθρο της La Vanguardia, με τίτλο «Η Ελλάδα επιθυμεί να καθαρίσει την εικόνα της και να αποχαιρετίσει την τρόικα αυτό το χρόνο», επισημαίνεται ότι η Ελλάδα δεν θέλει και τρίτη διάσωση, αλλά μια διαπραγμάτευση των όρων του δανείου της διάσωσης και ίσως βοήθεια από την ΕΚΤ ώστε να επιστρέψει στις αγορές.
Το άρθρο της ABC με τίτλο «Η λαϊκιστική απειλή βάζει σε κίνδυνο την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση», αναφέρει ότι η Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου θα προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους της στην Ευρωζώνη να κάνουν ένα βήμα προς την επίλυση του προβλήματος του γιγαντιαίου χρέους της. Η προοπτική ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου θα καταστήσουν την χώρα μη-κυβερνήσιμη είναι το κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν την πρώτη θέση «στον λαϊκιστή της αριστεράς Αλέξη Τσίπρα».
Δημοσιεύματα των ιστότοπων της κρατικής ισπανικής τηλεόρασης rtve.es και του ραδιοφωνικού σταθμού SER, cadenaser.com αναφέρονται στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας και στους τέσσερις πυλώνες της, όλους πρωτεύουσας σημασίας για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου: ανάπτυξη και εργασία, τραπεζική ένωση, μεταναστευτική πολιτική και κοινή θαλάσσια στρατηγική. Η Ελλάδα ελπίζει να δώσει μια σημαντική ώθηση στον αγώνα κατά της ανεργίας των νέων, ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα του ευρωπαϊκού νότου. Επιπλέον, η Ελλάδα ελπίζει να προχωρήσει στο σχέδιο της τραπεζικής ένωσης, με έμφαση στους μηχανισμούς που θα επιτρέψουν να γεφυρωθεί η μεγάλη διαφορά που υπάρχει μεταξύ βορρά και νότου στην τιμή της πίστωσης και να βελτιωθεί έτσι η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Υπό τον τίτλο «Η Αθήνα δηλώνει την επιστροφή της» και υπέρτιτλο «Δεν είναι πλέον απλώς ο "έλληνας ασθενής"» η εφημερίδα Luxemburger Wort φιλοξενεί δημοσίευμα που αναφέρεται στην επάνοδο της Ελλάδας με θετικό πρόσημο στη διεθνή σκηνή, μετά από μια περίοδο ζοφερών προβλέψεων για τη χώρα, με επίκεντρο την έξοδό της από την Ευρωζώνη. Όπως σημειώνεται στην εισαγωγή, ο έλληνας πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, παρουσίασε τη Δευτέρα την ελληνική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατά την εξάμηνη διάρκειά της, η ελληνική κυβέρνηση θα διαμορφώνει την ατζέντα θεμάτων της ΕΕ και παράλληλα θα επιχειρήσει να βελτιώσει την εικόνα της χώρας.
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δήλωση του Γιάννη Εμμανουηλίδη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής (EPC), σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση επιδιώκει να δείξει ότι η χώρα διαθέτει φωνή και δεν είναι μόνο αποδέκτης καθ΄ υπαγόρευση οδηγιών σχετικά με το τι πρέπει να κάνει». Αυτό το μήνυμα απευθύνεται, όχι μόνο προς τον ελληνικό πληθυσμό, αλλά και προς τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας και η Ελλάδα θέλει μέσω αυτού να καταδείξει ότι είναι σε θέση να αναλάβει έναν ρόλο στην Ευρώπη, αναφέρεται στο δημοσίευμα που επικαλείται συνεργάτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι με την πρώτη ματιά είναι εντυπωσιακό ότι μια χώρα που βρίσκεται ακόμη εξαρτημένη από την βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων της και του ΔΝΤ, θα πρέπει τώρα να καθοδηγήσει την ατζέντα της ΕΕ.
Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία ως το τέλος Απριλίου να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ των κρατών – μελών, καθώς η διαδικασία των ευρωεκλογών συρρικνώνει αναγκαστικά την περίοδο προώθησης του νομοθετικού έργου, ενώ παράλληλα και σύμφωνα και με τις σχετικές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού, κρίσιμο είναι και το ζήτημα της επανόδου της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές εντός του 2014.
Το δημοσίευμα κλείνει με την επισήμανση ότι η υιοθέτηση μιας χαλαρότερης στάσης της τρόικας έναντι της χώρας θα ήταν μια κρίσιμη εξέλιξη για την ελληνική κυβέρνηση εν όψει των ευρωπαϊκών και των δημοτικών εκλογών, καθώς η προοπτική συγκρότησης ενός ευρέος αντιευρωπαϊκού μετώπου μεταξύ των αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων από την άκρα αριστερά ως την άκρα δεξιά θα ήταν μια ιδιαίτερα δυσχερής εξέλιξη για τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και για την ελληνική «προεδρία της ελπίδας».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση