GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πώς ο (μνημονιακός) Χρυσοχοΐδης χαρίζει εκατομμύρια ευρώ με συντεχνιακά κριτήρια στο ΤΕΕ για να "προικοδοτήσει" τον (όψιμο αντιμνημονιακό) Σπίρτζη ώστε να κρατήσει την προεδρία...

Του Φώτη Κόλλια. Την ίδια στιγμή που αναμένεται, εντός των ημερών, πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού με το οποίο θα ζητείται η πλήρης...

Του Φώτη Κόλλια.

Την ίδια στιγμή που αναμένεται, εντός των ημερών, πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού με το οποίο θα ζητείται η πλήρης αναμόρφωση του απαρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου που διέπει το επάγγελμα του μηχανικού ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοϊδης πέτυχε, με την ψήφιση σχετικής ρύθμισης την περασμένη Τετάρτη, να χαρίσει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή που δεν γνωρίζουμε πόσοι από τους μηχανικούς που εμφανίζονται ως «στελέχωση» σε τεχνικές εταιρείες εργάζονται πραγματικά ή απλώς έχουν ενοικιάσει τα πτυχία τους, το ΤΕΕ αναλαμβάνει να εξυγιάνει την αγορά τεχνικών επαγγελμάτων και να πιστοποιεί, έναντι αμοιβής, δεκάδες επαγγελματικές κατηγορίες.

Μάλιστα, το ΤΕΕ, στο οποίο συμμετέχουν στελέχη των κατασκευαστικών εταιρειών, αναλαμβάνει ακόμα και δραστηριότητες που μέχρι σήμερα ασκούσε το δημόσιο. Γίνεται δηλαδή και ελεγκτής και ελεγχόμενος. Πρόσφατη είναι εξάλλου η περίπτωση πορίσματος του ΤΕΕ με το οποίο αντικρούστηκε πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το οποίο ζητούσε να επιστραφούν στο δημόσιο περί τα 15.000.000 ευρώ από τεχνική εταιρεία για σιδηροδρομικό έργο. Η ανεξάρτητη επιτροπή του ΤΕΕ διαπίστωσε πως καλώς πληρώθηκε ο εργολάβος και ας βοά η αγορά για το τι συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στα έργα του ΟΣΕ.

Τη φάμπρικα των υποχρεωτικών πιστοποιήσεων την οποία επιχείρησε να προχωρήσει στο παρελθόν μια άλλη κυβέρνηση σε συνεργασία με αετονύχη επιχειρηματία, ο κ. Χρυσοχοϊδης την επαναφέρει βαπτίζοντας το ΤΕΕ ειδικό στο να κρίνει π.χ. αν ένας διακοσμητής ή ελαιοχρωματιστής έχει τα προσόντα για να ασκήσει το επάγγελμά του. Με το αζημίωτο φυσικά αφού κάθε πιστοποίηση θα γίνεται έναντι τιμήματος. Ηδη στους διαδρόμους του Επιμελητηρίου κυκλοφορούν τα ονόματα των στελεχών που θα διοικήσουν την εταιρεία ή τις εταιρείες που θα αναλάβουν τις πιστοποιήσεις υπό την αιγίδα του.

Ακόμα και μηχανικοί που βλέπουν με καλό μάτι την υπόθεση των πιστοποιήσεων θεωρούν πως οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν την Τετάρτη είναι πρόχειρες και δημιουργούν παρεξηγήσεις. Ανοίγουν ζητήματα λειτουργίας του ΤΕΕ την ίδια στιγμή που η Επιτροπή Ανταγωνισμού ετοιμάζεται να θέσει γενικότερα θέματα ρύθμισης του επαγγέλματος του μηχανικού. Οπως επισημαίνουν, έγιναν βιαστικά κυρίως γιατί ο κ. Χρυσοχοϊδης βιάστηκε να στηρίξει τον απερχόμενο πρόεδρο του ΤΕΕ Χρήστο Σπίρτζη ο οποίος λέγεται πως λοξοκοιτούσε προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας μεταβληθεί σε όψιμο αντιμνημονιακό. Ο κ. Σπίρτζης που επιδιώκει να παραμείνει πρόεδρος του ΤΕΕ αν και στις πρόσφατες εκλογές η παράταξή του ήρθε δεύτερη, αξιοποιεί την «προικοδότηση» Χρυσοχοϊδη στις διαπραγματεύσεις που έχει με τους συνδυασμούς της Αριστεράς.

Το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ (αν και με ορισμένες απουσίες βουλευτών που εκ των πραγμάτων κατέστησαν ευκολότερη την τελική επικύρωση) καταψήφισε τις ρυθμίσεις στη Βουλή δείχνει, πάντως, πως ο Χρ. Σπίρτζης θα δυσκολευτεί. Εξάλλου η προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ) και ο επικεφαλής της Γ. Στασινός, που ήρθαν πρώτοι στις εκλογές του ΤΕΕ, έχουν κατέβει στις εν εξελίξει συζητήσεις για το προεδρείο με συγκεκριμένο αίτημα. Να είναι αναλογικό και συνεπώς ο πρόεδρος να προέρχεται από την παράταξη που πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό. Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε, πάντως, τις ρυθμίσεις Χρυσοχοϊδη για το ΤΕΕ πράγμα που σημαίνει πως και η ΔΚΜ θέλει «προικοδότηση» στη μάχη για το νέο προεδρείο του επιμελητηρίου. Προς το παρόν, οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Θεωρείται, πάντως, πρόκληση αν επιβληθεί τελικά η πιστοποίηση από το ΤΕΕ ως προϋπόθεση για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για περισσότερους από ένα εκατομμύριο τεχνίτες (από ελαιοχρωματιστές μέχρι πατωματζήδες). Για οικονομικούς λόγους (αφού παρά τα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων μέσω τελών, κλπ βρίσκεται προ της κατάρρευσης) το ΤΕΕ εμφανίζεται έτοιμο να δεχθεί στις αγκάλες του ταπεινούς εργατοτεχνίτες όταν μέχρι σήμερα δε δέχεται ως μέλη του ούτε ορισμένες σύγχρονες ειδικότητες μηχανικών (πληροφορική, κλπ) και κυρίως τους μηχανικούς των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ). Έως τώρα δεν δέχονταν μέλη από ολόκληρες κατηγορίες μηχανικών και υπομηχανικών γιατί έτσι οι ειδικότητες που κυριαρχούν στο επιμελητήριο θα αναγκάζονταν να περιορίσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Η δαιδαλώδης και απαρχαιωμένη ελληνική νομοθεσία χορηγεί επαγγελματικά δικαιώματα στη βάση ακαδημαϊκών τίτλων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επάρκεια, η ουσιαστική εμπειρία και το πραγματικό «ίχνος» ενός μηχανικού στην αγορά. Στην ουσία, καθορίζει προληπτικά και μέσω κανονιστικών πράξεων αποκλειστικές επαγγελματικές δραστηριότητες ακόμα και σε σύνθετα τεχνικά έργα ή εγκαταστάσεις υπέρ ορισμένων ειδικοτήτων μηχανικών. Ετσι, δε λαμβάνεται υπόψη η εμπειρία που απέκτησε ένας μηχανικός κατά τη διάρκεια της θητείας του ή το γεγονός πως εξειδικεύθηκε σε τομέα άλλον από αυτόν του πτυχίου του. Προνομιακή μεταχείριση έχουν σήμερα οι ειδικότητες των πολιτικών μηχανικών και των ηλεκτρολόγων / μηχανολόγων μηχανικών οι οποίες απολαμβάνουν επαγγελματικά πλεονεκτήματα τα οποία δεν μοιράζονται με άλλες ειδικότητες οι οποίες διαθέτουν αντίστοιχη ειδίκευση και γνώση.

Τις ίδιες επισημάνσεις θα κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η διοίκηση της τελευταίας βασίζεται σε μελέτη που παρέδωσε πρόσφατα στην κυβέρνηση (αλλά φαίνεται πως αγνοήθηκε από τον κ. Χρυσοχοϊδη...) ο Δημήτρης Αυγητίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκριτειου Πανεπιστημίου. Το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη δραστηριότητα των μηχανικών χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά απαρχαιωμένο, εξαιρετικά αναποτελεσματικό και εξαιρετικά ανασφαλές». Προτείνεται, μάλιστα, να φτιαχτεί από την αρχή ένα νέο θεσμικό πλαίσιο καθώς το υφιστάμενο βασίζεται σε διατάξεις που χρονολογούνται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και σε εγκυκλίους οργανισμών (όπως το Γραφείο Πολεοδομίας Αθηνών) η δυνατότητα των οποίων να νομοθετούν αμφισβητείται.

Σύμφωνα με τη μελέτη Αυγητίδη, το θεσμικό πλαίσιο για τους μηχανικούς είναι «εξαιρετικά απαρχαιωμένο» γιατί βασίζεται σε νομικά κείμενα κυρίως του 1930 και του 1934 «όταν η τεχνική εκπαίδευση και πρακτική ήταν πλήρως αδύνατο να προβλέψει τις τεχνικές εξελίξεις και ανάγκες που θα προέκυπταν έπειτα από 80 χρόνια». Είναι «εξαιρετικά αναποτελεσματικό» γιατί βασίζεται σε ρυθμίσεις οι οποίες έχουν ενταχθεί σε σειρά νομικών κειμένων που εφαρμόζονται κατά περίπτωση ενίοτε για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών. Είναι «εξαιρετικά ανασφαλές» γιατί οι πλέον κρίσιμες προβλέψεις στηρίζονται σε εγκυκλίους του Πολεοδομικού Γραφείου Αθηνών το οποίο με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί, χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει σχετική εξουσιοδότηση.

Με βασή τη μελέτη θεωρείται «επιβεβλημένη» η ολοσχερής κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4663/1930 «και όλων των σχετικών εγκυκλίων και η έκδοση ενός νέου νόμου, ο οποίος θα καθορίζει τις προϋποθέσεις για την απόκτηση του επαγγελματικού τίτλου του αρχιτέκτονα μηχανικού, του πολιτικού μηχανικού και του τοπογράφου μηχανικού» και άλλων ειδικοτήτων. Το μόνο που κατάλαβε από τη μελέτη Αυγητίδη η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών είναι η στήριξη, για ψηφοθηρικούς λόγους, ενός απαρχαιωμένου φορέα που αντί για συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας λειτουργεί ως συνδικαλιστικός μοχλός πίεσης και ως «διαμεσολαβητής εργοληπτικών συμφερόντων», όπως λένε οι πλέον κακεντρεχείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση