GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σημαντικές μειώσεις στα φάρμακα «φέρνει» το νέο δελτίο τιμών του ΕΟΦ

Σημαντικές μειώσεις και καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων «φέρνει» το νέο δελτίο τιμών που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟ...

Σημαντικές μειώσεις και καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων «φέρνει» το νέο δελτίο τιμών που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) την περασμένη εβδομάδα.

Το δελτίο περιέχει 8.786 κωδικούς φαρμάκων. Όπως προκύπτει από την επεξεργασία του δελτίου τιμών που πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας (ΦΣΑ), κ. Γιάννης Δαγρές, περίπου το 10% των σκευασμάτων διατήρησαν την ίδια τιμή. Σε περίπου 3.500 φάρμακα καταγράφεται μείωση τιμής από 1% έως και 10%. Για περίπου 2.500 κωδικούς η νέα τιμή είναι μειωμένη κατά 15%.

Σε 100 φάρμακα η μείωση κυμαίνεται από 20% έως 40%. Ποσοστό μείωσης από 40% και άνω παρουσιάζουν μόλις 20 φάρμακα. Μεταξύ αυτών υπάρχει σκεύασμα ορμονολογικό του οποίου η τιμή μειώνεται από 241,4 ευρώ στα 43,92 ευρώ και άλλο που χορηγείται όταν υπάρχει έλλειψη ασβεστίου με ποσοστό μείωσης 74% - η τιμή του μειώθηκε σε 1,96 ευρώ από 7,63 ευρώ.

Το δελτίο τιμών βασίστηκε στον νέο τρόπο τιμολόγησης, που προβλέπει ότι για όσα φάρμακα έχει λήξει η πατέντα μειώνεται η τιμή στο 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία ενώ οι τιμές των γενοσήμων μειώνονται στο 65% (από 80% που είναι μέχρι σήμερα) της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς.

Χθες, Τετάρτη, ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαβούλευσης με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία των προτάσεων και των παρατηρήσεων που υπέβαλαν οι εταιρίες και στη συνέχεια θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ η τελική πρόταση του προς το Υπουργείο Υγείας.

Εφόσον ο υπουργός το αποδεχθεί, το δελτίο τιμών θα ενσωματωθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και θα «περάσει» στα ράφια των φαρμακείων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση