GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αιθιοπία: Ξεκίνησαν συνομιλίες για επίτευξη κατάπαυσης πυρός στο Ν. Σουδάν

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στο Νότιο Σουδάν που ξεκίνησαν χθες Παρασκευή στην Αντίς Αμπέμπα αναμένετα...


Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στο Νότιο Σουδάν που ξεκίνησαν χθες Παρασκευή στην Αντίς Αμπέμπα αναμένεται να εξελιχθούν σε απευθείας συνομιλίες σήμερα, αν και οι μάχες στο πεδίο εξακολουθούν να μαίνονται με τα κυβερνητικά στρατεύματα να προελαύνουν προς την στρατηγικής σημασίας πόλη Μπορ.
«Ολοκληρώσαμε την πρώτη σειρά συζητήσεων δι’ αντιπροσώπων με τις δύο ομάδες διαπραγματευτών του Νότιου Σουδάν», αυτή του προέδρου Σάλβαρ Κιρ και αυτή του αντιπάλου του πρώην αντιπροέδρου Ρικ Μάκαα, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγιεσούς.
«Αύριο θα περάσουμε στις απευθείας συνομιλίες», πρόσθεσε.
Οι δύο πλευρές, που διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο στην Αντίς Αμπέμπα, θα συναντηθούν και με εκπροσώπους των χωρών της περιοχής.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιθιοπίας Ντίνα Μούφτι διαβεβαίωσε ότι η IGAD, η διακυβερνητική αρχή για την Ανάπτυξη στην Ανατολική Αφρική υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγονται οι συνομιλίες, θα υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις «με κάθε δυνατό τρόπο».
Οι συνομιλίες αναμένεται αρχικά να αφορούν στην επιβολή μιας εκεχειρίας και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην επίλυση των πολιτικών διαφορών των δύο πλευρών.
«Συμμετέχουμε στις συνομιλίες επειδή επιθυμούμε ειρήνη για τον λαό μας, ακόμη κι αν ομάδες ανταρτών δεν έχουν αποδεχθεί την παύση των εχθροπραξιών», ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν.
Την Τρίτη ο Μάκαρ είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεσα κατάπαυση του πυρός, όπως και τις απευθείας συνομιλίες με τον Κιρ.
Στο μεταξύ τα κυβερνητικά στρατεύματα ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε θέση ισχύος. «Οι δυνάμεις μας είναι αρκετές για να νικήσουν τους αντάρτες μέσα σε 24 ώρες», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων Φίλιπ Άγκερ, ενώ πρόσθεσε ότι «οι αντάρτες έχουν ξεκινήσει να υποχωρούν» από την Μπορ, πρωτεύουσα της πολιτείας Τζόνγκλεϊ.
Σφοδρές μάχες, στις οποίες παίρνουν μέρος άρματα μάχης και το πυροβολικό, μαίνονται σύμφωνα με πληροφορίες στα περίχωρα της Μπορ, που έχει αλλάξει χέρια τρεις φορές στη διάρκεια της κρίσης που διαρκεί τρεις εβδομάδες.
Η Μπορ είναι μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις συγκορύσεις που έχουν προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό περίπου 200.000.
Πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις βάσεις του ΟΗΕ και δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν εγκαταλείψει την Μπορ διασχίζοντας τον Λευκό Νείλο που είναι γεμάτος κροκόδειλους.
Ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν Τόμπι Λάνζερ δήλωσε ότι ομάδες του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) κατάφεραν χθες να διανείμουν τρόφιμα στη Μπορ.
Από την πλευρά της η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Τζούμπα κάλεσε τους Αμερικάνους να εγκαταλείψουν το Νότιο Σουδάν.
«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε νέα μείωση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στη Τζούμπα εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία.
Περίπου είκοσι εργαζόμενοι στην πρεσβεία μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ουγκάντα.
Εξάλλου η κατάσταση οδήγησε τον Λάνζερ να ζητήσει από τα κυβερνητικά στρατεύματα και από τους αντάρτες να μην βάλλουν εναντίον των πολιτών, ενώ τους κάλεσε «να διευκολύνουν την παροχή βοήθειας στους πολίτες και να προστατεύσουν και να σεβαστούν τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση