GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας

Ερωτηματικό παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς παραμένουν τα αγκάθια τόσο σε... δη...

Ερωτηματικό παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς παραμένουν τα αγκάθια τόσο σε... δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς στα μέσα Μαΐου λήγουν μια σειρά από ελληνικά ομόλογα, τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν. Διευκρίνισε, πάντως, ότι έως τότε η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεγάλες δανειακές ανάγκες και ισχυρές πιέσεις από τις αγορές.

Το πρόγραμμα
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει τρίτο πρόγραμμα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν εισηγήσεις για κάτι τέτοιο.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι, όταν ολοκληρωθεί η παρούσα αξιολόγηση, θα δοθούν «πολιτικές εγγυήσεις» από την Ευρωζώνη προς το ΔΝΤ ότι υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση του προγράμματος για τους επόμενους δώδεκα μήνες, που είναι ως γνωστόν ο όρος για τη συμμετοχή του Ταμείου.

Βέβαια, αναγνώρισε ότι «τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσα χρήματα παραμένουν στο πρόγραμμα» στα τέλη του 2014, για τα οποία, όμως, προς το παρόν δεν υπάρχουν εκτιμήσεις ως χρηματοδοτικό κενό.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξαρτάται από την πρόοδο που θα σημειωθεί στα ζητήματα του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και το 2015, αλλά και στα διαρθρωτικά μέτρα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στις συζητήσεις που συνεχίζονται μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε ό,τι αφορά τις κοινοτικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι όταν επιβεβαιωθεί τον Απρίλιο από τη Eurostat η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, θα αρχίσει η συζήτηση για τα μέτρα στήριξης. Υποστήριξε ακόμη ότι το πρόγραμμα είναι για την ώρα επαρκώς χρηματοδοτούμενο και υπενθύμισε ότι από την πλευρά της Ευρωζώνης το πρόγραμμα λήγει στο τέλος Ιουνίου, ενώ η συμμετοχή του ΔΝΤ ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2016. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ και ορισμένα περιορισμένα ποσά σε επενδυτικά κεφάλαια (hedge funds).

Πλεόνασμα
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, κρίσιμο στοιχείο για τα επόμενα χρόνια είναι να συνεχίσει να παρουσιάζει η Ελλάδα ετησίως πρωτογενή πλεονάσματα που θα καλύπτουν τα όποια κενά χρηματοδότησης και να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού, που για τη χώρα μας παραμένουν υψηλότερα σε σχέση με άλλες χώρες εκτός προγράμματος.

Τέλος, για τις αποζημιώσεις των ενστόλων είπε ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα και το όλο θέμα θα εξεταστεί στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των δημοσιονομικών επιπτώσεων που έχει το μέτρο στους προϋπολογισμούς του 2014 και του 2015.
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση