GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πάλι... πίσω οι αποκρατικοποιήσεις

Όσοι πίστευαν ότι θα έρθει μία ευχάριστη είδηση από το Ελληνικό διαψεύδοντας τις επικρίσεις εντός και εκτός Ελλάδος για την πορεία των ...

Όσοι πίστευαν ότι θα έρθει μία ευχάριστη είδηση από το Ελληνικό διαψεύδοντας τις επικρίσεις εντός και εκτός Ελλάδος για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων διαψεύσθηκαν μετά τη νέα αναβολή που πήρε την Πέμπτη... η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού. Η τελική σύμβαση πώλησης δεν εγκρίθηκε ούτε και στην χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και έτσι μεταφέρεται χρονικά και η διαδικασία κατάθεσης των τελικών οικονομικών προσφορών για το μεγαλύτερο «φιλέτο» των ελληνικών ακινήτων.

Τα έσοδα που προσδοκούνται από την αξιοποίηση του Ελληνικού είναι 350 -500 εκατ. ευρώ άμεσα αλλά και επενδύσεις ύψους περίπου 8 δις ευρώ στο μέλλον. Η καθυστέρηση, αναφέρουν αρμόδια στελέχη αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων.

Δεν είναι το πιο σημαντικό αναφέρουν, εξηγώντας ότι το Ελληνικό είναι ούτως ή άλλως ένα δύσκολο εγχείρημα. «Πιο πολύ μας προβληματίζουν οι αρνητικές συνθήκες της αγοράς αλλά και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που έπονται κάθε συμφωνίας. Φέρουν ως παράδειγμα τον Αστέρα στον οποίο εκκρεμεί απόφαση του ΤΧΣ ( λόγω συμμετοχής της Εθνικής), του ΣΤΕ αλλά και Προεδρικό Διάταγμα για το ΕΣΧΑΔΑ ώστε να κατατεθεί η τελική προσφορά….

Κάνουν λόγο και για ένα πολυδαίδαλο σύστημα εγκρίσεων στην Κομισιόν, ενώ το σκηνικό συμπληρώνεται και από την διαπίστωση αρμοδίων στελεχών ότι το φιλόδοξο σχέδιο τιτλοποίησης ακινήτων προσκρούει στο χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για την κτηματαγορά ενός και εκτός Ελλάδας.

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Οι αποκρατικοποιήσεις έπρεπε να φέρουν ταμειακά 1,5 δις ευρώ φέτος (σημ αναθεωρημένος στόχος μνημονίου από 2,5 δις ευρώ με το ΤΑΙΠΕΔ να προσδοκά 1,3 δις ευρώ) και ενώ οι συμφωνίες αγγίζουν το ποσό αυτό, τα ποσά καθυστερούν να φτάσουν λόγω της διαδικασίας εγκρίσεων σε Αθήνα και Βρυξέλλες που ακολουθούν κάθε συμφωνία.

Για το 2014 το ποσό είναι πολύ πιο μεγάλο: 3,5 δις ευρώ. Και «μετέχει» στο χρηματοδοτικό κενό που ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας πρόσφατα τοποθέτησε στα 11 δις ευρώ και η τρόικα φέρεται να εκτιμά στα 12- 14 δις ευρώ.

Πληροφορίες έτσι κάνουν λόγο για απόπειρα τιτλοποίησης, παρά τα δυσμενή δεδομένα, με μία πρώτη έκδοση ύψους 350 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Συνολικά το 2014 προτείνονται κινήσεις 1 δισ. ευρώ, με στόχο αν πετύχει να υπάρξει κλιμάκωση τα επόμενα χρόνια όχι μόνο σε ακίνητα αλλά και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, για παράδειγμα, αναφέρουν, στην εταιρεία διαχείρισης του διεθνή αερολιμένα Αθηνών.

Πριν όλα αυτά γίνουν πράξη, πρέπει το ΥΠΟΙΚ να περάσει – επιτυχώς – από τη Βουλή το πακέτο διατάξεων που αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο των πλειστηριασμών μετά τις αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε. Το πιθανότερο αναφέρουν είναι να ενταχθεί σε κάποιον από τους επόμενους εφαρμοστικούς νόμους….
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση